(video) Premieră mondială: Noul Hyundai Kona Electric poate rula până la 470 de km fără reîncărcare

Premieră de la Hyundai. Constructorul sud-coreean a ales piaţa europeană pentru a lansa în premieră mondială primul său SUV subcompact complet electric – Kona Electric sau cum mai este numit Kona EV.

Modelul va debuta în premieră publică în cadrul Salonului Auto de la Geneva.

  • Design exterior

Kona Electric adoptă același aspect expresiv și puternic, asemenea modelului Kona, cel cu motor cu ardere internă. Grilă închisă, elementul de design diferențiator, conferă un aspect remarcabil, fiind încadrată de blocurile optice duble și luminile de zi cu LED poziționate deasupra farurilor cu LED.

Designul frontal este completat de o bară de protecție diferită. Admisiile de aer din bara de protecție frontală optimizează fluxul de aer în zona roților.

New Hyundai KONA electric EV 0

Silueta Kona Electric reflectă caracterul agil. Caroseria prezintă linii îndrăznețe, care denotă senzația de mișcare continuă. Acoperişul său oferă posibilitatea de a monta, de exemplu, un portbagaj suspendat. Pentru a sublinia rafinamentul, Kona Electric beneficiază de praguri laterale argintii, care adaugă o notă elegantă sportivității modelului.

Tema designului frontal este reluată în partea din spate, printr-o bară de protecție diferită și stopurile subțiri LED. Bara de protecție spate integrează de asemenea stopuri cu LED-uri.

Cu o lățime de 1.800 mm și o înălţime de 1.570 mm (+15 mm în comparație cu modelul Kona – motor cu ardere internă), Kona Electric are o ținută impunătoare, completată de jantele de aliaj de 17 inci. Lungimea autovehiculului este de 4.180 mm (+10 mm în comparație cu modelul Kona – motor cu ardere internă), iar ampatamentul măsoară 2.600 mm.

Șapte culori de caroserie pot fi combinate cu trei nuanțe de plafon, rezultând 21 de variante de personalizare.

  • Design interior

Pentru interior, clienții pot opta între: finisaje negre – tapițerie din material textil, combinat material textil – piele sau piele naturală și o opțiune în trei tonuri de albastru și gri sau tapițerie mixtă – material textil şi piele.

Pe consola centrală se regăsesc toate comenzile care facilitează utilizarea modulului „shift-by-wire”, iar în partea de jos, un spațiu de depozitare pentru obiecte personale.

New Hyundai KONA electric EV 5

Noul ecran de 7 inci care este de fapt un panou de bord afișează informații despre nivelul de încărcare a bateriei, fluxul de energie sau modul de condus. În funcție de modul selectat, culoarea fundalului și detaliile afișate în cadrane se modifică, pentru a fi cât mai utile.

În plus, pe un head-up display sunt proiectate cele mai relevante informații în câmpul vizual al conducătorului auto, cu o imagine proiectată de 8 inci și o luminozitate de peste 10.000 Cd/mp. Unghiul și înălțimea pot fi ajustate. Odată activat, prin intermediul unui buton aflat în spatele volanului, display-ul se ridică vertical, iar când nu este utilizat dispare în planșa de bord.

Atât conducătorul auto, cât și pasagerul din față beneficiază de confort maxim, scaunele față fiind reglabile electric pe opt direcții. Scaunul conducătorului auto beneficiază și de un reglaj lombar electric pe două direcții.

În plus, scaunele din față sunt dotate cu un sistem de ventilație în trei pași și de un sistem de încălzire în trei trepte.

New Hyundai KONA electric EV 6

Kona Electric se remarcă prin dimensiuni generoase atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje. Spațiul la picioare pentru primul rând de scaune este de 1.054 mm, în timp ce pentru pasagerii din spate este de 850 mm. Spațiul la cap este de 1.006 mm în față și 948 mm în spate. Capacitatea totală de depozitare este de 332 litri (cu cablul de încărcare inclus) și 373 de litri fără el.

