(video) Citroen XM, modelul care a cedat denumirea companiei BMW, a apărut acum 35 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La 23 mai 1989, modelul flagship Citroen XM a fost lansat pe piața franceză în vânzare. Acesta a venit să înlocuiască predecesorul CX. La doar șase luni de la naștere, XM a câștigat prestigiosul titlu european Mașina Anului 1990 și alte 14 premii majore în primul an. Și, într-adevăr, a fost o mașină remarcabilă din multe puncte de vedere.

XM a fost destinat să concureze cu vehicule precum Mercedes-Benz W124, Audi 100 și BMW Seria 5 într-un sector care reprezenta 14.2% din piața europeană. De asemenea, a concurat cu modele precum Ford Scorpio și Opel Omega.

Mașina avea forme moderne și dinamice. Designul său a fost dezvoltat de celebrul carosier Bertone. În 2013, autoritara revistă Car a numit modelul una dintre cele mai semnificative realizări ale acestui atelier.

Trăsăturile caracteristice ale portretului mașinii erau o capotă foarte lungă și joasă, o suprafață vitrată mare și o linie de centură ridicată la un nivel mai sus în partea posterioară. În general, pe timpuri, autoturismul avea un aspect destul de agresiv.

Caroseria era disponibilă în două forme principale: liftback și break

Este demn de remarcat faptul că a sa caroserie era parțial galvanizată, ceea ce a contribuit, fără îndoială, la longevitatea sa.

În comparație cu CX, partea din spate a cabinei a devenit mai spațioasă: lățimea, înălțimea internă și spațiul pentru picioare au crescut. Iar scaunele posterioare au fost puse la un nivel mai sus decât cele frontale. Sistemul de climatizare și ventilație a fost, de asemenea, modernizat.

Citroen XM este o mașină cu tracțiune față și a fost oferită cu destule motoare la alegere.

Au fost benzinare de 2.0 litri și cu patru cilindri (115-150 CP), benzinare V6 de 3.0 litri (167 sau 200 CP), dar și dieseluri de 2.1 sau 2.5 litri (83-128 CP). Cu cel mai slab diesel se pot atinge maximum 130 km/h, iar cu cel mai puternic benzinar – 235 km/h.

XM a introdus primul V6 pe un Citroën de la încetarea producției modelului SM cu motor montat central marca Maserati la mijlocul anilor 1970.

Printre alte dotări interesante de la bord se numără o suspensie hidropneumatică cu funcție de auto-nivelare. Aceasta folosește niște sfere metalice de mărimea unui grapefruit, care conțin azot și car acționau precum niște arcuri, dar și amortizoare. Soluția este controlată de un sistem de control electronic numit Hydraaсtive.

La mijlocul anului 1994, XM s-a ales cu un facelift care nu i-a schimbat semnificativ înfățișarea

Pernele de aer și centurile de siguranță au fost modernizate, iar planșa de bord și panourile ușilor schimbate. Au mai apărut și alte dotări, tehnologii electronice conforme anilor și competiției.

S-a lucrat și la suspensie în vederea reducerii ruliului în viraje. De asemenea, Hydractive II permite o reglare variabilă a gărzii la sol. Au apărut și motorizări turbo, însă acestea nu ofereau o putere semnificativ mai mare.

Din cauza recesiunii globale, inclusiv din cauza tendințelor de pe piața automobilelor executive, vânzările lui Citroen XM au fost mai mici decât se așteptau (450 unități pe zi). Acestea au scăzut brusc în a doua jumătate a anilor 1990, iar producția s-a încheiat în iunie 2000.

Pe parcursul a 11 ani au fost produse 333.775 de unități și astăzi cele în stare impecabilă sunt la mare căutare.

Succesorul modelului este un alt flagship interesant – C6. Iar în 2021 compania franceză a cedat utilizarea denumirii XM în favoarea BMW pentru SUV-ul – BMW XM.

Cmentariile sunt închise