(video) Experiment cu noul IONIQ 5. Câţi bani poţi face dacă-l foloseşti drept sursă de energie pentru mining
Echipa colegilor de la Motorgraph a decis să realizeze un experiment neobișnuit: coreenii au folosit un nou Hyundai IONIQ 5 drept platformă pentru o fermă de minerit criptomonede! S-a făcut asta nu pentru profit, ci mai degrabă pentru a testa performanța tehnologiei V2L de la bord.
Din start vă putem spune că, chiar dacă se va ţine cont de cursul actual de schimb al monedelor digitale, vor fi necesari 3-4 ani pentru a recupera cel puțin investiția!
În compartimentul pentru bagaje al maşinii (fiind rabatată şi bancheta din spate) au fost montate trei instalații pentru mining-ul criptomonedelor, fiecare dotată cu câte şase plăci video de ultimă generaţie.
Conform planului pus la cale de experimentatori, bateria electromobilului a fost încărcată doar noaptea dintr-o sursă terță de energie electrică ieftină (de la 19:00 până la 7:00), iar în timpul zilei, stând într-o parcare, maşina a fost folosită drept sursă de energie necesară pentru activitatea fermei.
Funcția V2L inovatoare pe care o oferă IONIQ 5 permite clienților să utilizeze sau să încarce în mod liber orice dispozitive electrice, cum ar fi biciclete electrice, scutere sau echipamente de camping, servind drept un încărcător pe roţi. Poate furniza până la 3.6 kW de putere.
Portul V2L (110/220V) este situat sub scaunele din al doilea rând și poate fi activat atunci când maşina este pornită. Un alt port V2L este situat la exterior şi se poate folosi prin intermediul unui adaptor. Prin acesta din urmă se pot încărca echipamente electrice de mare putere şi asigură alimentare chiar și atunci când vehiculul este oprit.
Timp de 12 ore de stat în parcare, de la 7:00 la 19:00, ferma a reuşit să genereze 0,0117 unități ale criptomonedei Ethereum, adică 0,000976 monede pe oră.
Luând în considerare cursul de schimb din ziua experimentului, crossoverul electric a făcut 30.4 dolari. Astfel spus, chiar dacă în teorie şi practică rata de schimb se va menţine la acelaşi nivel, timp de un an este posibil de câştigat puţin peste 11.000 de dolari, la prima vedere fără a depune niciun efort.
Cu toate acestea, Motorgraph notează că, dacă este adăugat costul asamblării fermelor din plăcile grafice de ultimă generaţie şi de înaltă performanță (1.850 de euro bucata), precum și cheltuielile pentru reîncărcarea bateriei maşinii, vor dura patru ani pentru ca toţi banii cheltuiţi să fie recuperaţi.
Încă un minus observat în cadrul experimentului este că membrii echipei nu au mai avut timp pentru a face altceva. Au fost nevoiţi să ţină fermele active sub supraveghere constantă datorită sarcinilor ridicate asupra bateriei maşinii și, ca urmare, riscului de supraîncălzire și incendiu. În habitaclu s-a înregistrat o temperatură de circa 40 de grade Celsius, motiv pentru care a fost pornită climatizarea la 17 grade Celsius permanent.
În concluzie, jurnaliştii coreeni nu recomandă de făcut mining cu mașinile electrice pentru că există un oarecare risc de supraîncălzire a reţelei electrice a vehiculului, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui IONIQ 5 spre surprinderea lor. Totodată, reieşind din procesul îndelungat al mineritului şi a cursului de schimb care diferă de la o zi la alta, nu merită nici investiţiile făcute şi nici timpul pierdut.
Totuşi, s-a demonstrat că maşinile electrice pot fi o platformă pentru astfel de ferme, dar doar dacă au V2L sau alternative la bord 🙂
Cmentariile sunt închise