(video) Premieră: Noul IONIQ 5 – cu acoperiş solar opţional şi ampatament mai mare ca la Palisade

Hyundai Motor Company a lansat astăzi în premieră mondială noul IONIQ 5 în cadrul unui eveniment virtual. Este primul model al noului sub brand care va fi constituit doar din vehicule electrice alimentare cu energie din baterii.

Caracteristici cheie:

  • Numele modelului a fost completat prin adăugarea numărului “5” care indică clasa vehiculului, la numele de marcă “Ion” care generează energie electrică, și Unique, ceea ce înseamnă originalitatea Hyundai Motor. 
  • Este un crossover de dimensiuni medii (deşi oferă un nivel de spaţiu comparativ cu al maşinilor din segmentul D), făcut pe baza lui Hyundai 45 EV Concept.
  • Are la bază noua platformă E-GMP.
  • Evocă atitudinea îndrăzneață a Hyundai Pony, prima mașină de producție a companiei, subliniind călătoria de 45 de ani în design a Hyundai și privind înainte spre viitor.
  • Cel mai esențial element de design al lui IONIQ 5 este pixelul parametric. (Parametric: un algoritm geometric care maximizează tehnologia de proiectare digitală (o formă care apare în mod natural prin date sau ecuații) ca element de proiectare. Este creată prin date digitale mai degrabă decât prin desenarea sau schițarea tradițională. Linii, fețe, unghiuri și forme sunt utilizate pentru a le reflecta în proiectarea mașinii). Pixelii parametrici conțin sensul de a trece prin generații prin fuziunea dintre analog și digital. Este aplicat farurilor, stopurilor, roților, precum și prizelor de încărcare electrică, arătând identitatea de design unică a lui IONIQ 5, precum și oferind clienților creativitatea, plăcerea și experiențele pozitive pe care le va aduce mobilitatea viitoare.
  • Măsoară 4.635 x 1.890 x 1.605 x 3.000 de mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament (ampatamentul e cu 100 de mm mai mare decât cel al lui Hyundai Palisade)! Are un portbagaj de 531 litri (maxim 1.591 de litri cu scaunele spate rabatate), iar nişa de sub capotă poate avea un volum de până la 57 de litri.
  • Este prima maşină Hyundai care a primit o capotă ce acoperă integral şi aripile pentru aerodinamică optimă. Bara de protecție frontală este definită de o formă în V atrăgătoare care încorporează lumini de zi LED distincte, care oferă o semnătură luminoasă inconfundabilă, unică pentru IONIQ 5. Aceste grupuri mici de pixeli apar, de asemenea, în partea din spate a vehiculului.
  • Pe lateral există nişte mânere retractabile automat la uşi. Acestea îşi fac apariţia automat când şoferul se apropie şi are la el o cheie inteligentă.
  • Modelul în specificaţie coreeană, cel puţin, va putea fi comandat şi cu nişte oglinzi retrovizoare care încorporează nişte camere, în stilul celor văzute pe Audi e-tron. Este prima aplicaţie de acest gen pe vreun automobil de serie al Hyundai.
  • În partea inferioară a barei de protecţie frontale are un sistem AAF (Active Air Flap) reduce rezistența aerului prin netezirea fluxului în timpul conducerii, contribuind la extinderea autonomiei și oferind o senzație dinamică. În plus, soluţia răceşte mai eficient unele părţi interne ale maşinii.
  • Roțile optimizate aerodinamic reflectă și mai mult tema de design Parametric Pixel și sunt oferite cu un diametru de 20 inci – cele mai mari jante montate vreodată pe un electromobil Hyundai.
  • Tema “Living Space” rulează în interior, mai ales sub forma aşa-zisei Universal Island, o consolă centrală mobilă care poate fi mişcată într-un interval de 140 mm. Universal Island, împreună cu podeaua plană unde sunt depozitate bateriile, permite mai multă libertate de mișcare în interiorul vehiculului.
