(video) IIHS se pregăteşte să introducă un crash test lateral actualizat. În faza demo doar un crossover din 20 l-a trecut cu bine

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Institutul American de Asigurări pentru Siguranța Rutieră (IIHS) a făcut publice rezultatele unui crash test lateral actualizat. Entitatea independentă intenționează să-l introducă în programul standard de teste de impact în 2023.

Până atunci însă, în scopuri demonstrative, producătorilor auto li s-a arătat la ce capitol urmează să lucreze pentru a putea cuceri ce mai înaltă distincţie pe care o oferă – TOP SAFETY PICK +

Schema generală a testului de impact lateral nu s-a schimbat, însă a fost înăsprit: în continuare un cărucior cu o barieră deformabilă atașată în faţa sa, care imită o altă mașină, este trimisă în partea stângă laterală a modelului testat sub un unghi drept. Dar parametrii de testare au fost modificați în conformitate cu realitățile rutiere din zilele noastre. 

Bariera imită acum partea din față a unui crossover de dimensiuni medii, mai degrabă decât un autoturism cu am fost până acum de zeci de ani, reieşind din faptul că popularitatea unor astfel de maşini cu gardă la sol mai mare creşte pe zi ce trece.

Astfel spus, greutatea totală a structurii a fost mărită de la aproximativ 1.500 la circa 1.900 kg, iar viteza de impact a fost mărită de la 50 la 59.5 km/h. Drept rezultat energia cinetică în urma impactului a crescut dintr-o dată cu 82%! 

La testele demonstrative au participat diferite mașini, dar 20 de crossovere de dimensiuni medii au fost alese pentru prima serie de teste pe scară largă conform noilor reguli. După vechea metodă aproape toate au demonstrat rezultate bune, dar acum a rezistat doar unul – Mazda CX-5!

S-a constatat că deformarea corpului maşinii a fost nesemnificativă, iar sarcinile asupra manechinelor au fost acceptabile, deşi pieptul șoferului a fost strâns puţin mai mult decât prevede pragul de siguranță.

Dintre cele 19 crossovere rămase, nouă au primit calificarea Satisfăcător, alte opt – La limită, iar în coada listei s-au clasat Honda HR-V și Mitsubishi Eclipse Cross cu verdictul – Rău. De exemplu, la Honda, montantul central a fost apăsat în interior atât de tare încât s-a apropiat de poziţia de mijloc în care e instalat scaunul şoferului!

Cei de la IIHS au remarcat că, în linii generale, nu au fost surprinși de rezultate, însă un nivel ridicat de protecție în caz de impact lateral este destul de realizabil la nivelul actual de dezvoltare a tehnologiei. În viitor producătorii auto vor trebui să întărească montanții centrali, portierele și să rearanjeze zonele de ondulare programabile pentru a optimiza absorbția și distribuția energiei de impact.

Conform datelor pentru anul 2019, 23% dintre victimele accidentelor cu autoturisme au avut de suferit în situaţii cu impact lateral.

Vezi ultima sesiune de teste Euro NCAP: (video) Euro NCAP: Cât de sigure sunt noile Ford Mustang Mach-E, Hyundai IONIQ 5, Tucson şi Bayon, alături de Toyota Yaris Cross

Iată un playlist cu 15 teste de impact din cele 20
(restul celor cinci fiind construite pe platforme comune cu unele din cele 15):

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/