(video) Investigaţie: Cum Kim Jong-un a făcut rost de un Mercedes Pullman şi un Maybach blindat
Vă mai amintiţi de blindatele interesante pe care le deţine liderul nord-coreean şi nimeni nu a înţeles de unde a făcut rost de ele? Păi aflaţi că din această primăvară, presa occidentală a devenit atât de interesată încât a început o investigaţie, colegi de-ai noştri întrebându-se de unde au ajuns aceste mașini relativ proaspete în Coreea de Nord, asta deoarece vânzarea și transportarea bunurilor de lux în această țară este interzisă de Rezoluția Consiliului de securitate al ONU adoptată încă în anul 2006.
Un raport publicat acum câteva ore de către organizaţia non-profit din Washington C4ADS, cu privire la această anchetă, efectuată în parteneriat cu jurnaliştii de investigaţie de la New York Times (NYT), a vărsat o lumină asupra situației. Se menţionează că ambele părţi au făcut rost de informaţii numai din surse publice, inclusiv registre portuare, date vamale, rapoarte de tranzacții, reţele de socilalizare şi chiar pe baza unor imagini capturate cu sateliţi!
Potrivit raportului, vehiculele de contrabandă ale lui Kim Jong-un au putut fi urmărite înapoi doar până în orașul olandez Rotterdam, care este şi un port, însă cine le-a livrat până acolo şi de unde au fost cumpărate nu cunoaşte nici Daimler.
Revenind la datele investigaţiei, jurnaliştii au mai putut afla că în luna iunie a anului trecut, două containere sigilate au fost livrate cu un camion în portul olandez și încărcate pe o navă transportatoare de containere a companiei chineze Cosco. După 41 de zile aflate pe mare, containerele cu vehicule au ajuns în portul Dalian din nord-estul Chinei, unde au rămas pentru aproape o lună, până la 26 august 2018.
Ulterior, urmează o tentativă reuşită de “ştergere a urmelor”, containerele fiind transportate pe un itinerar sub forma unei bucle. Iniţial au fost încărcate pe o navă care a mers spre Osaka, Japonia. De acolo, au ajuns pe o altă navă şi aceasta a ancorat mai târziu în portul sud-coreean din Busan. Din nou, la scurt timp, containerele au fost mutate pe o navă cu numele de cod DN5505, aflată sub steagul țării africane Togo, care a plutit până în portul rusesc Nahodka din Orientul Extrem.
Curios mai este faptul că după plecarea din Busan, nava a devenit “invizibilă”! Sistemul său de identificare automată (AIS) a încetat să mai trimită semnale. Potrivit New York Times, aceasta este o practică comună pentru navele maritime care sunt implicate în contrabandă. Semnalele de identificare ale DN5505 au putut fi interceptate din nou abia după 18 zile, însă atunci era deja încărcat cu cărbune şi se afla din nou în apele teritoriale ale Coreei de Sud!
Conform documentelor vamale, cărbunele a fost încărcat pe vas în portul Nahodka. Ce s-a întâmplat cele două containere preţioase nu se cunoaşte, însă în ziua de 7 octombrie 2018, pe Aeroportul din Vladivostok au aterizat trei avioane transportatoare IL-76 ale companiei nord-coreene de stat Air Koryo. Potrivit NYT, zborurile unor astfel de avioane către Vladivostok este o raritate şi judecând după numerele lor de înmatriculare, acestea sunt aceleași avioane care livrează mașinile lui Kim Jong-un în țările în care întreprinde vizite oficiale.
Ulterior, deja în ianuarie 2019 televiziunea nord-coreeană a arătat vizita liderului la Comitetul Central al partidului şi ghiciţi cu ce maşină se deplasa?
Există şi un alt detaliu picant în investigaţie. Nava DN5505, deținută formal de către compania Do Young înregistrată pe Insulele Marshall, aparţine de fapt omului de afaceri din Vladivostok Daniil Kazachuk. Cel puțin, asta e ceea ce pretinde NYT, citând un interviu telefonic cu el, în care ar fi confirmat conexiunea cu transportul autoturismelor, dar a refuzat să ofere detalii, susținând că este un secret comercial!
Potrivit jurnaliștilor americani, se dovedește că Mercedes-urile pentru Kim Jong-un nu a putut ocoli nici teritoriul Federaţiei Ruse. Mai mult, în raportul C4ADS se menţionează că în contrabanda cu bunuri destinate autorităţilor din Coreea de Nord sunt implicate peste 90 de ţări de pe glob! Și nu este vorba numai despre autoturisme reprezentative și alte obiecte de lux: probabil aceleaşi scheme sunt folosite şi pentru furnizarea de materii prime, dar şi de componente pentru sisteme de apărare.
Cazul cu aceste Mercedes-uri este remarcabil pentru faptul că liderul statului încă izolat a arătat în mod sfidător lumii care este eficiența reală a sancțiunilor ONU. Apropo, concernul Daimler, care idee nu are cum au ajuns maşinile sale acolo, acum cu siguranță va fi forțat să efectueze o investigație proprie.
Vezi şi: (video) Kim Jong Un are o nouă limuzină Rolls-Royce şi nu se poate înţelege cum a făcut rost de ea
Cmentariile sunt închise