(video) Cozi kilometrice în Kiev după carburanți. Unele stații vând motorină cu aproximativ 2.5 euro pentru un litru

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În unele regiuni din Ucraina se simte o criză a carburanților din cauza războiului şi a bombardamentelor făcute de invadatorii ruşi asupra depozitelor care le stochează, iar capitala Kiev se numără printre oraşele în care se formează practic în fiecare zi cozi kilometrice. Iată nişte imagini care demonstrează starea lucrurilor.

Mai ales din ultima săptămână a lunii aprilie, se înregistrează o lipsă de combustibil la stațiile de alimentare. Pentru a rezolva problema deficitului, pe 29 aprilie guvernul de la Kiev a majorat prețurile plafon la benzină și motorină cu 40-43%. Însă chiar şi aşa, experții consideră că va exista o penurie de produse petroliere atâta timp cât războiul și reglementarea strictă a prețurilor vor continua.

Se formează cozi şi pentru că mulţi posesori de autovehicule doresc să se alimenteze cu preţuri cât mai mici, înainte de o eventuală scumpire, deşi cantitatea care li se oferă este una limitată (10 litri per autoturism) şi după o vreme din nou, unii care îşi folosesc maşinile pentru munca de zi cu zi, sunt nevoiți să ocupe loc în rând.

Între timp, unele reţele şi staţii au ridicat “la cer” preţurile, probabil pentru nu falimenta, deşi cozi la ele nu se înregistrează. Iată cât costă motorina la una dintre ele (postări de Telegram publicate astăzi) – 75.99 hrivne, ceea ce ar fi 48.63 lei pentru un litru sau 2.45 euro!

Apropo, chiar astăzi Ministerul Economiei al Ucrainei a ajustat din nou costul mediu al benzinei şi motorinei standard: 31.19 şi 35.63 de hrivne respectiv. Luând în considerare marja comercială, benzinăriile vor putea produsele la un preţ de 37.69 hrivne per litru (24.12 lei) şi 42.63 hrivne per litru (27.28 lei) respectiv.

În acelaşi timp, autorităţile locale ţin să avertizeze că în această perioadă, din situației dificile de pe piață, s-au activizat mai mulţi escroci care vând combustibil de calitate scăzută și înșală șoferii.

Din cauza restricției de vânzare liberă a combustibilului, au apărut multe anunțuri prin care se vând cupoane ce oferă reduceri dacă se achiziționează cantități mari, unele de care beneficiază de regulă persoanele juridice, însă acestea pot fi nevalide, ori în baza lor se poate turna carburant de calitate inferioară. Acesta din urmă poate fi realizat de mini-rafinării (inclusiv ilegale) care procesează condens de gaz, adăugându-se componente de creștere a cifrei octanice precum bioetanolul, produs în cantități suficient de mari în Ucraina.

Într-un interviu acordat pentru NV Business, expertul în combustibili Sergey Kuyun a spus că invazia militară pe scară largă a Rusiei a distrus de fapt sistemul de furnizare a țării cu produse petroliere.

„De fapt, pe 24 februarie, odată cu primele salve de rachete rusești, sistemul țării de furnizare a produselor petroliere a fost distrus. Am pierdut principalele noastre surse de aprovizionare – Belarus și Rusia, iar acest lucru a fost de până la 70% din piață. Alți 10% au venit pe mare. Adică am pierdut instant 80% din piață!”

Tot el crede că până la sfârșitul lunii mai în Ucraina se vor schimba restricțiile privind vânzarea carburanților:

„Să spunem așa: nu cred că vom scăpa complet de restricțiile care există la benzinării. Dar nu vor fi la fel de dure ca acum – 10 litri într-o singură mână. Sper ca până la sfârșitul lunii să fie 20-30 de litri, adică să fie mult mai ușor.”

Încă un material interesant la subiect, marca Unian, în limba rusă: Nu mai mult de cinci litri per rezervor: ce se întâmplă cu piața ucraineană a combustibilului

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/