(video) Cel mai interesant lot din licitația organizată de Aeroport este un MAZ cu tracțiune 8×8 și motor V12
Analizând lista activelor, scoase de Aeroportul Internațional Chișinău la vânzare prin licitație, am găsit un lot destul de interesant. Cel mai vechi autovehicul din lista afișată este un MAZ-7310 în variantă specială AA-60!
Și curios va fi de aflat cine va fi real interesat de acest exponat de muzeu din 1985, căci are doar 5610 km parcurși și un preț de nici 5000 de euro!
Baza mașinii
Cu siguranță linia de modele MAZ-543/MAZ-7310 „Uragan” este cunoscută de multă lume. Cel mai des pot fi văzute în arsenalul militar al câtorva țări și la parade tematice organizate de acestea, vehiculul servind drept transportor de rachete. Și din 1962 este produs până în prezent de către producătorul din Belarus.
Modelul 7310 a apărut în 1974 în calitate de prototip de camion platformă. Însă în 1976 s-a transformat în mașinărie de serie (73101). Pe baza acestuia au fost create și autospeciale de stingere a incendiilor pe teritoriul aerodromurilor sau aeroporturilor.
Made in УССР
Vehiculul AA-60 (AA de la аэродромный автомобиль), în versiunea cea mai nouă 160.01, a fost destinat serviciului de pompieri și de salvare de pe teritoriul și din zona aerodromurilor, stingerii incendiilor la aeronave și evacuării persoanelor dintr-un avion prăbușit. Scopul său era să livreze la locul accidentului o echipă de luptă cu incendiile, a echipamentului de stingere, apă, agent spumant, pulberi de stingere, freon, dar și spumă aeromecanică specială pentru a asigura aterizarea în siguranță a aeronavelor cu defecțiuni ale trenului de aterizare.
Această mașină de pompieri a fost dezvoltată în Biroul de proiectare al Asociației de producție „Echipamente anti incendiare” din orașul ucrainean Prîlukî (la est de Kiev) și a fost produs acolo din 1978. Astfel de vehicule au fost furnizate tuturor aeroporturilor importante din URSS. Șasiul cu opt roți motoare îi oferă caracteristici ridicate în ceea ce privește capacitatea de deplasare pe teren accidentat și manevrabilitatea pe acest teren, ceea ce permite ajungerea rapidă la locul accidentului aeronavei, în cazul în care acesta a avut loc într-un loc greu accesibil.
Dotări actuale și în prezent
O trăsătură caracteristică a vehiculului AA-60 este o unitate motor-pompă formată dintr-o pompă și un motor autonom pe benzină ZIL-375 pentru acționarea acestei pompe, amplasată în partea posterioară. Un astfel de design asigură alimentarea neîntreruptă cu apă, spumă sau compus de stingere a incendiilor în timpul deplasării la orice viteză sau atunci când vehiculul este parcat.
Însă echipamentul principal este un tun combinat cu apă sau spumă, montat în partea din față a vehiculului, care poate fi acționat atât de la distanță, cât și manual. A fost dotat, de asemenea, cu patru generatoare de spumă GPS-600 în partea frontală și 2 generatoare de spumă GPS-200 în partea posterioară.
Pentru stingerea incendiilor din încăperile închise, precum este o cabină de avion, AA-60 este echipat cu două unități portabile de stingere cu compoziții de bromoetil SZHB-50 și extinctor cu pulbere OP-100. Pentru operațiunile de salvare, vehiculul este echipat și cu două drujbe cu disc PDS-400, concepute pentru a deschide fuzelajul aeronavei.
La bord poate lua un echipaj format din patru persoane, pentru care vehiculul a fost echipat cu costume termo-reflectorizante. Precum și echipamente standard de stingere a incendiilor: mănuși dielectrice, rangă, topoare, furtunuri de incendiu etc.
Pentru o pregătire de luptă constantă cu flăcările în condiții de iarnă, rezervorul de apă, rezervorul de agent spumant și compartimentul pompei sunt echipate cu încălzire electrică. Acest sistem poate fi alimentat fie de la un generator, fie de la un încălzitor de combustibil autonom!
Pe final câteva caracteristici tehnice
(aici mai multe, pentru curioși):
- Dimensiuni: 14.300 x 3180 x 3300 mm
- Greutate cu încărcătură completă: 43.200 kg
- Motor: V12 diesel în patru timpi (D12A-525A) cu volum de 38.88 litri, montat între cabine, cuplat la o cutie în trei trepte
- Putere: 525 CP la 2000 rpm și 2206 Nm de la 1400 rpm!
- Viteză maximă: 60 km/h
- Consumul de combustibil: 80 litri/100 km, având un rezervor de 260 litri și o autonomie maximă de 325 km
- Capacitatea rezervorului de apă: 12.000 litri
- Capacitatea rezervorului de agent de spumare: 900 litri
- Raza maximă de acțiune a tunului: 70 m cu jet de apă și 40 m cu jet de spumă
- Capacitatea de evacuare a spumei: 36 m3/minut
Dacă este sau nu cât de cât funcțional acest exemplar din posesia AIC, oricum ar fi fain să-l adopte IGSU în parcul său decât să ajungă la metal uzat…
Cmentariile sunt închise