(video) Honda a lansat în vânzare prima maşină din lume cu autopilot de nivel 3 în care poţi privi legal televizorul

Al treilea nivel de automatizare conform clasificării SAE (Societatea Auto Inginerilor) este dorit de atins şi utilizat de mulți producători de vehicule, însă până la această oră, de exemplu, cei de la General Motors cu sistemul lor Super Cruise sau Tesla cu al său Autopilot, şi-au putut certifica tehnologiile doar conform nivelului doi!

Însă prima companie care are toate actele în regulă şi poate folosi un sistem de pilotare automată de nivel trei pe produsele sale a devenit Honda! Ministerul japonez al Pământului, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului a emis un certificat în acest sens pentru sistemul Honda Sensing Elite la sfârșitul anului trecut, iar acum sedanul Honda Legend cu acest complex de sisteme la bord a intrat pe piața japoneză.

https://www.youtube.com/watch?v=PGLBiORNgOE

Amintim că lista de clasificări concepută de SAE implică cinci nivele de automatizare a procesului de rulare a maşinilor. Al doilea nivel, popular acum, înseamnă automatizarea parțială cu transmiterea mai multor funcții pe care, de regulă, ar trebui să le facă şoferul, sistemelor electronice. Dar un sistem de nivel trei poate prelua complet controlul mașinii în anumite condiții.

Complexul Honda Sensing Elite, pentru aceste condiții din urmă, are responsabil subsistemul Traffic Jam Pilot, care este un fel de pilot automat ce preia pe deplin controlul mașinii în blocajele de trafic, ambuteiaje. Se afirmă că, în aceste condiții, conducătorul auto poate viziona chiar şi televizorul!

În plus, complexul Honda Sensing Elite poate conduce mașina pe autostradă, menținând-o în bandă și controlând viteza. Există, de asemenea, o funcție de depășire automată, atât la semnalul șoferului (acesta trebuie să includă semnalizatorul de direcţie manual), cât și complet automat (deși există un avertisment de atenţionare). 

Totodată, şoferul poate lăsa volanul din mâini, dar este totuși obligat să controleze mediul înconjurător. Pentru a nu fi distras complet şi a uita unde se află în realitate, o cameră de securitate este instalată pe panoul de instrumente, iar sistemul electronic va emite o alarmă dacă detectează că ochii șoferului nu se uită la drum.

În ceea ce privește hardware-ul, berlina Honda Legend, apropo cel mai scump model produs de niponi (din gama japoneză) are o cameră stereo sub parbriz, cinci radare milimetrice și cinci LiDARe în jurul perimetrului caroseriei, iar poziţionarea maşinii în spaţiu este monitorizată printr-un sistem de navigaţie special. 

Automobilul mai are indicatoare luminoase externe speciale. Lumini LED albastre sunt integrate în barele de protecție față și spate, iar acestea se aprind odată cu activarea pilotului automat, avertizându-i pe ceilalți din jur despre asta.

Un indicator similar există şi în habitaclu: LED-urile integrate în volan, deasupra consolei centrale și în fața pasagerului din dreapta şoferului, strălucesc în albastru când pilotul automat funcționează. De asemenea, încep să clipească în portocaliu dacă electronica necesită intervenția șoferului. În același timp, sună o alarmă sonoră și vibrează centurile de siguranţă. 

În caz că șoferul nu reacționează (de exemplu, i s-a făcut rău), mașina va avea grijă singură să tragă pe dreapta, va frâna încet până la o oprire completă, va activa semnalizatoarele de avarie și va atrage atenția celorlalți participanţi la trafic cu semnale sonore.

Cu excepția pilotului automat cu toate atributele sale, Honda Legend a fost dotată și cu un panou de bord digital de 12.3 inci, cu indicaţii animate, dar şi noi modele de jante.

Sub capotă a rămas unitatea hibridă care este formată dintr-un V6 natural aspirat de 3.5 litri (314 CP), cuplat la o cutie de viteze pre-selectivă robotizată cu şapte trepte şi un mic motor electric integrat (48 CP). Roţile de pe puntea din spate sunt puse în mişcare în mod separat de către două motoare electrice cu câte 37 CP fiecare. Combinaţia de agregate formează şi un Sport Hybrid SH-AWD.

Deşi este numit un model de serie, Honda Legend Hybrid EX Sensing Elite va exista doar pe piaţa japoneză şi doar într-un tiraj iniţial de 100 de exemplare. Preţul de start îi este de 85.130 de euro şi se va vinde doar în leasing.

Mai multe detalii despre sistemul Sensing Elite:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2021/03/Honda_launches_next_generation_Honda_SENSING_Elite_safety_system_with_Level.pdf”]

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=JigIz8fdkH0

Cmentariile sunt închise