  • IONIQ 5 este, de asemenea, echipat cu scaune frontale reglabile electronic. Scaunele se înclină spre unghiul optim, oferind un sentiment de imponderație pentru ocupant. Hyundai a redus grosimea scaunelor din față cu 30%, oferind mai mult spațiu pentru cei așezați în al doilea rând.
  • Multe dintre suprafeţele de contact – scaune, tavan (care poate include un acoperiş panoramic), trimul uşilor, podea și cotieră – utilizează materiale ecologice, din surse susținute în mod durabil, cum ar fi sticle PET reciclate, fire pe bază de plante (BIO PET) și fire de lână naturală, piele prelucrată ecologic cu extracte pe bază de plante și vopsea bio cu extracte de plante.
  • Clienții vor putea alege din nouă culori exterioare, inclusiv cinci nuanțe inspirate de natură, exclusiv pentru IONIQ 5. Interiorul are trei opțiuni de culoare.
  • În sistemul activ de purificare a aerului disponibil, senzorul monitorizează calitatea aerului din vehicul în timp real, afișează nivelul de praf fin în patru culori, activează modul de curățare a aerului în funcție de concentrația prafului fin și purifică aerul interior. Sistemul After-Blow se activează la 30 de minute după oprirea motorului: un ventilator funcționează pentru a usca interiorul aparatului de aer condiționat pentru a îndepărta din el umezeala, reducând astfel mirosul aerului condiționat interior și generarea de bacterii.
https://player.vimeo.com/video/514269785
  • La dispoziţie se va pune cu una din cele două baterii la alegere de 58 kWh sau 72.6 kWh, dar şi cu un singur motor pe puntea din spate sau câte unul pe fiecare punte. În toate cazurile viteza maximă este limitată la 180 de km/h.
  • Configuraţia care aduce AWD, cu bateria cea mai mare, oferă o putere combinată de 306 CP (235 CP cu bateria mică) şi 605 Nm pentru o acceleraţie 0-100 km/h în 5.2 secunde (6.1 secunde – AWD + bateria de 58 kWh).
  • Configuraţia cu un singur motor posterior de 218 CP (170 CP în combinație cu bateria de 58 kWh) şi 350 Nm poate accelera de la 0 km/h la 100 km/h în 7.4 secunde (cu bateria mare) sau în 8.5 secunde cu bateria mică.
  • Cu tracţiune spate doar şi cu bateria cea mai mare, autonomia maximă se va putea ridica până la 480 de km în ciclu WLTP (estimativ)!
  • Modelele cu două motoare mai au şi un sistem numit Disconnector Actuator System (DAS). Poate deconecta unul dintre motoare în funcție de situația de conducere și poate comuta liber între modurile 2WD și 4WD pentru a minimiza pierderile de energie inutile.
  • Maşina poate tracta la necesitate remorci cu o greutate de până la 1.600 de kg.
  • Vine evident şi cu o pompă de căldură dezvoltată in-house.
  • Platforma E-GMP poate suporta atât infrastructuri de încărcare de 400 V, cât și de încărcare rapidă de 800 V. Platforma oferă capacitate de încărcare de 800 V standard, împreună cu încărcare 400 V, fără a fi nevoie de componente sau adaptoare suplimentare. Sistemul multi-charging este prima tehnologie brevetată din lume care operează motorul și invertorul pentru a crește tensiunea de la 400 la 800 de volţi pentru o compatibilitate a încărcării stabile.
  • Cu un încărcător de 240 kW, IONIQ 5 se poate încărca 10-80% în doar 18 minute. Utilizatorii IONIQ 5 trebuie să încarce vehiculul doar pentru cinci minute pentru a obține o autonomie pentru alţi 100 de km.
