(video) Human Horizons: Povestea noului startup revoluționar și a primului său model electric

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un alt startup chinezesc își ia un avânt serios inițial pe piața locală, motiv pentru care am decis să aflăm mai multe detalii și să vă povestim și vouă despre el, înainte ca planurile de ascensiune internațională să devină realitate. Ne-a impresionat cu primele sale produse pe roți, iar în acest articol îl vom descrie pe primul. Dar înainte de asta o (credeți-ne) scurtă introducere.

Human Horizons Technology (cunoscută pe scurt drept Human Horizons) este o companie chineză cu sediul în Shanghai, care produce mașini electrice sub marca HiPhi și mai dezvoltă și tehnologii de conducere autonomă. Deși a fost fondată abia acum cinci ani, în august 2017, lucrurile s-au mișcat surprinzător de repede datorită unor investiții corecte, dar și masive.

A reușit deja să-și pună pe picioare o strategie, o echipă de experți cu experiențe anterioare în alte companii auto (inclusiv din occident), tehnologii și interfață software, zeci de parteneriate, dar și o fabrică auto modernă și inteligentă în Yancheng, provincia Jiangsu – HiPhi Plaza. Modelele părăsesc în mod autonom linia de asamblare și își găsesc singure un loc de parcare pe teritoriul adiacent!

Fondatorul și președintele companiei este Ding Lei, cunoscut și sub numele de David Ding. Este un antreprenor chinez cu vastă experiență în industria auto. În 1988 s-a alăturat întreprinderii mixte Shanghai Volkswagen în calitate de inginer în Departamentul de asigurare a calității. Din 2005 până în 2011 a fost CEO al Shanghai General Motors (SGM) și președintele SAIC-GM din 2005 până în 2007. El a participat la înființarea Shanghai General Motors în 1995 și a mai supravegheat achiziția MG Rover de către SAIC în 2002.

Ding Lei

Înainte de a veni la cârma Human Horizons a fost din 2011 și până în 2015 implicat în politică și administrare publică, fiind inclusiv director al Comitetului de management al parcului Shanghai Zhangjiang Hi-Tech, un hub uriaș de afaceri în cartierul Pudong al orașului. În prezent găzduiește mii de companii, de la mari firme chineze și internaționale până la startup-uri și sute de institute de cercetare și dezvoltare.

În 2013, Ding și-a asumat responsabilități la nivel de district, când a devenit viceprimar al întregii zone noi din Pudong. În această calitate, a contactat producătorul american de automobile Tesla în 2014, încercând să-l intereseze pe Elon Musk pentru o fabrică chineză sau un departament de cercetare și dezvoltare. Cei doi au avut mai multe discuții și Ding a făcut chiar pregătiri pentru eventuala înțelegere cu Tesla. În cele din urmă, Musk a spus că este prea devreme, dar aceste negocieri au stat la baza afilierii ulterioare a Tesla cu orașul. Gigafactory Shanghai se află pe teritoriul Pudong!

În iulie 2015 a părăsit funcția publică, iar în luna septembrie din același an s-a alăturat grupului LeEco și a fost co-fondator al mărcii LeSEE (Leshi Super Electric Car Company), vicepreședinte global și CEO al diviziei responsabile de China și Asia-Pacific. El a muncit cot la cot cu Jia Yueting, un controversat om de afaceri care a intrat până la urmă în faliment, dar nu înainte de a fonda Leshi Holding Group (LeEco era sub aripa sa), a fi CEO al Faraday Future și a fi unul dintre cei care au pompat milioane în Atieva (fostul nume al Lucid Motors).

Pe 20 martie 2017, invocând motive personale de sănătate, Ding Lei a demisionat din toate funcțiile ocupate în cadrul LeEco. Trei luni mai târziu, Ding a deschis un fond de investiții personal și l-a folosit pentru a-și înființa propriul startup NEV în august 2017. Numele companiei era Huaren Yuntong Holdings. Traducerea literală este Chinese Express, dar numele oficial în engleză este Human Horizons, care sună mult mai sofisticat. La sfârșitul anului, Human Horizons a ajuns la un acord de cooperare strategică în scopuri de producție cu autoritățile locale din orașul Yancheng (Jiangsu).

În căutare de talente, una dintre primele persoane cheie angajate a fost James Shyr, un designer american născut în Japonia, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale profesionale în Asia. A fost director de design al Yulon-Nissan în anii 1990 și apoi a trecut la GM. Shyr a înființat și a condus centrul de design la PATAC (institutul de cercetare și dezvoltare împărțit între SAIC și GM). El a mai jucat un rol în toate modelele Buick, Chevrolet și Cadillac pentru piața asiatică dntre anii 2001 și 2007 și a făcut, de asemenea, parte din comitetul global de design al GM. În 2008 a devenit director de design pentru Luxgen, brandul de ultimă generație al lui Yulon, până când Ding i-a cerut să fie designer-șef la Human Horizons.

