(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Audi A6, VW Touareg, Ford Tourneo Connect şi Suzuki Jimny
Organizaţia europeană Euro NCAP revine cu o nouă sesiune de teste de impact în care pune la mare încercare rigiditatea şi sistemele de siguranţă ale noilor maşini care apar pe piaţă. De această dată, de pereţi au fost lovite noile Audi A6, VW Touareg, Ford Tourneo Connect şi Suzuki Jimny.
Să analizăm în parte rezultatele.
Noul business sedan marca Audi nu a putut ca să nu ia cinci stele în cadrul testelor. Maşina care a avut de suferit a fost un A6 40 TDI Sportline cu o greutate de 1.682 de kilograme.
Manechinele care simulau pasageri adulţi, în cazul testului impactului frontal într-un obstacol deformabil, au avut de suferit traumatisme uşoare: şoferul în zona pieptului şi piciorului stâng, iar pasagerul din dreapta sa doar la piciorul stâng.
În testul impactului frontal cu toată suprafaţa maşinii într-un obstacol fix, la fel traumatisme uşoare au avut de suferit ambii pasageri din faţă şi doar în zona pieptului. Dacă sedanul va fi lovit din spate, tetierele vor asigura siguranţa tuturor pasagerilor maturi în zona gâtului, însă dacă va intra lateral într-un stâlp, traumatisme medii riscă doar şoferul. Rezultatul general aici este de 35.5 puncte sau 93%.
Cât priveşte protecţia pasagerilor minori de pe bancheta din spate, două manechine care reprezintă copii în vârstă de 6 şi 10 ani, poziţionaţi pe fiecare loc din părţile laterale în scaune corespunzătoare, se vor simţi perfect în condiţiile unui impact lateral.
Doar dacă maşina se va lovi frontal, minorul de 10 ani riscă traumatisme medii în zona gâtului. Rezultatul general aici este de 41.9 puncte sau 85%.
Pietonii şi bicicliştii vor fi protejaţi cum se cuvine. Maşina ştie să frâneze automat de la o viteză de 10 km/h şi are o capotă activă. În cazul unui posibil impact, pericol pentru sănătate va exista doar dacă pietonul se va lovi de marginile capotei dintre faruri şi de partea inferioară a montanţilor frontali. Rezultat: 38.9 puncte sau 81%.
Sistemele de asistenţă şi protecţie funcţionează bine. O remarcă s-a făcut doar la limitatorul de viteză, iar sistemul de asistenţă în bandă funcţionează adecvat, dar nu excelent. Aici avem un rezultat de 9.9 puncte sau 76%-
Şi SUV-ul german pe care l-am văzut în acest an la Bucureşti a luat cinci stele la testele Euro NCAP. Maşina de teste a fost un Touareg 3.0 TDI Elegance, cu o greutate de 2.065 kilograme.
Primul test, cel al pasagerilor maturi, a demonstrat rezultate puţin mai proaste decât la sedanul Audi. În cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil, traumatisme medii ar avea de suferit şoferul în zona pieptului şi unele uşoare la ambele picioare. În aceeaşi situaţie şi pasagerul din dreapta ar avea probleme minore la piciorul stâng.
Impactul frontal într-un obstacol fix ar putea duce la traumatisme medii pentru ambii pasageri din faţă. Tetierele vor reuşi să protejeze gâturile pasagerilor dacă SUV-ul va fi lovit din spate, însă dacă va intra lateral într-un stâlp va avea de suferit careva traumatisme medii şoferul. Rezultat general: 33.9 puncte sau 89%.
Pasagerii minori de pe bancheta din spate se vor simţi puţin mai în siguranţă decât în Audi. Doar în cazul în care maşina ajunge într-un accident cu partea frontală, ar putea avea de suferit traumatisme uşoare în zona gâtului doar copilul de 10 ani. Rezultatul aici este de 42.4 puncte sau 86%.
Pentru pietoni, urmări deosebit de periculoase s-ar înregistra dacă s-ar lovi direct de marginea capotei, inclusiv de părţile de deasupra farurilor. Însă riscul va fi redus considerabil datorită capotei active şi a sistemului de frânare de urgenţă care îi poate detecta şi funcţionează de la o viteză de 5 km/h. În unele cazuri, acesta din urmă poate da greş (vezi video). Rezultat general la acest capitol: 34.6 puncte sau 72% din 100% maxim.
La capitolul sisteme de asistenţă şi protecţie este totul ok. Doar sistemele de recunoaştere a indicatoarelor rutiere şi a limitatorului de viteză mai pot da greş. Rezultat: 10.6 puncte sau 81%.
