(video) În SUA a fost găsit un depozit cu aproape 2000 de convertizoare catalitice furate de la maşini
În SUA se înregistrează în ultima vreme, fiind în creştere, un nou tip de infracţiune stradală de proporţii – furtul convertizoarelor catalitice de la mașini, cunoscute în Moldova şi sub denumirea simplistă de catalizatori.
De curând, în Elk Grove, oraș din suburbia Sacramento, California, poliția a acoperit un depozit plin cu aproximativ 2.000 de astfel de piese furate și 300.000 de dolari în numerar din vânzarea metalelor din ele.
“Afacerile” cu furtul catalizatoarelor de la maşini au înflorit după o creștere accentuată a prețurilor pentru metalele prețioase pe care le conţin – paladiu și rodiu. Primul costă acum la bursă 2.350 de dolari per uncie (28,349 grame). Al doilea semnificativ mai mult – peste 10.000 de dolari per uncie!
Doar paladiul a crescut în preţ cu 300 de dolari în ultima lună, în timp ce rodiul a adăugat în valoare aproximativ 8.000 de dolari într-un an! Creșterea prețurilor a fost determinată de creșterea consumului, în special de la producătorii auto din China.
Cel mai des, convertizoarele catalitice sunt furate de pe vehiculele hibride care au motoare pe benzină combinate cu unele electrice. Emisiile lor sunt mai curate prin definiție, astfel încât paladiul și rodiul sunt păstrate în condiții mai bune, respectiv fiind mai scumpe.
“Tehnologia” furtului este foarte simplă: o maşină este ridicată pe cric, după care piesa, care este parte a sistemului de evacuare a gazelor de eşapament, este tăiată. Acest lucru se poate face chiar şi ziua-n amiaza mare, hoţii având nevoie de doar câteva minute. Una dintre victimele frecvente este Toyota Prius (modelele produse din 2009 până în 2016).
Pentru proprietarii de maşini hibride din SUA, furtul convertizoarelor catalitice a devenit o mare, dar chiar foarte mare durere de cap. Din cauza a ceea ce se întâmplă, poliţia fiind neputincioasă în a da de hoţi la scurt timp după fort, asigurarea generală a mașinii crește în preţ, iar piesa nu costă deloc ieftin dacă ar fi de înlocuit prin reparaţie în afara garanţiei.
Poliția din Statele Unite recomandă dotarea mașinilor cu camere de supraveghere (chiar şi sub caroserie), astfel încât să poată captura hoții și ulterior să poată fi găsită piesa respectivă. În plus, marcarea convertizoarelor cu nişte numere de identificare unice ar fi o soluţie într-o eventuală identificare mai rapidă.
Producătorii auto sunt de asemenea îngrijorați de problemă şi iau măsuri pentru a contracara fenomenul cât de cât. În special, Toyota a dezvoltat deja un înveliș de protecție pentru convertizorul catalitic, numit Catloc.
Cmentariile sunt închise