Denumirea companiei în engleză Human Horizons a fost dezvăluită pe 25 octombrie 2018 alături de câteva concepte futuriste stilizate de James Shyr, el find eliberat de toate restricțiile din lumea reală și stabilind tendința viitoare de design prin Concept H (Hypervelocity), Concept A (Agility) și Concept U (Ultimate, o variantă cu patru locuri a Concept H).

O altă persoană cheie angajată a fost Mark Stanton, un inginer britanic care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Ford, mai întâi în Europa și mai târziu la sediul global din Dearborn. Când Ford a deținut Jaguar, Stanton a trecut la firma britanică la începutul anilor 2000 și a devenit director tehnic al Jaguar Land Rover. A participat la dezvoltarea lui I-PACE și din 2015 a fost chiar directorul diviziei SVO!

Mark Stanton

De la sfârșitul anilor 1980 Stanton a lucrat la integrarea computerelor și sistemelor mecanice la Ford și a arătat un interes pentru scrierea de coduri, așa că era bine poziționat pentru sarcina sa la Human Horizons. Stanton și-a stabilit un obiectiv foarte clar la început: mașinile nu ar trebui să fie doar computere și software, ci și partea mecanică ar trebui făcută bine. 

A angajat deci o serie de furnizori-lideri din industrie, cum ar fi Bosch, Continental și Michelin și a experimentat câteva configurații de trenuri de rulare avansate. Toate prototipurile aveau motoare în roți. Dar tehnologia digitală a fost mai pe prim plan și nucleul companiei, așa că Stanton a condus și dezvoltarea propriei arhitecturi digitale a Human Horizon.

Pe 31 iulie 2019, marca HiPhi a fost anunțată/lansată alături de primul prototip HiPhi 1 (cel gri din imagini), predecesorul direct al lui Concept U. Mașina era încă în faza finală de testare și pre-producție, dar prezenta foarte aproape designul primului electromobil ce va fi scos în vânzare. HiPhi 1 s-a transformat în cele din urmă în primul model de producție de serie – HiPhi X (cel portocaliu) – prezentat în toamna lui 2020 la Salonul Auto de la Beijing.

Dar până la Salonul Auto de la Beijing, pentru a demonstra că toată discuția despre vehicule smart și orașe smart nu a fost doar la nivel de vorbe, Human Horizons a prezentat, după care implementat vehiculul autonom HiPhi City într-un proiect de testare a vehiculelor, care a demarat în decembrie 2019.

City era un minibus fără pilot care avea dreptul să se deplaseze doar pe teritoriul Shanghai Zhangjiang Hi-Tech Park și doar pe trasee prestabilite, fără a avea un scaun pentru șofer sau volan, folosind o combinație de senzori de la bord (inclusiv 5G-V2X) și informații de la infrastructura rutieră și controlere cloud.

Revenim acum la HiPhi 1. Versiunea finală de producție a primului model, descris drept primul super SUV evoluabil cu o capacitate de auto-învățare, care deschide și un nou segment numit TECHLUXE®, a fost lansată în toamna lui 2020, livrările începând din 8 mai 2021. Până atunci, Human Horizons schimbase numele mașinii în HiPhi X (se pronunță Hai-Fai-Ex), iar designul exterior a fost modificat ușor, deși nu radical.

Fără îndoială, primul lucru pe care cineva îl observă este aranjamentul neobișnuit al ușilor. Partea inferioară a portierelor posterioare se deschide contra direcției de mișcare a mașinii, iar partea lor superioară se deschide vertical, în stil gullwing. HiPhi X este primul SUV de lux (catalogat și drept un cross shooting brake) din lume cu intrare fără atingere, fără mânere de ușă sau cilindri de închidere mecanică. Deschiderea portierelor se poate realiza prin senzori ce recunosc apropierea șoferului împreună cu pasgeri, dar și prin recunoaștere facială.

Toate cele șase uși conțin module de control independente și sunt controlate electric, oferă șase moduri de intrare și ieșire, și mai au senzori de proximitate la 360 grade, de poziționare, cât și cu ultrasunete – mașina poate astfel detecta poziția utilizatorului sau obiectele care se pot afla în calea ușilor și poate regla unghiul de deschidere în consecință.

Se adaugă la aspectul futurist, scund și elegant, o față ca la o mașină sport.

Mark Stanton și-a ținut promisiunea. Cu o platformă hibridă din aluminiu/oțel de înaltă rezistență Human Oriented Architecture (ce poate fi modernizată la capitolul software prin actualizări OTA), suspensie cu brațe duble pe puntea din față și una multi-link pe spate, cu arcuri pneumatice, amortizoare adaptive și direcție pe toate cele patru roți (cele din spate întorc până la 10 grade în ambele direcții), din punct de vedere mecanic are aproape toate tehnologiile de ultimă oră, standard.

Apropo, ansamblul de caroserie din spate este unul integrat, turnat sub presiune, cu o instalație masivă de turnare sub presiune de 7.200 de tone! Este prima aplicare a acestei tehnologii în producția de masă de către un producător auto chinez.