  • IONIQ 5 oferă, de asemenea, o funcție V2L inovatoare, care permite clienților să utilizeze sau să încarce în mod liber orice dispozitive electrice, cum ar fi biciclete electrice, scutere sau echipamente de camping, servind drept un încărcător pe roţi. Funcția V2L poate furniza până la 3.6 kW de putere. Portul V2L este situat sub scaunele din al doilea rând și poate fi activat atunci când maşina este pornită. Un alt port V2L este situat în portul de încărcare de la exterior. Folosind un convertor, clienții pot încărca echipamente electrice de mare putere. Spre deosebire de cel interior, portul exterior asigură alimentare chiar și atunci când vehiculul este oprit.
https://player.vimeo.com/video/514269832
  • În interior, cockpit-ul include două monitoare de 12 inci care servesc drept panou de bord digital şi afişaj pentru sistemul multimedia controlat tactil. Pentru prima dată în Hyundai, IONIQ 5 dispune şi de un Head-Up Display cu realitate augmentată, în esență, transformând parbrizul într-un alt ecran.
  • Schimbul modurilor cutiei de viteze se face printr-un levier din spatele volanului. În partea stângă a panoului de bord este o suprafaţă metalică de care se pot ataşa cu magneţi nişte liste scrise de mână, de exemplu.
  • Consola glisantă permite pasagerilor nu numai să se bucure de mai multă flexibilitate, dar, de asemenea, să intre și să iasă liber din cabină pe fiecare parte atunci când se parchează într-un loc îngust. Pasagerii din rândul al doilea se pot bucura, de asemenea, de caracteristicile consolei centrale, cum ar fi suporturile pentru pahare, un încărcător rapid wireless de 15 W și porturi USB.
  • Pentru un plus de versatilitate, scaunele din al doilea rând pot aluneca înainte până la 135 mm și, de asemenea, pot fi rabatate într-un raport de 6:4.
  • Volanul şi scaunele din faţă pot fi echipate cu încălzire.
  • Modelul poate fi, de asemenea, echipat cu un acoperiș solar ecologic opţional, care susține sursa de energie electrică a vehiculului prin colectarea de energie și transferul acesteia spre baterie, sporind eficiența. Acoperișul solar poate preveni descărcarea bateriei, oferind în același timp o autonomie suplimentară (teste din Coreea au arătat că modelul cu tracţiune spate şi un astfel de acoperiş în dotare poate parcurge pe an 1.500 de km doar cu energia generată de acesta!
  • IONIQ 5 este, de asemenea, echipat cu următorul nivel al suitei Hyundai SmartSense. IONIQ 5 este primul model Hyundai care oferă Highway Driving Assist 2 (Folosind camera frontală, senzorii radar și datele de navigație, HDA 2 lucrează pentru a controla viteza vehiculului și distanța, păstrând în același timp vehiculul centrat pe banda sa. De asemenea, poate ajuta conducătorul auto atunci când schimbă o bandă). Alte sisteme de asistență la conducere includ Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW), High Beam Assist (HBA) și multe altele.
  • Cu Remote Charging, încărcarea poate fi pornită sau oprită de la distanţă prin apăsarea unui buton din aplicația pentru smartphone. În timpul lunilor mai reci, Remote Climate Control permite utilizatorilor să programeze preîncălzirea în timpul încărcării.
  • Sistemul Dynamic Voice Recognition acceptă comenzi vocale simple pentru a controla convenabil sistemul de climatizare, radioul, deschiderea/închiderea hayonului, volanul încălzit, scaunele încălzite/ventilate și alte funcții.
  • IONIQ 5 dispune, de asemenea, de un sistem audio Bose premium cu opt difuzoare, inclusiv un subwoofer.

IONIQ 5 va fi disponibil în anumite regiuni începând cu prima jumătate a anului 2021. Preţul de start nu a fost anunţat deocamdată. În viitor, Hyundai își va extinde gama de maşini electrice cu sedanul IONIQ 6 şi SUV-ul de dimensiuni mari IONIQ 7.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/