(video) Geely a copiat de la NIO conceptul de funcționare a Battery Swap Station

În China a apărut o alternativă pentru stațiile Battery Swap Station, concepute și brevetate de NIO. Acestea sunt operate de Geely Technology Group și se menționează că au fost dezvoltate 100% in-house, timp de trei ani, deși conceptul le este practic similar cu produsul NIO introdus în 2017.

Geely UnCut detaliază tehnologia pentru reîncărcarea aproape instantanee a bateriilor vehiculelor electrice. Întregul proces nu durează mai mult de un minut, deoarece o baterie descărcată nu este conectată la o sursă de energie electrică, ci pur și simplu înlocuită cu una plină.

Autorul videoclipului spune că atunci când bateria de pe mașina electrică este aproape descărcată, el folosește o aplicație mobilă pentru a căuta cea mai apropiată stație. Aplicația arată nu numai coordonatele, ci și distanța până la aceasta, precum și disponibilitatea bateriilor încărcate. Traseul poate fi afișat pe același telefon mobil.

Stația în sine e modulară și arată ca o spălătorie auto de circa 130 de metri pătrați, cu intrare și ieșire (printr-un tunel), în timp ce procesul de înlocuire a bateriei este complet automatizat, fiind posibilă deservirea a peste 1.000 de mașini pe zi. În plus, stațiile pot gestiona, după caz, chiar și eliminarea/înlocuirea pachetelor de baterii “nesănătoase”, actualizând aceste informații în cloud, unde pot fi utilizate pentru a îmbunătăți ofertele viitoare.

Într-o secțiune separată a stației are loc inspecția automată a bateriilor și încărcarea lor rapidă. Toate piesele în mișcare, inclusiv sistemul de transport și ridicare al vehiculului, sistemul de schimbare a bateriei și sistemul de încărcare rapidă au fost supuse la peste 16.000 de teste de durabilitate diferite pentru a oferi acestor stații o durată de viață minimă de 10 ani.

Mai aflați că sunt echipate cu o varietate de detectoare, inclusiv de fum și de incendiu, pentru a exclude posibilitatea unor incidente neplăcute, chiar și a celor mai mici. Alte sisteme de avertizare timpurie identifică defecțiunile bateriei și le pot arunca în niște cutii cu nisip din apropiere în mai puțin de 10 secunde. Materiale ignifuge sunt utilizate pe larg, pe lângă supraveghere video 24/24.

La fel ca în majoritatea afacerilor și serviciilor din China, plata a fost extrem de simplificată. Șoferul nici măcar nu trebuie să scoată telefonul din buzunar – plăcuțele de înmatriculare sunt identificate la intrare și o notă de plată se trimite automat în contul șoferului. 

Decizia Geely de a nu încărca bateriile, ci pur și simplu de a le schimba, este numită “inteligentă, comodă, rapidă și ieftină”, taxa actuală fiind în prezent de aproape 7 euro pentru bateria unei mașini compatibile care poate asigura în jur de 400 km autonomie.

Capacitatea de a înlocui bateriile, oferită de construcția vehiculelor electrice, face ca funcționarea lor să fie mai confortabilă (cu zgomot minim și fără vreun miros neplăcut ca într-o benzinărie), deoarece proprietarii nu trebuie să aștepte până când bateriile se reîncarcă. De cealaltă parte, o astfel de soluție face proiectarea vehiculelor electrice puțin mai complicată, ceea ce, la rândul său, nu are un efect foarte pozitiv asupra prețului.

Geely intenționează să lanseze circa 100 de stații similare în China până la sfârșitul acestui an, la moment acestea fiind compatibile doar cu anumite mașini care utilizează serviciul său de taxi CaoCao.

Iată cum funcționează stația celor de la NIO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/