(video) Experiment Ford: De ce a vedea culoare roşie într-o zi rece ar putea mări autonomia maşinilor electrice
Ştiai asta? Diferite culori ne pot păcăli creierul să creadă că este mai cald sau mai rece decât este într-adevăr!
Experții susțin că alegerile de culori ne pot influența starea de spirit, răspunsurile noastre, chiar și câte like-uri primim pe social media. Acum, Ford explorează modul în care potrivirea unei culori la diferite situații de conducere ar putea extinde autonomia vehiculelor electrice.
Un microbuz electric numit Transit Smart Energy Concept folosește iluminarea ambientală pentru a face pasagerii să se simtă că le este cald (cu lumini roșii) sau că le este răcoare (cu lumini albastre). Experimentul demonstrează că astfel pot face uz mai rar de sistemul de climatizare, astfel încât energia economisită poate fi folosită în schimb pentru a parcurge mai mulți kilometri.
Cercetările efectuate de Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA arată că utilizarea sistemului de control al climatului într-un vehicul electric cu baterii poate reduce autonomia total declarată cu până la 50%. Vehiculele cu cabine mai mari, precum microbuzele, necesită mai multă energie pentru a menține temperatura interioară și pentru a-l face pe fiecare pasager să se simtă confortabil.
“Expunerea noastră la culoare ne poate schimba starea de spirit în toate felurile. Aici este pur și simplu un caz de utilizare a iluminării ambientale roșii în interiorul mașinii pentru ca oamenii să se simtă că le este cald și iluminarea ambientală albastră pentru ca oamenii să se simtă că le este răcoare, frig. Reducerea sarcinii puse de regulă pe sistemul de climatizare ar putea face o diferență semnificativă în extinderea autonomiei maşinilor electrice”, a declarat Lioba Müller, inginer în iluminare.
Ford a testat noul său concept cu 10 locuri la Weather Factory, Centrul de testare a mediului Ford din Köln, Germania. Setat astfel încât șoferul să poată monitoriza starea temperaturii a tuturor scaunelor pasagerilor de pe ecranul consolei centrale, pasagerii care au participat la experiment au fost supuși unei simulări a unei zile de iarnă cu temperatură de 0 grade Celsius şi a uneia de vară cu o temperatură de 30 de grade cu plus, şi i s-a cerut să evalueze nivelul de confort bazat pe sentimentul prea cald sau prea rece.
În ambele cazuri, iluminatul ambiental a dus la reducerea consumului de energie al sistemului de climatizare: cu 3.3% pentru răcire și cu 2.5% pentru încălzire.
Conceptul Transit Smart Energy mai este interesant prin multiplele inovații pe care le are la bord pentru optimizarea consumului de energie și reducerea pierderilor de căldură:
- Șase panouri solare montate pe acoperiș care încarcă o baterie de 12 volți pentru alimentarea încălzirii scaunelor, iluminarea cabinei și sistemele electrice de bord.
- Un sistem inovator de recuperare a căldurii care utilizează căldura reziduală din componentele trenului de rulare, aerul exterior și aerul din cabină pentru a extinde autonomia vehiculului cu 20%.
- Ferestre cu geamuri duble şi ventilate, care reduc suprafețele de contact rece și asigură o izolare împotriva pierderilor de căldură.
- Podea și acoperiș izolat care reduc în continuare pierderea de căldură în cabină.
- O ușă glisantă electrică care se deschide doar până la jumătate pentru a reduce pierderile de căldură. Ventilatorul de încălzire, ventilația și aerul condiționat este oprit automat atunci când ușa este deschisă.
- Un despărţitor din policarbonat între ușa pasagerului și zona de ședere care reduce și mai mult pierderea de căldură pe măsură ce pasagerii intră și ies, și protejează pasagerii de elementul extern.
Vehiculul are, de asemenea, panouri încălzite și încălzire a scaunelor, care permit fiecărui pasager să controleze temperatura din propria sa zonă. Versiunile viitoare ale maşinii de teste îi va permite șoferului să controleze încălzirea și răcirea scaunelor în mod individual pentru fiecare. De asemenea, inspirată de tehnologiile existente de implementare a airbag-urilor va fi soluţia de activa şi dezactivare automată a căldurii pe măsură ce se detectează ocuparea scaunului. Ford anticipează unor teste pe drumuri publice cu acest concept inteligent la sfârșitul acestui an.
Proiectul de cercetare face parte din angajamentul Ford de a oferi o opțiune electrificată pentru fiecare vehicul. Ford a anunțat că dezvoltă o versiune complet electrică a autoutilitarei sale Transit pentru Europa, anticipată pentru lansarea în serie în 2021, în timp ce compania este primul producător care livrează tehnologie plug-in hybrid pentru o utilitară cu o capacitate de încărcare de până la o tonă, cu noul Transit Custom Plug-In Hybrid.
Cmentariile sunt închise