(video) General Motors introduce microbuzul-taximetru al secolului XXI – noul Origin

General Motors și-a anunțat intenția de a se despărți în viitorul apropiat de maşinile tradiţionale. Directorul general al diviziei GM – Cruise – Dan Ammann, cel care a ajutat conducerea concernului american să nu sufere un faliment în 2010, a arătat viitorul urbanizării care îi va face pe mulţi să abandoneze benzina, să renunţe la îndeletnicirea de a fi șoferi sau chiar la nevoie de a deține un vehicul.

Sute de oameni s-au adunat în clădirea unui fost dealer Honda din San Francisco pentru a vedea o perspectivă a acestui viitor post-mașină: un dreptunghi portocaliu și alb pe roţi, dar fără volan, pedale, oglinzi retrovizoare sau motor cu combustie internă.

“Nu este o încercare de a îmbunătăţi conceptul de vehicul tradiţional. Este ceva complet diferit”, a spus Ammann în cadrul unei prezentări organizate în formatul Tesla. “Nu este un produs care va putea fi cumpărat. Este o experiență”.

Noul vehicul numit Origin este prima încercare a companiei Cruise de a construi de la zero o mașină care se poate conduce singură. Producătorul auto a renunțat la “bagajul” unui secol de motoare cu combustie internă și de șoferi umani. În schimb, spune despre Origin că a fost optimizat pentru confort și siguranță.

Interesant este că nimeni nu va putea deține un exemplar. Va fi practic un microbuz-taximetru electric, cu sistem de pilotare automată de ultimă generaţie, care este deţinut și operat în întregime de GM (dar și de Honda, care a co-investit în Cruise).

O concurență va avea din partea produselor pe care le fac şi alte companii precum Uber, Lyft și Waymo a celor de la Google.

Vehiculul arată mai mult ca fiind construit în Silicon Valley decât în ​​Detroit. Ușile alunecă lateral apăsând doar un buton. Ecranele din habitaclu afișează destinațiile pasagerilor. Honda a conceput un interior spaţios care poate găzdui până la șase pasageri, cu o schemă de culori minimalistă și o iluminare care redă un sentiment de confort şi căldură.

La exterior, două seturi de camere combinate cu radare rotative la 360 de grade și senzori LIDAR se ocupă de scanarea constantă a mediului din jurul vehiculului. Toate aceste dispozitive sunt capabilă să vadă chiar în întuneric complet, pe timp de furtună sau viscol.

Platforma pe care stă este una complet nouă, electrică, dezvoltată de General Motors, însă nu se anunţă detalii la moment. Toate componentele electronice de la bord sunt actualizate prin tehnologia OTA, ceea ce înseamnă că în viitor, companiile de transport își pot reduce costurile. În plus, durata de viață a mașinii a fost anunţată ca fiind de peste 1.5 milioane de km.

În viitor, Origin va deveni parte a propriului sistem al GM de ride-hailing. Conform estimărilor, după ce aceste vehicule vor fi puse în funcțiune comercială, o familie obișnuită care folosește o mașină personală sau servicii de car-sharing va putea economisi până la 5.000 de dolari pe an dacă va face uz de noul tip de transport.

În ciuda prezenței unui exemplar Origin pe scenă, prezentarea Cruise a fost scurtă, pe specific, dar când vom vedea acest microbuz-taximetru pe străzi? “Curând”, a spus Kyle Vogt, co-fondatorul Cruise. Întrebat fiind şi “cât de aproape este Cruise de a oferi performanțe de siguranță “supraumane” pe care le promite?”, Vogt a răspuns că “foarte aproape”.

În timp ce reporterilor și VIP-urilor li s-a permis să vadă (dar nu să atingă) noul vehicul, Cruise nu a demonstrat că ceea ce a prezentat este un vehicul de producție. Echipa Cruise formată din aproape 1.000 de oameni, au subliniat directorii de mai multe ori, va trebui să se întoarcă la lucru a doua zi.

Amintim că GM a cumpărat o cotă majoritară a companiei Cruise în 2016, mizând pe un viitor autonom. De atunci, Cruise și-a testat flota de maşini electrice Chevrolet Bolt semi-autonome prin jurul metropolei San Francisco zi și noapte, adunând informaţii “despre ce va fi necesar pentru a înlocui oamenii cu un software mai sigur decât aceştia”. Doar anul trecut, a spus Ammann, maşinile de teste au parcurs peste 1.6 milioane de kilometri de-a lungul rețelei de drumuri în cauză.

După o perioadă de incertitudine, Vogt a declarat că, Cruise este pe cale de a depăși standardele de siguranță, însă a durat mult mai mult decât s-a prevăzut pentru ca industria să aducă pe stradă un adevărat autovehicul autonom. Încă în 2016, CEO-ul Tesla, Elon Musk, le-a promis șoferilor o experiență de conducere “fără mâini” de la New York la Los Angeles anul viitor (mai așteptăm asta şi în prezent).

Între timp, co-fondatorul Lyft, John Zimmer, a prezis că proprietatea de mașini private va fi eliminată treptat în marile orașe americane încă din 2021 (puțin probabil să se întâmple), iar Waymo a celor de la Google şi-a deschis un serviciu de taxi fără șofer doar pentru clienţi selecţi. Chiar şi Cruise nu a primit încă aprobarea de reglementare pentru noul său vehicul, a spus Vogt, deși este în “discuții active” cu Departamentul de Transport al SUA.

Şi chiar dacă acest viitor întârzie, va ajunge să se întâmple. Orașele mari din lume încep deja să evacueze vehiculele alimentate cu combustibili fosili pentru costurile lor pentru sănătate și mediu. În prezent mai multe țări intenționează să interzică sau să restricționeze circulaţia vehiculelor cu motoare cu ardere internă, chiar şi vânzarea lor, iar “zone verzi” sunt acum în vigoare în toată Europa Occidentală.

Tehnologia de auto-conducere, în timp ce apare mai greu decât se aștepta, avansează rapid. Cei de la Cruise au făcut o promisiune mare cu privire la viitorul Origin. Acum trebuie doar să o livreze.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

(video) GM Cruise AV – prima maşină fără volan şi pedale care va fi scoasă în trafic în 2019

(video) Tesla a prezentat o versiune avansată a Autopilotului său şi pare să funcţioneze ideal

https://autoblog.md/video-masinile-cu-autopilot-ale-waymo-au-iesit-la-teste-pe-strazi-publice-fara-soferi-operatori/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/