(video) Los Angeles 2019: Premieră mondială – Noua Toyota RAV4 Prime e cel mai puternic şi mai rapid RAV4

0

Peste ocean a demarat o nouă ediţie a Salonului Auto de la Los Angeles pe care l-am vizitat şi noi în premieră anul trecut, primele două zile fiind dedicate jurnaliştilor, după care, în perioada 22 noiembrie – 1 decembrie, maşinile noi vor putea fi văzute de publicul larg. Una dintre premiere vine de la Toyota şi este una de talie globală!

De fapt, Toyota deschide astăzi un capitol nou și important în istoria modelului RAV4 cu debutul primei versiuni numite Prime sau Plug-in Hybrid (în dependenţă de piaţă)! Această primă versiune electrificată cu o conexiune la priză, pregătită pentru RAV4, se bazează pe mai mult de 20 de ani de leadership a Toyota în tehnologia propulsiei hibride.

Aceasta va sta la culmea celei de-a cincea generații RAV4, un model care și-a reafirmat statutul istoric ca unul dintre cele mai populare SUV-uri din Europa, cu peste 120.000 de clienți de la momentul lansării de la început de 2019, inclusiv cu vânzări de peste 105.000 de RAV4 Hybrid (în Europa de Vest).

Mai mult decât atât, Toyota nu îl numeşte doar modelul de top din familia RAV4, ci şi flagship în familia globală de modele hibride. Ca şi fraţii săi fără porturi de încărcare, noul RAV4 Prime, sau cum mai este numit RAV4 PHEV, este făcut pe baza platformei TNGA în variaţia GA-K. Un sistem de tracţiune integrală inteligentă AWD-i este montat standard!

Pentru acest SUV Toyota menţionează că a pregătit o nouă unitate de propulsie, deşi are acelaşi benzinar electrificat Dynamic Force de 2.5 litri la bază (asistat de două mici motoare electrice, unul dintre care pe puntea din spate şi care contribuie inclusiv la funcţionarea AWD-i), care există şi pe RAV4 Hybrid, deşi modificat să producă un cuplu mai mare de la 2.800 rpm. În plus, a dezvoltat special pentru model o nouă baterie litiu-ion de mare capacitate (instalată sub podea) și a adăugat un boost convertor la unitatea de control electronic a puterii sistemului hibrid.

Rezultatul manipulărilor a dus la generarea unei puteri maxime de 306 CP pentru a putea accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în 6.2 secunde (pentru modelul în specificaţie americană se declară 0-97 km/h în 5.8 secunde, devenind astfel al doilea cel mai rapid model din gamă în materie de acceleraţie). Emisiile de CO2 sunt declarate mai mici de 30 g/km. Autonomia de mers doar cu electricitate este de peste 60 de km (în ciclu WLTP, mai mare decât la marea majoritate a SUV-urilor PHEV). De menţionat că toate cifrele din aliniat sunt deocamdată provizorii şi vor fi supuse omologării finale.

Modelul în specificaţie americană se mai remarcă prin prezenţa unor jante de 18 sau 19 inci, caroserie bicoloră, accente contrastante, în premieră un volan cu padele pentru comutarea treptelor transmisiei (dar şi pentru controlul recuperării energiei), cu trapă (opţional acoperiş panoramic), cu cel mai mare ecran al sistemului multimedia de pe toate RAV4 (9 inci), în premieră pentru RAV4 cu head-up display color, o suspensie cu caracteristici sportive, o pompă de căldură HVAC şi multe altele în dependenţă de nivelul de echipare, apropo acestea fiind două de top: SE şi XSE.

Noul RAV4 Plug-in Hybrid va fi introdus în a doua jumătate a anului 2020, datele de vânzare urmând a fi stabilite în funcție de țară/piață. Mai multe detalii vor fi oferite pe parcurs. Începând cu modelele din gama anului 2020, fiecare garanție Toyota Hybrid Battery a fost majorată de la 8 la 10 ani sau până la 241.500 de km, cel puţin pentru piaţa nord-americană.

Vezi şi: (video) Test Drive: Noua generație Toyota RAV4 Hybrid

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata