(video) Cum va funcţiona Stellantis în următorii ani – Lancia devine o marcă premium

Concernele PSA și FCA și-au finalizat în weekend-ul trecut fuziunea în alianța numită Stellantis, iar acum trebuie să facă un pas mai departe pentru a-și implementa planurile, pentru a-și consolida pozițiile pe piețele auto din întreaga lume. 

Alianța include acum 14 mărci auto simultan (fără a ține cont de diviziile însoțitoare) şi toate vor fi păstrate în totalitate. Potrivit șefului alianței, Carlos Tavares, fiecare dintre aceste mărci are o istorie bogată care nu va fi abandonată aşa, pur şi simplu.

https://www.youtube.com/watch?v=lLG9SmwjT48

“Miezul” Stellantis au fost numite mărcile Citroen, FIAT și Abarth. Opel/Vauxhall și Peugeot vor ocupa o poziție numită Upper mainstream – segmentul superior al pieței de masă. Marca Jeep se va concentra la nivel global pe segmentul vehiculelor off-road, iar Maserati va apăra poziția Stellantis în segmentul de maşini de lux.

În acelaşi timp un alt strat este menționat între segmentele de masă și lux – așa-numitele mărci premium. Și în plus față de Alfa Romeo și DS, care sunt doar asociate cu premium, conducerea alianței a inclus Lancia în această listă! Este posibil ca datorită posibilității schimbului de platforme și dezvoltării comune a noilor tehnologii, Stellantis să extindă gama Lancia cu noi modele și să o transforme într-adevăr într-un brand premium.

În prezent, Lancia vinde un singur model în Europa – micul Ypsilon cu cinci uși, a cărui generație actuală a apărut în 2011. Există cu trei opțiuni de motorizare la alegere (inclusiv hibridă şi pe gaz natural) și costă minimum 14.750 de euro.

Brandurile americane Chrysler, Dodge și Ram sunt separate într-un grup independent și nu se știe nimic despre posibila extindere a prezenței lor pe piața mondială. Mai este de remarcat faptul că Stellantis nu intenționează să facă un pariu decisiv asupra electrificării totale, spre deosebire de o serie de alte companii. 

În prezent, portofoliul de modele al alianței include 29 de modele electrificate într-un fel sau altul, iar până la sfârșitul anului 2021 numărul lor va crește cu doar o duzină. Până la sfârşitul lui 2025 toate modelele mărcilor menţionate vor avea opţiuni hibride. În același timp, Stellantis va depune eforturi pentru reducerea costurilor: până în 2025 conducerea intenționează să economisească cinci miliarde de euro.

La o conferință de presă privind finalizarea formării alianței, directorul executiv al acesteia, Carlos Tavares, a spus că popularizarea mașinilor electrice depinde nu numai de producători, ci și de autoritățile acelor țări în care sunt vândute mașini electrice. În plus, el a menționat că erodarea identității mărcilor nu ar trebui să fie de așteptat din cauza utilizării posibile a platformelor comune.

Decizia de a salva viețile tuturor celor 14 branduri a dus la faptul că acum alianța se va confrunta cu sarcina de a le “dilua” în diferite nișe de piețe. Este cam complicată această procedură din cauza faptului că în următorii ani va avea loc unificarea tehnică: lista platformelor și agregatelor utilizate va fi redusă în mod semnificativ. Conducerea va trebui să diferențieze bine mărcile și să definească mai clar audiențele țintă.

Carlos Tavares a mai subliniat în repetate rânduri că Stellantis nu va fi doar o asociație sub care sunt produse mașini de către multe mărci diferite. Alianța intenționează să devină nu cel mai mare, ci “cel mai grandios” producător de automobile – accentul va fi pus pe îmbunătățirea calității produselor și a serviciului post-vânzare, în timp ce creșterea producției totale va dispărea în fundal. În contextul piețelor în scădere, există un risc involuntar de închidere forțată a unor fabrici de autoturisme, dar șeful alianței asigură că nimic nu le va amenința în viitorul apropiat: toate locurile de muncă din fabrici și centrele de inginerie vor fi salvate.

Totodată au fost anunţate şi remanieri de personal. Mike Manley, care a fost șeful FCA înainte de fuziune, va fi responsabil de divizia Stellantis North America. Linda Jackson, care a condus anterior marca Citroen, va conduce Peugeot în locul lui Jean-Philippe Imparato, care, la rândul său, va deveni directorul Alfa Romeo. Iar încă actualul șef al Alfa Romeo, Tim Kuniskis, va administra brandurile americane Chrysler și Dodge.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/