(video) Cifrele zilei: Circa 46.000 de dolari SUA – costul unor zgârieturi pe bateria unui Hyundai IONIQ 5

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La prima vedere, achiziția unei mașini electrice noi și cu garanție nu ar trebui să fie îngrijorătoare, însă rarele experiențe care sunt dezvăluite câteodată public ne spun că situația poate fi diferită de la un caz la altul.

Există opinia că mașinile electrice, din cauza absenței unui număr mare de piese mecanice care sunt supuse frecării și au nevoie de cele mai diverse uleiuri, sunt mai fiabile și mai ieftin de reparat decât cele cu motoare cu ardere internă.

Dar nu este chiar așa, reparația nu trebuie de confundat cu întreținerea, în realitățile actuale bateria fiind cea mai scumpă parte componentă a unor astfel de autovehicule.

La sfârșitul anului trecut, în Canada, proprietarul unui Hyundai IONIQ 5 a suferit o ușoară deteriorare a carcasei bateriei, dar și un spațiu prea mare între pachetul cu celulele bateriei și carcasa, după ce a trecut peste ceva ce a crezut că a ocolit.

După o inspecție personală, având încă valabilă o garanție de opt ani, a mers la dealer pentru a se interesa dacă este ceva grav și să repare în consecință, dar a fost șocat de consecințele incidentului său aparent minor. 

Hyundai i-a spus că incidentul va anula garanția din fabrică și că va fi necesar de înlocuit întregul pachet de baterii, care-l va costa circa 62.000 de dolari canadieni, echivalentul a circa 46.000 de dolari SUA ori circa 815.000 MDL. Și prețul cerut a fost mai mare cu 10.000 CAD decât mașina în sine costase nouă în 2022!

Bineînțeles, proprietarul nu a fost de acord să plătească o sumă atât de uriașă pentru a-și repara electromobilul și a dat în judecată compania de asigurări, care, la rândul ei, din cauza costului extrem al reparațiilor, a trimis pur și simplu mașina aproape nouă în radiere.

„S-ar putea să vă pierdeți garanția într-o situație proastă. Costul bateriei este mult mai scump decât o mașină nouă. Toți prietenii mei râdeau, [pentru că] cu excepția bateriei, mașina ta este un gunoi, în sens că bateria de 60.000 de dolari are valoare, dar mașina nu.”

Kyle Hsu, proprietarul IONIQ 5

Experții notează că valoarea ridicată și reparabilitatea redusă a bateriilor vehiculelor electrice ale prezentului creează o problemă pentru întreaga industrie, deoarece chiar și unele daune minore duc la trimiterea mașinilor aproape noi la piese sau la groapa de gunoi (pentru că mai ieftin sunt de produs altele).

În contextul celor spuse, cei care se orientează spre achiziția unui EV în viitor, ar face bine să obțină anticipat cât mai multe informații despre ce și cât ar putea eventual costa!…

Ulterior a fost identificat un caz similar prin care s-a confirmat costul ridicat al bateriilor folosite de Hyundai:

Vezi și:

Cmentariile sunt închise