  • Performanţe

Kona Electric va fi realizat în două versiuni de propulsie. Hyundai a optat pentru utilizarea unei baterii litiu-ion polimer, în locul celor convenționale hibride nichel-metal. Acestea oferă o încărcare și descărcare mai eficientă, precum și un randament excepțional.

Kona Electric este disponibil cu două motorizări, care oferă mobilitate și flexibilitate. Versiunea cu rază extinsă este echipată cu o baterie de 64 kWh, cu o autonomie de până la 470 km și un consum de energie de 15.2 kWh/100 km (măsurători interne conform reglementărilor WLTP). Motorul electric dezvoltă o putere de 204 CP, accelerând noul crossover electric de la 0 la 100 km/h în doar 7.6 secunde.

Versiunea de bază vine cu o baterie care are o capacitate de 39.2 kWh și oferă o autonomie de până la 300 km. Motorul dezvoltă 135 CP și are un consum de energie de doar 14.8 kWh/100 km (măsurători interne conform reglementărilor WLTP). Acceleraţia 0-100 de km/h o face în 9.3 secunde.

Ambele propulsoare au un cuplu maxim de 395 Nm, iar viteza maximă pe care o pot atinge este de 167 km/h!

Sistemul „shift-by-wire” menţionat anterior permite utilizarea autovehiculului în diferite moduri printr-o simplă apăsare de buton. Lipsa unui levier al cutiei de viteze oferă un spațiu suplimentar de stocare. Noul SUV subcompact complet electric dezvoltat de Hyundai mai este echipat și cu frână de parcare electrică (EPB).

Încărcarea bateriei litiu-ion polimer la o capacitate de până la 80% durează doar 54 de minute cu un încărcător rapid de 100 kW. Cu încărcătorul on-board de 7.2 kW, care funcționează la curent alternativ (AC), încărcarea durează 9 ore și 40 de minute pentru pachetul de baterie de 64 kWh sau 6 ore și 10 minute pentru cea de 39.2 kWh.

Conducătorul auto are posibilitatea de a încărcă autovehiculul la o priză casnică (220 V monofazat) utilizând cablul ICCB disponibil în echiparea standard. Portul de încărcare este amplasat în partea din față, lângă logo-ul Hyundai.

New Hyundai KONA electric EV 2
  • Conectivitate şi siguranţă

Kona Electric beneficiază de dotări avansate de conectivitate și navigație. Pentru integrarea perfectă a telefonului mobil, modul de operare este intuitiv și sigur pentru persoană aflată la volan, vehiculul fiind echipat cu sistemul Display Audio, compatibil cu Apple CarPlay, Android Auto și conexiunea Bluetooth.

Astfel, prin intermediul ecranului tactil LCD color de 7 inch pot fi selectate piesele muzicale preferate, telefonul sau funcțiile de navigație, fără distragerea atenției de la condus. Sistemul Display Audio include, de asemenea, cameră pentru marșarier cu ghidare dinamică. Ecranul de 7 inci este poziționat central.

Clienții au posibilitatea de a opta pentru un sistem de navigație cu ecran de 8 inci, care are aceleași dotări și funcții de conectivitate, compatibilitate cu Apple CarPlay, Android Auto și Bluetooth. În plus, sistemul este însoțit de un abonament gratuit pentru șapte ani la serviciile LIVE, care oferă informații în timp real despre vreme, trafic și radare (acolo unde legea o permite), disponibilitatea locurilor de parcare și căutări online pentru diferite puncte de interes. Sistemul de navigație propune hărți 3D și serviciul unic Hyundai Motor Lifetime MapcareTM, care include actualizări anuale gratuite pentru hărți și software.

Kona Electric mai este dotat cu sistem de încărcare wireless prin inducție (Qi standard). Statusul telefonului este indicat de o mică lampă aflată deasupra zonei de încărcare. Pentru ca telefonul să nu fie uitat în habitaclu, pe display-ul central al instrumentarului de bord va fi afișat un mesaj de reamintire, înainte de a opri motorul.

Sistemul de sunet performant de la Krell pentru Kona Electric are opt difuzoare incluzând două tweetere de 20 mm, patru difuzoare woofer de 160 mm, un difuzor central de 100 mm și un difuzor de subwoofer de 200 mm. Amplificatorul cu opt canale oferă 45 W pe canal pentru a maximiza experiența audio.

