(video) Este clar un must have! Vezi în acţiune sistemul opţional de roţi directoare spate pe noul S-Class

Noul Mercedes-Benz S-Class a debutat la începutul lunii septembrie şi deja peste câteva săptămâni, în decembrie, urmează să ajungă în showroom-uri. Producţia sa în masă a demarat la fabrica germană nou amenajată, iar până când va putea fi admirat pe viu, producătorul ne face cunoştinţă cu sisteme care merită a fi bifate dacă se va comanda.

Unul dintre acestea este rear-axle steering sau – cum îl numim noi – un sistem de roţi directoare spate. Este o premieră pentru noul S-Class şi, ciudat pentru un astfel de automobil de talie premium, dar este o opţiune.

De la minutul 2:15 e cel mai interesant!

Datorită direcției pe puntea spate, noul S-Class se simte la fel de manevrabil ca o mașină compactă urbană. Unghiul de direcție pe puntea spate este de până la zece grade, iar raza cercului în manevra de întoarcere poate fi redusă astfel cu până la doi metri.

Interacțiunea dintre direcția osiei frontale și a celei spate este configurată pentru a asigura o reacție agilă în traficul urban și în afara acestuia, împreună cu un nivel foarte ridicat de stabilitate. Acest lucru are ca rezultat, de exemplu, unghiuri mici de alunecare laterală și un nivel ridicat de suprimare a rotaţiei în jurul axei. La viteze mari, accentul se pune mai mult pe stabilitate, deși fără a compromite precizia și capacitatea de reacție. Această valoare adăugată este obținută prin acționarea integrată a direcției și a frânelor (ESP) și, prin urmare, îmbunătățește considerabil siguranța la manipulare.

Clienții au la dispoziție două variante de direcție opțională pe puntea spate: direcția pe puntea spate cu întoarce a roţilor la 4.5 grade sau la 10 grade. În varianta cu 10 grade, dimensiunea maximă a roților este limitată la 255/40 R 20, permițând un unghi mai mare al roții. Acestea sunt celelalte diferențe:

Modelele din clasa S, cu direcție pe puntea spate, au cu aproximativ 15% mai mult raport direct de direcție pe puntea față. Aceasta înseamnă că șoferul trebuie să întoarcă volanul mult mai puțin. Unghiurile și traiectoriile punții spate respective sunt afișate în meniul modului de conducere de pe afișajul central.

Principiul de funcționare al direcției de pe puntea din spate este următorul: un motor electric acționează axul local printr-o curea de transmisie. Acesta face ajustări axiale la ax. În funcție de viteză și unghiul de direcție, roțile din spate sunt rotite în aceeași direcție sau în direcția opusă roţilor din față (direcție în aceeași direcție sau contra direcție).

În termeni simplificați, acest lucru produce mai multă agilitate și un cerc de cotitură mai mic prin contra direcție sau mai multă stabilitate cu direcția în aceeași direcție. Pe S-Class, unghiul complet de direcție de 10 grade este utilizat în special în timpul manevrelor de parcare. Datele senzorilor vehiculului (radar, cameră, ultrasunete) sunt utilizate pentru a adapta unghiul maxim la situația relevantă. Sistemul trece automat de la contra direcție, la direcție în aceeași direcție, când viteza de rulare trece de 60 km/h.

În ţara nostră, la moment, sunt disponibile de comandat doar automobile cu ampatament alungit, iar cel mai ieftin S-Class sub forma modelului S 350 d Long, are un preţ de start de 99.200 de euro. Nu ştim cât face în Moldova, dar sistemul de roţi directoare spate este o opţiune care în Germania costă alţi 1.508 euro, indiferent de unghiul ales.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-noul-mercedes-benz-s-class-este-primul-automobil-de-serie-din-lume-cu-avp-iata-ce-inseamna-asta/
https://autoblog.md/stiai-asta-suspensia-noului-mercedes-benz-s-class-poate-reincarca-sistemul-sau-hibrid-pe-drumuri-proaste/
https://autoblog.md/admira-noul-s-class-din-toate-unghiurile-printr-o-galerie-din-peste-280-de-fotografii-si-10-clipuri-video/

Cmentariile sunt închise