(video) Cum a fost dezvoltat noul Porsche Macan electric sau ce trebuie să știi înainte de premieră

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Porsche a supus prototipul Macan-ului complet electric unui program de testare exigent și extenuant, în vederea pregătirii succesorului modelului de succes pentru viitoarea sa premieră mondială. Automobilul este o dezvoltare complet nouă pentru companie, iar inginerii nu au făcut economii de cheltuieli în timpul dezvoltării și testării sale.

La 10 ani de la introducerea modelului, Macan se află în pragul unei a doua generații, acum în formă complet electrică. Fiind primul model Porsche construit pe noul Premium Platform Electric (PPE), SUV-ul este o dezvoltare complet nouă. Procesul de testare pentru a asigura coordonarea perfectă a tuturor componentelor și sistemelor este în consecință meticulos.

Porsche acordă o mare importanță testării în lumea reală cu prototipuri camuflate. În același timp, simulările atât în ​​lumea virtuală, cât și în tunelul eolian sunt din ce în ce mai precise și joacă un rol din ce în ce mai important. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de a face un nou Porsche nu numai mai sportiv, ci și mai eficient.

O provocare a fost menținerea identității de produs a seriei de modele de succes Macan, îndeplinind în același timp cerințele aerodinamice necesare pentru a asigura o eficiență ridicată și, prin urmare, și o autonomie exemplară. Prin urmare, a fost important să se asigure o cooperare strânsă între liderii celor două echipe în timpul etapelor de dezvoltare în departamentul de design și a testelor aerodinamice în tunelul eolian de ultimă generație al Porsche.

Prin această muncă în echipă, Porsche a reușit să combine ADN-ul său de design cu aerodinamica optimizată pentru autonomie. Acest lucru a fost realizat nu numai printr-o siluetă izbitoare, ci și prin componentele Porsche Active Aerodynamics (PAA) și alte măsuri specifice, precum: eleron posterior care se extinde automat, flaps-uri de răcire active în prizele de aer frontale, elemente variabile sub caroserie (podeaua este plată și închisă ca cea a unei mașini de curse, chiar și în zona punții din spate), carenaje flexibile care asigură și o rezistență scăzută a aerului la recul – o soluție inovatoare în combinație cu jantele raționalizate, în mare măsură închise și contururile anvelopelor optimizate aerodinamic, etc.

În timpul unei călătorii normale pe un drum obișnuit, noul Macan electric își va ajusta automat dinamica ideală. Eleronul posterior se deplasează în poziția eco, flaps-urile de aer se închid și garda la sol va coborî. În aceste condiții s-a putut măsura un coeficient de rezistență aerodinamică de 0,25 Cd.

Toate acestea fac din noul Macan unul dintre cele mai aerodinamice SUV-uri – cu un impact major asupra eficienței. Autonomiile, conform ciclului de testere WLTP, vor fi de peste 500 km pentru toate variantele.

Motoarele electrice din noul Macan sunt alimentare cu energie dintr-o baterie litiu-ion, montată în partea de jos a caroseriei, cu o capacitate brută de 100 kWh, din care până la 95 kWh pot fi utilizate în mod activ. Arhitectura de 800V a PPE permite încărcarea rapidă de înaltă performanță, caracteristică testată în întreaga lume ca parte a procesului de dezvoltare.

Capacitatea de încărcare DC pentru noul Macan la stațiile de încărcare de 800 de volți este de până la 270 kW. Nivelul de încărcare poate fi crescut de la 10 la 80% în mai puțin de 22 de minute. Iar în cazurile de utilizare a unor stații de 400 de volți, un comutator de înaltă tensiune permite încărcarea rapidă a bateriei de 800V prin simularea împărțirii sale în două, fiecare cu o tensiune nominală de 400V. Acest lucru permite o încărcare deosebit de eficientă, fără un amplificator HV suplimentar, cu până la 150 kW.

Încărcarea AC este posibilă cu până la 11 kW.

În testele de anduranță, durata de viață a unui vehicul este simulată în condiții dure de funcționare care mai târziu vor fi experimentate de clienți doar la limita absolută. Până în prezent, prototipurile camuflate ale Macan-ului integral electric au parcurs cumulativ peste 3.5 milioane de kilometri pe piste de testare și drumuri publice.

Pentru a testa interacțiunea tuturor componentelor active de conducere în condiții climatice și situaționale extreme, mașinile de testare sunt utilizate în întreaga lume, acoperind un interval de temperatură de la minus 30 până la plus 50 de grade Celsius. Desigur, un SUV trebuie să funcționeze și pe orice suprafață. De aceea testele au loc nu numai pe drumuri, ci și pe teren accidentat, pe pietriș, zăpadă și gheață.

Tracțiunea integrală, dar focalizată pe spate, a noului Macan complet electric este întotdeauna pe terenul propriu în acest sens. Porsche folosește exclusiv cea mai recentă generație de motoare PSM cu excitație permanentă pe ambele osii. Acestea pot pune la dispoziție într-un mod overboost peste 450 kW putere (612 CP). Iar Porsche Traction Management controlat electronic gestionează în timp aproape real distribuția celor peste 1.000 Nm de cuplu, pe care versiunea de top îi va pune la dispoziție cu Launch Control.

Într-un final, mai aflați că pentru a oferi spectrul larg dintre performanțe înalte și confort pentru care Macan este cunoscut, inginerii au implementat un sistem Porsche Active Suspension Management cu tehnologie de amortizoare cu două supape, arcuri pneumatice, blocare transversală a osiei posterioare și, pentru prima dată, direcție pe roțile din spate cu un unghi de virare de până la cinci grade.

Modelul de producție va fi prezentat în prima jumătate a lui 2024.

Cmentariile sunt închise