HiPhi X măsoară 5.2 x 2.06 x 1.62 metri (rază de viraj de 11.6 metri), are 2.6 tone și două motoare electrice, câte unul pe fiecare osie (deocamdată nu sunt încă integrate în roți), care produc 600 CP și 820 Nm de cuplu (0-100 km/h în 3.9 secunde, viteză maximă 200 km/h). Coeficientul aerodinamic îi este de 0,27 Cd. Cele mai mari jante măsoară 22 inchi.

Bateria cu tehnologii de monitorizare activă a stării și cu funcție de încălzire înainte de încărcare, printre altele, este de o singură capacitate de 97 kWh și oferă o autonomie de 550 km (pe modelul Founders Edition) sau 650 km (pe Extended Range). Se încarcă rapid cu până la 100 kW (0-80% în 45 de minute).

Doar câteva dotări interesante pe care le are standard:

  • Primele faruri Matrix LED interactive, inteligente, programabile și personalizabile din lume (vezi mai jos cum funcționează și cât de complicate sunt);
  • 5G, V2X, actualizări OTA prin cloud;
  • Asistent on-board cu inteligență artificială HiPhiGo (realizat în colaborare cu Microsoft);
  • O rețea neuronală formată din 6 „super brain” domain controllers pentru a interconecta și a avea grijă să funcționeze fără probleme cei 562 de senzori (conectate prin Ethernet 1G, care oferă o rată de transmisie mai mare decât rețelele tradiționale CAN);
  • Un sistem de parfumare cu trei recipiente (parfum de la Givaudan);
  • Un sistem audio performant cu 17 difuzoare de la Meridian (în premieră pe mașinile unei mărci chineze);
  • E primul din lume cu Autonomous Valet Parking (AVP) cu nivel 4 de autonomie;
  • E primul model de producție din China cu Autopilot de nivel 3 – sistemul folosește aceleași principii ca și proiectarea siguranței unei aeronave, folosind redundanță dublă, ceea ce înseamnă că componentele de rezervă asigură fiabilitatea sistemului chiar și în cazul unei defecțiuni a unei singure componente. Acest sistem poate porni, opri, întoarce și conduce vehiculul într-un interval de viteză de 0-130 km/h. Permite șoferilor să-și ia picioarele de pe pedale, mâinile de pe volan, ochii și atenția de la drum, prin intermediul a 24 de senzori plasați pe întreaga mașină (inclusiv camere inteligente pentru vedere frontală și surround-view, radar cu unde milimetrice, radar cu ultrasunete, camere DMS de detectare a stării șoferului și multe altele);
  • Dispune în premieră mondială de prima tapițerie din piele siliconată;
  • E prima mașină de producție cu volan multifuncțional cu touchpad-uri și cu un cockpit imersiv personalizabil;
  • În spate, luminile proiectează un „buton” pe carosabil. Dacă se pășește peste proiecție atunci hayonul se deschide și oferă acces la portbagajul de 616 litri!
  • Interiorul este la fel de deosebit. O mulțime de sticlă, o mulțime de ecrane tactile (trei în bord: de 14.6 inchi după volan + head-up display, de 16.9 inchi vertical central și de 19.9 inchi pentru divertismentul pasagerului!), butoane tactile ascunse care se aprind doar când atingi panoul (controlul climei pe locurile din spate se face de pe uși), dar și o aranjare flexibilă a scaunelor;
  • Șase locuri sunt standard, iar modelul cu patru locuri vine standard și cu un frigider, scaune individuale cu toate caracteristicile posibile, inclusiv masaj, dar și încă un monitor tactil de 8 inchi pe consola dintre scaune;
  • Toate sistemele elementare de asistență sunt prezente fără discuții;
  • Are și un biochimic HEPA filtru performant;
  • etc.

La momentul lansării în toamna lui 2021, compania a anunțat prețurile pentru două mașini: versiunea Flagship cu patru locuri – 800.000 de yuani (115.000 de euro după cursul actual de schimb), iar cea cu șase locuri – 680.000 de yuani (97.500 euro).

Primii 3.000 de proprietari s-au ales cu o garanție pe viață pentru mașină și componentele cheie (în baza unor condiții), evacuare gratuită pe viață de pe marginea drumului, conectivitate 5G gratuită pe viață (până la 10 GB de date celulare pe lună), precum și posibilitatea de a întoarce mașina sau de a primi alta în 14 zile de la predare dacă clientului nu-i place sau găsește vreun defect.

În aprilie 2021 s-au introdus alte două versiuni dotate cu aceeași baterie, dar ceva mai ieftine: Performance – 570.000 yuani (82.000 euro) și Luxury – 620.000 yuani (89.000 euro).

Human Horizons a lucrat, de asemenea, pentru a-și aranja o rețea de încărcare la nivel național. Compania a încheiat un parteneriat cu trei furnizori majori de energie electrică, State Grid, China Southern Power Grid și TELD pentru a acoperi peste 500 de orașe (posesorii de HiPhi au deja acces la peste 230.000 de stații). Stațiile publice se adaugă stațiilor de încărcare inteligente disponibile pentru instalarea acasă.

Dacă se dorește, există firme care pot importa mașina și în Republica Moldova (pe 999.md este un anunț)! Doar că înainte de asta verificați dacă are măcar limba engleză.

Câteva impresii despre model:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise