(video) GENEVA 2019: Premieră mondială – Audi Q4 e-tron concept şi Audi e-tron Sportback prototype

A trecut un de la momentul când primul Audi electric de serie şi-a făcut debutul în aceeaşi locaţie. Noul Audi e-tron era încă acoperit cu o folie de camuflaj în acel moment. Acum, pe aceeaşi schemă a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva prototipul pre-serie a modelului e-tron Sportback.

Totuşi, cea mai importantă premieră de pe stand mai rămâne şi în aceste zile noul Audi Q4 e-tron concept, un SUV compact cu patru uşi şi o lungime de 4.59 metri care are la bază noua platformă modulară MEB, dezvoltată de VW Group pentru maşini electrice mai accesibile.

Noul Audi Q4 e-tron concept are următoarele dimensiuni: 4.59 x 1.90 x 1.61 x 2.77 metri în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. În partea frontală tronează grila Singleframe, care, la fel ca şi pe primul SUV electric de serie al mărcii, are o suprafață închisă structurată într-un cadru octogonal larg, aproape în poziție verticală, în locul uneia tradiţionale. Aerul este livrat în schimb prin intermediul unor prize mari care se extind de sub cele două faruri Matrix LED până jos pe bara de protecţie.

Înălţimea mică îl face destul de simpatic, iar liniile laterale din contra îl fac musculos. De asemenea, înălţimea mică a zonei geamurilor este contrastată de aripile proeminente care fac loc pentru nişte roţi cu jante de 22 de inci. Coeficientul aerodinamic al maşinii este de doar 0.28 Cd.

În partea posterioară, o bandă luminoasă largă conectează cele două stopuri, o soluţie similară ultimelor modele din gamă, inclusiv cu cea de pe noul Audi e-tron.

Caroseria este vopsită în culoarea Solar Sky, special dezvoltată pentru acest concept, care este o nuanţă de albastru ce îşi schimbă intensitatea în dependență de sursa de lumină. Vopseaua mai este capabilă să reflecte în mod eficient o fracțiune de undă scurtă de lumină solară, în apropierea spectrului infraroșu, fapt care reduce acumularea de căldură pe suprafața corpului și în habitaclu în mod semnificativ.

În interior, pentru că nu există un tunel de transmisie, există mult spaţiu pentru pasagerii din faţă, dar şi pentru cei din spate. Sentimentul de spațiozitate este subliniat de schema de culori. În timp ce culorile deschise, calde, domină partea superioară a cabinei, covorul întunecat de pe podea vine ca un contrast. Tavanul, montaţii și partea superioară a panourilor uşilor şi a panoului de bord sunt decorate cu microfibră de culoare albă şi bej. Pe de altă parte, acoperirea podelei este realizată din materiale reciclate.

De asemenea, în loc de rame decorative metalizate, placate cu crom, suprafețele sunt acoperite cu un finisaj de vopsea multi-strat de înaltă calitate. Folosirea de Plexiglas vopsit mat pe aplicații creează un efect intensiv de adâncime. Cele patru scaune cu tetiere integrate sunt tapițate cu Alcantara, în timp ce cusăturile duble cu aţă groasă o împodobesc frumos.

În spatele volanului se află un panou de bord digital, unul dintre cele mai mari şi mai informative din segment, în timp ce deasupra este instalat un head-up display. Pe partea centrală a consolei centrale este integrat un ecran tactil de 12.3 inci prin care se operează sistemul multimedia şi alte funcţii ale maşinii. Mai jos se găseşte un panou de control a sistemului de climatizare.

Deoarece consola centrală inferioară nu are nevoie să dețină elemente funcționale, cum ar fi un levier al cutiei de viteze sau o manetă/buton a frânei de mână, aceasta este proiectată ca o zonă spaţioasă pentru depozitare, care include şi o suprafaţă pentru încărcarea fără fir a telefoanelor.

Deasupra acestui lăcaş există o suprafaţă orizontală care include modurile transmisiei şi servește ca un capac pentru secțiunea frontală a consolei. În plus față de compartimentul convențional inferior de depozitare, ușile oferă acum posibilitatea de a stoca sticle în secțiunile superioare.

Vezi şi: (foto) Premieră: Modelele Audi Q5, A6, A7 şi A8 au devenit plug-in hybrid. Toate vin la Geneva

Sub caroserie avem platforma MEB, iar Audi Q4 e-tron concept are o versiune performance a sa, care prevede instalarea a câte un electromotor pe fiecare punte. Drept rezultat, acest SUV mai este şi unul quattro, însemnând că sistemul de tracţiune integrală nu necesită o conexiune mecanică între axe pentru că distribuţia cuplului este reglată în mod electronic unde este nevoie de aderenţă. Acceleraţia 0-100 de km/h o poate face în 6.3 secunde, iar viteza maximă este limitată electronic la 180 de km/h.

În majoritatea cazurilor, conceptul Audi Q4 e-tron utilizează în principal motorul electric din spate, un motor sincron permanent excitat pentru a obține cea mai mare eficiență. Din motive de eficiență, cuplul de acționare este distribuit în general cu prioritate din nou pe puntea spate. În cazul în care conducătorul auto solicită mai multă putere decât motorul electric din spate poate furniza, unitatea electrică integrală utilizează şi motorul asincron frontal pentru a redistribui cuplul așa după cum este necesar. Acest lucru se întâmplă, de asemenea, predictiv chiar înainte de apariţia alunecării în condiții de gheață sau atunci când se virează rapid.

Motorul electric din spate produce 204 CP și mobilizează un cuplu de 310 Nm, iar cel din faţă generează până la 102 CP şi 150 Nm. Puterea totală a sistemului este de 306 CP. Bateria cu o greutate de 510 kg este poziţionată central între cele două punţi, motiv pentru care distribuţia de greutate este de 50:50, iar capacitatea sa de 82 kWh permite o autonomie de peste 450 de km în ciclu WLTP. Setul de acumulatori poate fi încărcat rapid, cu maxim 125 kW, în proporţie de 80% în doar 30 de minute.

Pe partea de suspensii avem pe puntea din faţă componente MacPherson cu amortizoare adaptive, iar pe puntea din spate o suspensie multi-link, dar cu arcuri separate şi la fel cu amortizoare adaptive.

Noul Audi Q4 e-tron concept se va transforma garantat într-un model de serie şi va fi cel de-al cincilea electromobil al mărcii dintr-un total de 12 programate pentru lansare până în 2025. Premiera sa va avea loc până la sfârşitul lui 2020.

La Salonul Auto de la Geneva a mai fost prezentat prototipul pre-serie al noului Audi e-tron Sportback, despre care se spune că este un model echivalent cu noul e-tron, însă într-o caroserie cu forme coupe. Alte detalii decât despre premiera sa până la sfârşitul acestui an nu s-au anunţat.

La fel, la Geneva a mai avut loc premiera europeană a conceptului e-tron GT, pe care l-am văzut şi l-am analizat deja la Salonul Auto de la Los Angeles. Se va transforma în model de serie la fel în 2020, iar premiera sa va avea loc înainte de cea a noului Q4 e-tron.

Vezi şi: Lansările Audi în 2019: Şapte modele noi, trei facelift-uri şi trei versiuni PHEV ale unor maşini existente

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise