(video) Crossoverul electric KIA Niro EV se prezintă în toate detaliile. Autonomie maximă – peste 380 de km
Noul KIA Niro EV, crossoverul care a fost comandat de peste 5000 de oameni în trei zile de la startul înregistrării comenzilor preliminare, a fost prezentat în detalii la Busan International Motor Show care se desfăşoară în aceste zile în Coreea de Sud.
Modelul va fi oferit pe piaţă în două variante de autonomie, iar cea maximă se include exact între cele două disponibile pe “fratele” său de concern Hyundai KONA Electric.
KIA Niro EV ocupă o poziție unică pe piață, fiind un CUV electric (crossover utility vehicle). Fiind ambalat inteligent, având o practicabilitate înaltă și oferind o autonomie pe o distanţă relativ mare, Niro EV oferă mai puține compromisuri decât alte vehicule electrice.
Clienţii vor beneficia, de asemenea, de o gamă largă de tehnologii exclusive pentru mașini electrice, noi dotări în materie de siguranță și un design reuşit atât la exterior cât și la interior. Niro EV este al doilea electromobil care va fi disponibil global după Soul EV şi a treia variantă eco a modelului Niro, după cea hybrid şi plug-in hybrid.
Inspirat de la conceptul Niro EV prezentat la CES 2018 din Las Vegas, exteriorul modelului de serie se bazează pe limbajul stilistic “Clean and High-tech”. Grila sa futuristă și aerodinamică cu semnătura “nas de tigru” are un port integrat de încărcare, purtând un logo Niro în relief. Prizele de aer reproiectate din bara de protecţie și noile lumini de zi pe bază de LED-uri sunt combinate cu accente de culoare albastră care dau de înţeles celor din jur că este un electromobil.
În profil, liniile care ies în relief și geamurile spate pun accentul pe profilul elegant al mașinii, făcând o paralelă cu aripile şi bosajele musculoase ale roţilor.
Apropo, standard Niro EV va fi dotat cu jante din aliaj de aluminiu de 17 inci, cu cinci spiţe şi în două tonuri, după care se ascund mecanismele de frânare regenerative de energie pe care KIA le-a realizat cu forţe proprii.
În partea posterioară a fost montată o bară de protecţie remodelată, cu aceleaşi caracteristici de culoare albastră ca şi în faţa maşinii, alături de noile stopuri cu LED-uri care îi conferă lui Niro EV o semnătură luminoasă proprie.
Habitaclul combină un design modern cu un spațiu generos și tehnologii care completează sistemul de propulsie cu emisii zero. Descoperit pentru prima dată în cadrul Salonului Auto de la Busan, interiorul lui Niro EV este diferențiat de alte modele Niro printr-o gamă de noi caracteristici și elemente de design.
Planşa de bord conţine accente de culoare albastră deschisă, similare cu cele de la exterior, în timp ce designul consolei centrale a fost simplificat pentru a se adapta noului levier al transmisie, care de fapt este un joystick, primul de acest gen prezent într-un automobil KIA.
Niro EV mai dispune de un nou sistem de iluminare ambientală, care luminează atât consola centrală, cât și acel levier. Călătorii pot alege una dintre cele șase culori – alb, gri, bronz, roșu, verde sau albastru. Noi mai sunt câteva inserţii decorative de culoare neagră sau albastră lucioasă.
Centrul consolei centrale va fi ocupat de sistemul multimedia cu ecran tactil de 7.0 inci şi interfaţă HMI cu o serie de caracteristici specifice modelului, precum: localizarea punctelor de încărcare din apropiere sau monitorizarea nivelul de încărcare și a energiei rămase în setul de acumulatori.
Potrivit KIA, panoul de bord va fi de fapt un ecran color LCD de 7 inci, unic pentru modelul Niro EV (vezi cum arată în al doilea video), care îi va permite șoferului să verifice intuitiv informaţii despre deplasare și sistemul de propulsie electric.
Consola centrală reproiectată a creat, de asemenea, mai mult spațiu de stocare la baza planşei de bord, pentru articolele mai mic, inclusiv un încărcător wireless pentru smartphone-uri. În plus, o lampă specială este integrată în partea superioară a planşei de bord şi indică momentul când setul de acumulatori se încarcă sau când este încărcat complet.
Atunci când KIA Niro a fost lansat pentru prima dată în 2016, noua sa platformă a fost proiectată pentru a găzdui o varietate de unităţi de propulsie avansate. Acum, lansat cu o propulsie electrică pe baterii, Niro EV oferă o mai mare practicabilitate și versatilitate prin design comparativ cu alte maşini electrice.
Ampatamentul său de 2.700 de mm asigură că toți ocupanții se pot bucura de spațiu generos pentru picioare. Lungimea, lăţimea şi înălţimea îi sunt de 4.375 x 1.805 x 1.560 mm respectiv. Volumul portbagajului măsoară 451 de litri, mai mult decât în unele maşini plug-in hybrid sau electrice similare (pentru comparaţie, KONA Electric are doar 332 de litri).
Ce ţine de însuşi unitatea de propulsie, KIA spune că modelul Niro EV poate fi înzestrat cu aceleaşi seturi de acumulatori litiu-polimer pe care le are KONA Electric, însă cifrele de autonomie declarate sunt mai mici. Setul cu o capacitate de 64 kWh asigură pe Niro EV o autonomie de peste 380 de kilometri (KONA Electric – 470 km), iar cel opţional de 39.2 kWh o autonomie de până la 240 de km (până la 300 de km respectiv). Ce motivează aceste diferenţe deocamdată nu este clar.
Bateriile sunt poziţionate sub podeaua portbagajului şi pot fi reîncărcaţi 80% în 54 de minute dacă este folosit un încărcător cu o tensiune de 100 kW. Sub capotă se ascunde un propulsor electric, care produce 204 CP şi 395 Nm, transmite toată puterea roţilor din faţă şi asigură o acceleraţie de la 0 şi până la 100 de km/h în 7.8 secunde (7.6 secunde KONA Electric).
KIA Niro EV corespunde ultimelor tendinţă de pe piaţă şi în materie de siguranţă, punând la dispoziţie o gamă largă de sisteme avansate de asistență a conducătorilor auto, susținându-i în diverse situaţii și scenarii de conducere pentru a reduce riscul de coliziuni.
Sistemele active de siguranță disponibile în Niro EV includ:
- sistem de avertizare în cazul unor coliziuni frontale cu asistent pentru frânarea automată de urgenţă;
- Smart Cruise Control cu sistem inteligent Stop & Go;
- asistență pentru urmărirea benzii de rulare – tehnologie parte a unui sistem de pilotare automată de nivel 2, care urmărește vehiculele aflate în fața mașinii în trafic și detectează marcajele rutiere pentru a menține Niro EV în banda sa pe o autostradă. Sistemul controlează accelerația, frânarea și direcția, în funcție de convoiul vehiculelor din față, folosind senzori externi pentru a menține o distanță sigură. Funcționează între 0 și 130 de km/h.
Vânzările lui KIA Niro EV vor demara în Coreea de Sud peste câteva săptămâni, iar mai târziu maşina va ajunge şi pe alte pieţe, inclusiv ţări europene. Preţurile vor fi anunţate de asemenea ulterior.
Cmentariile sunt închise