  • Siguranţă

Hyundai SmartSense

Kona Electric beneficiază de cel mai recent pachet de dotări de siguranță activă și asistență la condus Hyundai SmartSenseTM, care răspunde celor mai înalte standarde europene de siguranță: sistemul de avertizare în cazul unei coliziuni frontale (FEWS), pilot automat inteligent cu sistem stop & go, sistem de asistență la menținerea benzii de rulare (standard), sistem de avertizare în caz de pericol de coliziune în unghiul mort, sistem de avertizare pentru atenția conducătorului auto și sistem inteligent de avertizare asupra limitei de viteză.

Cruise control inteligent cu sistem stop & go (SCCw/S&G)

Utilizând senzorii frontali, sistemul menține viteză și distanță constante față de vehiculul din față, accelerând/frânând în mod automat. Dacă vehiculele din față s-au oprit, sistemul stop & go aplică o forță de frânare până la oprire, repornind apoi în momentul în care vehiculele din față se pun în mișcare. În cazul în care vehiculul se oprește pentru o perioadă mai lungă de trei secunde, conducătorul auto trebuie să reactiveze sistemul prin butonul de pe volan sau prin apăsarea scurtă a pedalei de accelerație. Sistemul funcționează la viteze între 0 și 180 km/h.

New Hyundai KONA electric EV 4

Sistem de asistență la coliziune frontală (FCA) cu detectare pietoni

Cu ajutorul senzorilor radar și ai camerei frontale, sistemul de asistență la coliziune frontală (FCA) cu detectare pietoni avertizează vizual și acustic conducătorul auto, aplicând automat o forță de frânare a cărei intensitate crește treptat, pentru a evita riscul unui accident sau pentru a reduce daunele atunci când o coliziune este inevitabilă. FCA funcționează la viteze de peste 8 km/h.

Printre altele se numără: Asistență la menținerea benzii de rulare (LKA), Sistem de menținere a benzii (LFA), Sistem de monitorizare a unghiului mort (BCW), Sistem de avertizare pentru evitarea unei coliziuni la deplasarea în marșarier (RCCW), Sistem de monitorizare a atenției conducătorului auto (DAW), Funcție inteligență de avertizare asupra vitezei limită (ISLW), Fază lungă inteligentă, etc.

Kona Electric beneficiază de o rigiditate superioară a caroseriei datorită utilizării oțelului super rezistent, având o capacitate înaltă de absorbție a șocului și de minimizare a deformărilor, pentru a proteja pasagerii în urmă unei coliziuni. La interior, modelul Kona Electric dispune de un sistem de șase airbag-uri (două frontale, două laterale și două tip cortina, poziționate pentru primul și al doilea rând de scaune, protejând atât conducătorul auto, cât și pasagerii).

Povestea de succes a gamei de SUV-uri Hyundai a început cu 17 ani în urmă, odată cu lansarea Santa Fe. Din 2001, Hyundai a vândut în toată lumea peste 1.5 milioane de unități Santa Fe, Grand Santa Fe, Tucson și Kona. Kona electric este cel mai nou membru al familiei, care îmbină caracteristicile unui SUV cu propulsia total electrică accesibilă tuturor.

Hyundai deține portofoliul de autovehicule ecologice cu cea mai extinsă gama de motoare, fiind primul constructor auto din lume care a introdus o linie de producție de serie pentru autovehiculele cu celule de combustibil pe baza de hidrogen (ix35, iar recent, succesorul, NEXO). În plus, Ioniq este unicul model de pe piață disponibil cu trei variante de propulsie.

GALERIE VIDEO:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ST56H1bYrAk

https://www.youtube.com/watch?v=KeSX4_E_evM

https://www.youtube.com/watch?v=KxTde62gQBw

https://www.youtube.com/watch?v=6dBrJD7vP58

https://www.youtube.com/watch?v=Lqnq2ZADRqA

 

All New Hyundai Kona Electric 1

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/