(video) CES 2024: Mașina celor de la Sony și Honda a fost scoasă pe scenă cu ajutorul unui joystick PS5

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noua companie Sony Honda Mobility Inc. (SHM), care și-a anunțat la CES 2023 noua marcă AFEELA, a venit la aceeași expoziție pentru a arăta acum lumii prototipul pre-producție a primei sale mașini! Iar pentru un efect wow suplimentar, automobilul a fost adus pe scenă cu un joystick DualSense care se oferă în set cu un PlayStation 5.

Caracteristici cheie:

  • Liftback-ul electric, în continuare fără vreun ”prenume”, spre deosebire de interpretarea din 2023 are noi bare de protecție și noi blocuri optice
  • Farurile și banda LED care le conectează sunt acum încadrate într-o mască neagră lucioasă, care conține în locul tradiționalei grile de radiator un monitor, numit Media Bar. Un afișaj similar, dar mult mai mic, se găsește între stopuri. Mașina de expoziție le folosește pentru a arăta denumirea mărcii, dar ecranele sunt capabile să afișeze imagini și pictograme personalizate.
  • Noile forme din față/spate au adăugat alți 20 mm în lungimea totală de 4.915 mm. Lățimea (1.900 mm), înălțimea (1.460 mm) și ampatamentul (3.000 mm) au rămas neschimbate.
  • Încă o deosebire de prototipul din 2023 este prezența unor oglinzi retrovizoare tradiționale în locul unor camere, deși corpul oglinzilor laterale are integrate camere și acestea pot transmite imagini pe monitoare dedicate de pe planșa de bord.
  • Împreună cu cele două monitoare menționate, cel dedicat pentru șofer și unul central extins pe lățime, toate formează un wide digital cockpit, capabil să pună la dispoziție și o hartă de navigație 3D cu realitate augmentată. Ecranele centrale de pe bord mai pot arăta informații despre alte mașini, pietoni, indicatoare rutiere, vreme și alte condiții de condus. 
  • În continuare volanului este unul de tip Yoke. Se face uz de tapițerie, aplicații de aluminiu și sticlă autentice de înaltă calitate, materiale de înaltă tehnologie pentru purificarea aerului și multe altele.
  • De redarea interfeței de utilizator personalizate se ocupă cel mai nou motor grafic Unreal Engine 5.3, iar sistemul de bord în ansamblu este deschis pentru aplicații, jocuri și servicii terțe, care pot fi concepute pentru mașină! Acest lucru a fost posibil datorită cooperării strânse cu Epic Games.
  • S-a mai anunțat și un parteneriat cu Microsoft. Gigantul tech a furnizat serviciul Azure OpenAI (în care e integrat ChatGPT), pe baza căruia va fi creat un asistent electronic la bord cu inteligență artificială: compania îl numește Mobility Personal Agent. 
    • Acesta va fi implicat și în sistemul proprietar de condus autonom, dezvoltat în parteneriat cu Qualcomm Technologies (se folosește un Snapdragon Ride SoC cu o performanță de până la 800 TOPS), în care tehnologia Vision Transformer este completată cu Machine Learning. Se declară că acest sistem corespunde cu un advanced Level 2/2+, în perspectivă putând fi atins un Nivel 3 de autonomie.
  • Mai aflăm că acest prototip pre-producție este un electromobil cu tracțiune integrală, asigurată de două electromotoare sincrone cu magnet permanent a câte 245 CP fiecare (490 CP), alimentate cu energie dintr-o baterie litiu-ion de 91 kWh. Aceasta poate fi încărcată AC cu 11 kW sau DC cu 150 kW.
  • Folosește un șasiu în care configurația suspensiei este cu dublu braț pe puntea din față și multi-link pe cea din spate. Mai are și perne de aer (arcuri pneumatice). Jantele aerodinamice măsoară 21 de inchi (245/40R21 pe față, 275/35R21 pe spate).
  • Printre altele are la bord: monitoare dedicate pentru pasagerii din spate, un unic sistem de izolare fonică activă de ultimă generație, un sistem audio care include boxe și în toate scaunele (27 de difuzoare, suportă Spatial Audio), cameră în montant care detectează apropierea șoferului (împreună cu UWB) și deschide automat portiera, multipli senzori inclusiv pentru parcare automată, suport pentru actualizări OTA, etc.

Sony și Honda încă nu au anunțat o dată fixă a startului vânzărilor (primăvara lui 2026 a fost menționată anterior), nici dacă va fi un produs de masă, dar până atunci mașina va putea fi condusă în simulatorul Gran Turismo 7.

Prezentarea mașinii la CES 2024:

Acest clip promoțional despre senzorii dezvoltați de Sony, inclusiv pentru implementare pe mașini, ar putea prezenta și un teaser al unui viitor SUV AFEELA, care ar putea urma după lansarea sedanului, în stilul strategiei Lucid:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise