(video) KAMAZ a prezentat prototipul primul său automobil electric

Astăzi, 10 decembrie 2020, KAMAZ a arătat lumii o mașină electrică subcompactă dedicată transportului de pasageri, creată în comun cu specialişti de la Universitatea Politehnică Petru cel Mare din Sankt Petersburg. Premiera a avut loc în cadrul expoziţiei “Vuzpromexpo-2020”.

Caracteristici cheie:

 • Este un prototip pre-serie funcţional.
 • Mașina a fost dezvoltată timp de doi ani de Centrul de Inginerie a universității menționate, ca parte a unui program federal rusesc.
 • Universitatea Politehnică are experiență în cercetare și dezvoltare, fiind implicată în mai multe proiecte comandate de mari companii auto precum Daimler AG, BMW AG, Ferrari, Volkswagen AG, etc.
 • Ca parte a proiectului, KAMAZ este un partener industrial, astfel încât produsul electric va fi asamblat cu forţele proprii.
 • Prototipul prezentat a fost botezat KAMA-1. Este un hatchback cu trei uşi care măsoară 3.4 x 1.7 x 1.6 x 2.1 metri pe lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Garda-i la sol reglabilă este de 160 mm.
 • Trenul său de rulare este compus dintr-o baterie litiu-ion cu o capacitate de 33 kWh (de tip NMC, cu celule de producţie chineză, însă cu ambalaj şi sistem de reglare a temperaturii originale de la KAMAZ), care alimentează cu energie un singur motor electric cu 109 CP/305 Nm (poziţionat pe puntea din spate, respectiv tracţiune spate). Poate face 0-100 km/h în 6.7 secunde şi rula cu maxim 150 de km/h.
 • Autonomia, potrivit dezvoltatorilor, poate urca până la 250 de km. Încărcarea completă a bateriei durează şase ore de la o priză obişnuită sau doar 20 de minute de la un terminal rapid (20-80%).
 • A fost anunţat că va dispune, opţional, de sisteme de asistenţă necesare pentru a face maşina autonomă conform nivelului 3 şi 4 după clasificarea SAE. Respectiv, automobilul va putea purta răspundere de conducere în locul şoferului, în anumite condiţii.
 • Cântărește la moment 1.300 de kg, dintre care 400 kg doar bateria. Dezvoltatorii promit că modelul de serie va avea aproximativ o tonă greutate.
 • A fost arătat prototipul pe roţi Goodyear 205/45 R17. Câteva panouri de caroserie îi sunt din plastic şi aşa vor rămâne pe modelul de serie. Pe locurile din spate din habitaclu pot încăpea doar copii mici.
 • Există un head-up display şi câteva sisteme de asistenţă elementare, alături de nişte airbag-uri. Iar pentru că centrul volanului este ocupat de un monitor care rămâne în poziţie statică chiar dacă primul este rotit, perna de aer pentru şofer a fost montată în tavan.

În varianta de producţie, prețul de vânzare cu amănuntul al lui KAMA-1 va varia, preliminar, între 1 şi 1.3 milioane de ruble (11.200-14.500 de euro, conform cursului actual de schimb). Iniţial, planurile prevăd folosirea modelului în car sharing, însă când va fi gata modelul de serie deocamdată nu se cunoaşte.

GALERIE FOTO:
(surse: KAMAZ, Drom)

Cmentariile sunt închise