Această maşină făcută de Ford poate fi atât una utilitară, cât şi una pentru uz zilnic pentru transportul de pasageri. La teste a participat a doua, cu motor diesel de 1.5 litri şi în nivel de echipare Titanium. Greutatea automobilului care a luat patru stele din partea Euro NCAP este de 1.690 de kg.
Testul de măsurare a protecţiei pasagerilor maturi a arătat rezultate destul de bune, însă în dependenţă de impactul maşinii şi într-o situaţie poate prezenta urmări grave. Dacă automobilul se loveşte frontal într-un obstacol deformabil, ar putea avea de suferit doar şoferul traumatisme uşoare în zona piciorului stâng şi a pieptului.
De cealaltă parte, dacă maşina intră direct într-un obstacol fix, şoferul are de suferit traumatisme periculoase pentru viaţă în zona centurii pelviene şi uşoare la piept. Pasagerul din dreapta sa, la rândul său, va avea leziunii medii în zona pieptului.
În celelalte teste de impact, pasagerii maturi s-au simţit în siguranţă, la fel cum şi pasagerii minori de pe bancheta din spate. Experţii Euro NCAP nu au avut nici o remarcă. Rezultate: 35.2 puncte şi 92% / 39 puncte şi 79%.
Pietonii se vor simţi în siguranţă datorită sistemului de frânare automată a maşinii, însă nu în toate situaţiile. Zonele periculoase de pe automobil, în cazul unui impact, sunt marginile capotei de lângă faruri, dar şi de lângă parbriz, plus zona inferioară a montanţilor posteriori. Rezultatul testului: 25.3 puncte sau 65%.
Ford Tourneo Connect este dotat în nivel de echipare de bază cu toate sistemele de protecţie şi asistenţă pe care le cere Euro NCAP pentru un rezultat general bun al testelor. Toate funcţionează bine, o remarcă minoră fiind făcută doar asistentului de menţinere în bandă. Rezultat: 9.8 puncte sau 75%.
Noua generaţie a legendarului Jimny este pe cale să se lanseze şi în Europa, iar până a o face, Suzuki l-a dus pe poligonul Euro NCAP pentru teste. Protagonistul a fost un Jimny cu trei uşi în versiune GLX, cu motor de 1.5 litri şi cu o greutate de 1.095 kg.
Pentru că este o maşină de buget şi nu are cum să se compare cu cele de mai sus, a luat doar trei stele în cadrul testelor. Cele de impact frontal au arătat următoarele: în cazul unei lovituri faţă într-un obstacol deformabil are de suferit şoferul traumatisme serioase în zona pieptului, medii la ambele picioare în zona coapselor şi la cap, plus medii de la genunchi în jos. Pasagerul din dreapta sa s-ar putea alege cu leziuni medii la coapse şi uşoare în zona pieptului.
În cazul unui impact frontal într-un obstacol fix, traumatisme serioase le va suferi pasagerul din dreapta în zona capului şi medii în zona pieptului. Şoferul se va alege doar cu leziuni medii la piept.
În cazul unei lovituri din spate, pasagerii din faţă ar putea suferi leziuni din cauza tetierelor care nu reuşesc să menţină corect capul, însă dacă micul SUV ar fi lovit din lateral, surprinzător, dar pasagerii se vor simţi în maximă siguranţă. Rezultat per general: 27.9 puncte sau 73%.
Pasagerii minori vor fi protejaţi complet în majoritatea cazurilor, însă în dependenţă de situaţii şi viteză, într-un impact frontal, doar copilul de 10 ani s-a putea alege cu leziuni uşoare în zona gâtului. Rezultat: 25.1 puncte sau 52%.
Maşina ştie să aplice frânele automat, însă nu o face bine în toate cazurile. Zonele periculoase pentru pietoni sunt practic toate marginile capotei şi părţile inferioare ale parbrizului şi a montanţilor frontali. Rezultat aici: 25.1 puncte sau 52%.
Sistemele de protecţie şi asistenţă nu sunt de top şi pot da greş sau nu se pot conforma în unele situaţii. Chiar şi acelaşi asistent de menţinere în bandă se face că nu vede marcajele rutiere. Rezultat: 6.5 puncte sau 50%.
Euro NCAP a testat şi varianta electrică a modelului smart forfour. Organizaţia nu a intrat în detalii, asta pentru că maşina a luat patru stele şi a demonstrat aceleaşi rezultate ca modelul obişnuit testat în 2014.
Rezultatele următoarei sesiuni de teste vor fi făcute publice la 24 octombrie 2018.
Cmentariile sunt închise