(video) China a finalizat construcția celui mai lung tunel de autostradă din lume
China a finalizat chiar înainte de Revelion construcţia celui mai lung tunel de autostradă din lume – Tianshan Shengli. Se găsește în regiunea Xinjiang, cea mai mare din China după Tibet și este menit să îmbunătățească legătura dintre părţile de sud şi de nord ale acestei provincii din nord-vestul ţării.
Odată ce va intra în funcţiune în 2025, acest tunel de 22,13 kilometri va reduce timpul necesar traversării secţiunii centrale a munţilor Tianshan de la câteva ore la aproximativ 20 de minute.
Proiectul face parte dintr-un plan de modernizare a autostrăzii ce leagă capitala regiunii, Urumqi, de districtul Yuli, în sud, despărţite de munţii Tianshan, care se întind pe o lungime de 2500 de kilometri şi formează o barieră naturală.
Se preconizează că această autostradă va fi complet finalizată și deschisă traficului, la fel, în 2025. Astfel, timpul de conducere între cele două locații va fi redus de la aproximativ șapte ore la puțin peste trei ore.
Munţii Tianshan sunt cunoscuţi drept un “muzeu geologic” deoarece conţin numeroase zone de falie, dintre care 16 sunt traversate de tunel, conform agenției Xinhua.
Proiectul a fost plin de provocări, inclusiv frig și activitate seismică puternică, având în vedere că muncitorii construiau tunelul la o altitudine de 3000 de metri. Conducta sa de ventilație numărul 2 atinge o adâncime de 706 de metri, mai mare decât cea mai înaltă clădire din China – turnul Shanghai.
Designul prezintă un tunel cu două direcții, cu patru benzi, cu o viteză de circulație de 100 km/h.
Mii de muncitori și mașini de forat de ultimă oră
Televiziunea de stat CCTV evidențiază că peste 3000 de muncitori au participat la construcția tunelului „depăşind provocări şi riscuri geologice extreme” pentru „a stabili un nou record ca cel mai lung tunel de autostradă din lume, devenind o nouă piatră de hotar în ingineria tunelurilor la nivel mondial”.
Totodată, oficialii chinezi subliniază că tunelul demonstrează “angajamentul Chinei de a îmbunătăți bunăstarea oamenilor prin dezvoltarea transportului”. De asemenea, este de aşteptat ca tunelul să servească drept un coridor turistic cheie şi să crească competitivitatea pe piaţă a produselor locale, potrivit Xinhua.
Primele lucrări la proiect au demarat în aprilie 2020, iar lucrările generale s-au încheiat acum câteva zile, cu peste 1.5 ani mai devreme înainte de termen (52 în loc de 72 de luni).
Constructorii au împărțit proiectul în segmente mai mici, mai ușor de gestionat și au folosit mașini de forat tuneluri din rocă tare proiectate intern, dezvoltate folosind metode inovatoare de injecție sub presiune. Ca urmare, termenul de construcție inițial a fost scurtat cu mai mult de 25%.
Vezi și: (video) Chinezii și-au construit și deschis al doilea cel mai mare complex pod-tunel din lume
Cmentariile sunt închise