(video) Decembrie 1988 – februarie 2022. Simbolul Ucrainei, legendarul An-225 Mriya, a fost distrus!

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Simbolul Ucrainei, legendarul An-225 Mriya, a fost distrus din păcate! Cel mai mare și mai greu avion cargo din istoria aviației mondiale a ars în ziua de 26 februarie pe aeroportul Antonov din oraşul Hostomel, regiunea Kievului. Informaţia a fost confirmată şi de preşedintele Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat în seara zilei de 27 februarie.

Este într-adevăr o veste tristă, însă există şi o veste bună. Mriya (vis – din ucraineană) va putea fi comparată într-o oarecare măsură cu pasărea Phoenix, asta pentru că va renaşte. Preşedintele ucrainean a confirmat că va avea loc construcția unui avion nou, mai modern!

Ultimul mesaj oficial al companiei Antonov dă de înţeles că aeronava a avut de suferit mult, însă deocamdată nu poate fi evaluată starea tehnică.

Singura fotografie disponibilă în prezent arată avionul în locul său de parcare şi în flăcări.

FOTO: Skyvators

Într-un comunicat de presă, Ukroboronprom a declarat că în dimineața zilei de 24 februarie aeronava se afla în reparații și lucrări de rutină în hangarul companiei Antonov din Hostomel. Unul dintre motoare, potrivit directorului Antonov Airlines, a fost scos pentru reparații, iar avionul nu a putut decola în acea zi.

Astăzi, starea aeronavei, precum și posibilitatea și costul restaurării sale, nu pot fi estimate din cauza confiscării aeroportului de către ocupanții ruși și a lipsei accesului la aeronavă.

Totuşi, într-un comunicat paralel tot ieri lansat, Ukroboronprom a estimat că va costa peste 3 miliarde de dolari pentru a restabili avionul, iar restaurarea va dura cel puţin cinci ani. În acelaşi timp, Ucraina va depune toate eforturile pentru a se asigura că anume statul agresor va plăti pentru aceste lucrări.

Primul zbor al acestui avion a avut loc în ziua de 21 decembrie 1988, după ce a fost proiectat şi construit într-un timp record de 3.5 ani. Exploatarea sa comercială a demarat din 1989. Un al doilea exemplar există, însă nu a fost construit până la capăt din motive financiare (70% e gata).

Motivul construcției modelului An-225 a fost necesitatea de a crea un sistem de transport aerian pentru proiectul de nave spațiale reutilizabile – Buran. Scopul principal în cadrul acestui proiect a fost de a transporta diverse componente ale vehiculului de lansare și ale navei spațiale de la locul de producție și asamblare la locul de lansare.

A existat, de asemenea, o sarcină importantă de a livra naveta spațială pe cosmodrom în cazul aterizării sale pe aerodromuri alternative. Totodată, se intenţiona ca An-225 să fie folosit ca primă etapă a sistemului de lansare aeriană a navei spațiale, care necesita o capacitate utilă de cel puțin 250 de tone.

Dar până la finalizarea construcției primului An-225, toate transporturile necesare au fost efectuate de aeronava BM-T Atlant. An-225 a luat parte la proiect doar prin transportul unui Buran la Salonul Aerian de la Paris în mai 1989 și efectuarea mai multor zboruri demonstrative către Baikonur în aprilie 1991.

După prăbușirea URSS, singurul exemplar funcţional a încetat să mai zboare în 1994, motoarele și alte echipamente fiind scoase pentru a fi utilizate pe modele Ruslan. Cu toate acestea, până în anii 2000, a fost nevoie de Mriya și a fost restaurată de întreprinderile ucrainene. De asemenea, avionul a fost modificat pentru a îndeplini standardele aeronavelor pentru aviația civilă.

Aeronava a avut capacitatea de a:

  • transporta mărfuri cu destinație largă (de dimensiuni mari, grele, lungi) cu o greutate totală de până la 250 de tone;
  • transport intracontinental de mărfuri cu o greutate de 180-200 tone;
  • transport intercontinental de mărfuri cu o greutate de până la 150 tone;
  • transporta până la 200 de tone la exterior, pe fuzelaj;
  • transporta 50 autoturisme;
  • etc.

Greutatea avionului gol era de 216 tone, iar greutatea maximă permisă (cu încărcătură inclusă) îi era de 640 de tone.

An-225 a fost un avion turbojet cu șase motoare D-18T produse de uzina de construcție a motoarelor din Zaporojie. Compartimentul marfar îi era sigilat, soluţie care a extins semnificativ capacitățile sale de transport. Deasupra acesteia se află o cabină pentru șase membri ai echipajului și pentru alte 88 de persoane care însoțesc încărcătura.

Viteza-i de croazieră era de maximum 850 de km. Gol fiind putea atinge o autonomie de până la 15.400 de kilometri. Revizia tehnică a fiecărui motor se făcea la fiecare 6.000 de ore de zbor. Din 2019, a fost supus unei revizii de 18 luni (a primit un nou motor produs de Ivchenko-Progress și o avionică actualizată), decolând pentru prima dată la sfârșitul lunii martie 2020.

În cariera sa a stabilit peste 300 de recorduri în ce privește capacitatea de transport, viteză și altitudine! Numeroase reportaje şi filmări de la sesiuni de spotting pot fi găsite pe reţelele de socializare şi YouTube.

Legenda a putut fi observată de mai multe ori şi pe cerul moldovenesc, iar în îndepărtatul deja 2005 chiar am avut ocazia să primim acest oaspete pe Aeroportul Internațional Chișinău!🇲🇩🛬🛫🇺🇦

R.I.P.

Cmentariile sunt închise