(video) În România, o tornadă a răsturnat un autobuz cu pasageri! Imagini cu momentul incidentului
Pe o reţea de socializare a fost publicată o înregistrare video realizată de un martor ocular al unei tornade. Acesta se afla într-un autocar care a fost aruncat de pe şosea.
S-a întâmplat totul marţi, în judeţul Călăraşi, România, fiind internaţi opt oameni la spital în urma incidentului.
În înregistrare este surprins momentul în care autocarul trece pe lângă tornada care nu era încă formată pe deplin, iar la un moment dat este luat pe sus şi aruncat de pe şosea.
Rafalele puternice de vânt au mai afectat şi casele din mai multe localităţi din preajmă, lăsându-le în mare parte fără acoperişuri.
Potrivit informaţiilor, tornada formată în ziua de 30 aprilie, între orele 17:15-17:20, a fost una de tip F2. S-a desfăşurat timp de aproximativ 20 de minute. Norul dezvoltat pe verticală avea 13.000 – 14.000 de metri înălțime, în timp ce baza norului față de suprafața terestră era de mai puțin de 500 de metri. Vârtejul a avut rafale de peste 150 km/h.
Meteorologii au explicat care au fost condiţiile meteo care au favorizat formarea acestui fenomen meteo extrem.
„Contextul anunţa această instabilitate, avem un front rece care a pătruns în prima parte parte a zilei prin Oltenia şi s-a deplasat lent spre Muntenia şi Dobrogea. În spate avea temperaturi mai scăzute, în faţă un aer mai cald, care a generat temperaturi de până la 25 de grade Celsius în sud-est. Când sunt astfel de temperaturi, se dezvoltă aceşti nori cumulonimbus. Sunt cei mai periculoşi, din datele radar vârful a atins azi 13 – 14 km, iar baza lor a pornit de la 500 m – un km.
Aceşti nori produc aceste fenomene foarte violente. La un moment dat s-a dezvoltat această mişcare de rotaţie la bază, adică un curent ascendent a hrănit furtuna, în spate s-a format un curent descendent care a intrat în rotaţie şi s-a generat acest vânt cu aspect tornadic. Vorbim de tornadă când pâlnia atinge nivelul solului. La măsurăturile de la staţiile meteo, vântul nu a depăşit 80 – 90 km pe oră”, a explicat meteorologul Mihai Timu, potrivit Digi24.
„În zona Bărăganului, Drajna, a fost un mediu instabil care a permis dezvoltarea unei supercelule, a unui nor cu dezvoltare foarte mare pe verticală, iar în astfel de situații, de supercelulă, uneori la baza norului se generează și mișcare circulară care poate să ajungă și la nivelul solului și, prin urmare, să se transforme într-o tornadă. Așadar, au fost condiții în această zonă să se producă așa ceva. Filmările coincid cu zona în care noi am observat pe radarul meteorologic că ar fi putut să se întâmple așa ceva sau nu”, a declarat meteorologul de serviciu din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) din România.
„Nu avem o valoare clară pe radar, aceasta a fost exact între cele două radare de la București și de la Medgidia, putem spune că a avut viteză undeva mai sus nu jos, nu la nivelul nostru. S-au mai întâmplat, nu este o noutate și se întâmplă în zona României. Se întâmplă, doar că norocul nostru e că în general nu s-au produs în zone populate și să producă foarte mari pagube. Nu trebuie să ne panicăm pentru că sunt fenomene care se întâmplă, e ca și când ne-am panica de o grindină, de o aversă de ploaie mai puternică, sunt fenomene care se întâmplă în perioadă cu vreme instabilă, dar tornada nu este un fenomen care să se producă frecvent. Asta nu înseamnă că nu este periculoasă”, potrivit sursei citate.
Cmentariile sunt închise