(video) LA Auto Show 2021: Noul Fisker Ocean este gata de producţie
În cadrul unui eveniment dedicat organizat în Manhattan Beach şi după câteva ore la Salonul Auto de la Los Angeles, încă optimistul designer şi inginer Henrik Fisker, după mai mulţi ani de pregătiri şi încercări, a arătat varianta gata de producţie a SUV-ului Ocean. Amintim că prototipul acestuia a fost arătat pentru prima dată în public la expoziţia CES din Las Vegas în ianuarie 2020.
Caracteristici cheie:
- Modelul pre-producție aproape că nu se distinge de prototipul de acum doi ani în termeni de design exterior. Este un crossover de dimensiuni medii care măsoară 4.775 x 1.995 x 1.631 x 2.921 mm. Va concura cu modele precum Audi Q4 e-tron, BMW iX3 și Tesla Model Y.
- Designul interior a fost reproiectat într-o mare măsură, deşi, conform conceptului iniţial, doar materiale reciclabile sunt folosite pentru decor şi trim.
- Consola centrală cu comutatoare tactile în stilul celor văzute în aeronave a trebuit abandonată, dar afișajul central cu o diagonală de 17.1 inci poate fi rotit în continuare la 90 de grade. Un ecran tactil separat poate fi comandat pentru pasagerii din al doilea rând.
- Un panou solar este integrat în acoperiş şi acesta poate furniza energie electrică pentru o autonomie de până la 3.200 km pe an, deși această cifră este realizabilă numai în condiții ideale, în caz că maşina se va folosi doar într-o regiune cu vreme senină.
- Modul neobișnuit California este păstrat: la comanda șoferului se pot deschide simultan toate geamurile, trapa, luneta şi chiar ferestrele mici de lângă montanții posteriori pentru deplasare pe vreme toridă cu aerisire maximă.
- Modelul este dotat cu majoritatea sistemelor de asistenţă moderne şi mai dispune printre de un sistem de pilotare semi automatizată pe bază de cruise control adaptiv – toate sub umbrela complexului Fisker Intelligent Pilot.
- Au existat zvonuri la un moment dat că Fisker Ocean va fi creat pe platforma modulară MEB, achiziționată prin contract de la VW, însă nu s-a confirmat asta. Compania și-a făcut propria platformă de aluminiu de tip skateboard (detalii vezi în documentul ataşat), iar furnizorul de baterii va fi concernul chinez CATL, despre care Henrik Fisker consideră că este la moment lider în ofertă.
- Modelul de bază Ocean Sport va avea tracţiune faţă prin intermediul unui motor electric cu 279 CP şi o baterie litiu-fier-fosfat (LFP). Poate face estimativ 0-100 km/h în 7.4 secunde şi înregistra o autonomie estimativă de peste 420 km în ciclu WLTP. Două moduri de conducere mai sunt disponibile, numite original Earth şi Fun în loc de Normal și Sport.
- Celelalte două versiuni (Ultra şi Extreme) au tracțiune integrală cu două motoare electrice (cu capacitatea de a deconecta puntea posterioară din sistemul AWD) și baterii mai scumpe de tip nichel-mangan-cobalt (NMC). Prima va oferi 547 CP, o autonomie de peste 610 km și accelerație în 4.2 secunde, plus un mod de conducere suplimentar Hyper. A doua va pune la dispoziție 558 CP, peste 630 km și 3.9 secunde respectiv, alături de încă un mod Off-Road.
- Modelul suportă încărcare bidirecţională, cu posibilitatea ca prin încărcătorul de la bord să se pompeze energie din baterie într-o reţea externă.
- În mod tradiţional va exista o ediţie de bun venit – Ocean One (doar 5-000 de exemplare) – care diferă de Ocean Extreme numai prin decor și opțiuni.
Noul Ocean se va vinde atât în SUA, cât şi în Europa! Preţurile în SUA sunt deja anunţate şi variază de la 37.500 până la 69.000 de dolari. Se pot face precomenzi cu depozite de 250 de dolari. Vânzările vor fi organizate fără dealeri tradiționali, urmând exemplul Tesla: online și printr-o rețea de buticuri cu posibilitatea de livrare la domiciliul cumpărătorului.
Henrik Fisker nu a decis deocamdată să-şi deschidă propria fabrică şi pentru a nu pierde timp valoros a încheiat o înțelegere cu austriecii de la Magna Steyr pentru ca Ocean să fie asamblat pe bază de contract. O astfel de cooperare este de două ori benefică, deoarece Magna Corporation este implicată simultan în industrializarea proiectului și tot cu forțele proprii selectează furnizori.
Mașinile pilot ar trebui să iasă de pe linia de asamblare în viitorul apropiat, iar startul producţiei în masă este setat pentru noiembrie 2022.
Evenimentele de prezentare în reluare:
Toate detaliile despre model:
[embeddoc url=”https://downloads.ctfassets.net/cghen8gr8e1n/60C3rRspirLkO26qNXDuxX/203e48ba3b86b36a012f510051ad99de/Fisker_Ocean_LAAS_Press_Kit.pdf”][embeddoc url=”https://assets.ctfassets.net/cghen8gr8e1n/49RjU1n3USnRRMjy83Km5E/f1159e5609751b5fb416884f082f1b6c/Fisker-Ocean-Trim-Levels.pdf”]
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise