(video) Experiment: Ce se va întâmpla dacă roata unei maşini va fi învârtită în gol cu 620 km/h

Băieţii de la Garage 54 s-au gândit la un nou experiment interesant şi ne arată rezultatele acestuia. În centrul atenției este o anvelopă cu crampoane, care a fost învârtită cu o viteză maximă posibilă pentru a se vedea care va fi efectul şi cum o va suporta. Ca urmare, a fost posibil să se atingă un număr de rotaţii identic cu o viteză de 620 km/h!

https://youtu.be/5JOSUY6jXCM

Pentru a calcula rotațiile, autorii experimentului au folosit un tahometru fără contact. Înainte de startul acestuia a fost posibil să se determine că la ralanţi roata instalată pe puntea din spate a unui Jiguli se rotește cu o viteză de aproximativ 100 rpm, iar la o viteză de 50 km/h numărul de rotații a fost aproximativ 450.

După ce au oprit una din cele două roţi, mecanicii au descoperit că viteza de rotație a celei rămase active crește de aproximativ de două ori, iar numărul înregistrat a devenit cel de bază în experiment. Conform calculelor, o viteză de 100 km/h corespunde unui număr de aproximativ 900 rpm.

Pentru a învârti roata cu mare viteză a fost construit un dispozitiv special pe baza unei osii de VAZ. Roata cu anvelopă cu indice de viteză T (până la 190 km/h) a fost pusă pe o jantă ștanțată obișnuită. În primul test s-au atins până la 1.880 rpm (adică aproximativ 200 km/h) în treapta a doua a cutiei de viteze.

Ulterior s-a dovedit că, odată cu creșterea bruscă a rotațiilor, anvelopa începe să se deformeze sub influența forței centrifuge: anvelopa a devenit mai plată, iar diametrul exterior a crescut. Ca urmare, la 5.384 rpm, aceasta a fost pur și simplu demontată de pe jantă.

Mecanicii au încercat să evite acest lucru într-o a doua încercare, crescând presiunea din interiorul anvelopei de 2.5 ori, reuşind astfel să atingă 5.606 rpm (aproximativ de 620 km/h), dar i-a cedat carcasa. În plus, pereții laterali au fost deformați într-o asemenea măsură încât a fost posibilă demontarea roții cu mâinile aproape goale.

Mai multe experimente de la Garage 54.

Vezi şi:

(video) Experiment cu o cameră termală: Cât de mult se pot încălzi plăcuţele şi discurile de frână

(video) Ce se întâmplă într-o roată în timpul mersului? Cineva a montat un GoPro în interior de dragul interesului

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/