(video) Noul Toyota RAV4 Hybrid în toate detaliile! Maşina ajunge în curând şi în Republica Moldova

Toyota a prezentat în toamna anului trecut la Salonul Auto de la Paris, în premieră europeană, noua generaţie a modelului RAV4, care în zonă se va vinde prioritar în versiune Hybrid. L-am văzut şi noi atunci pentru prima dată, iar astăzi producătorul a făcut publice mai multe detalii şi conţinut multimedia, anunţând astfel că perioada startului vânzărilor a început.

Modelul se lansează pe continentul european pentru a roti în continuare contorul celor peste 8.5 milioane de RAV4-uri, vândute din 1994 şi până în prezent, de-a lungul a patru generaţii. Apropo, în 2017 a fost cel mai bine vândut SUV din lume (810.953 exemplare) şi al patrulea cel mai bine vândut model Toyota.

Ce aduce nou noul RAV4? A cincea generaţie RAV4 reprezintă un model care duce SUV-ul într-o nouă eră de performanţă, capacitate și siguranță, avantaje posibile datorită utilizării noii platforme TNGA (Toyota New Global Architecture) în versiune GA-K. Cel mai mic centru de greutate posibil se obține prin faptul că fiecare componentă este mai ușoară și se află mai jos în vehicul – totul, de la motor până la scaunele din cabină. Platforma a permis, de asemenea, o creștere cu 57% a rigidității caroseriei lui RAV4, ceea ce contribuie la o plimbare stabilă și plană cu o manevrabilitate superioară.

De exemplu, proiectarea și amplasarea rezervorului de combustibil au fost modificate pentru a obține o manevrabilitate și o stabilitate mai bună. Rezervorul este acum poziţionat lateral în fața punții spate, astfel încât sarcina sa să fie împrăștiată uniform între roți, menținând o performanță stabilă. Balanța optimă a greutății nu se realizează numai față şi spate (51/49), ci și de la stânga la dreapta.

Răspunsul servodirecţiei electrice a fost la fel îmbunătățit prin mutarea motorului mic care o asistă de pe coloană într-o casetă specială. Rezultatul este o creștere mai liniară a cuplului de intrare a direcției și o mai mică presiune asupra arborelui de direcție, care îl face pe şofer să simtă o manevrabilitate mai bună, mai directă, pe măsură ce sunt abordate curbele. Noul RAV4 se va oferi în Europa cu anvelope de vară în locul unora all-season.

Platforma TNGA a lui RAV4 se distinge de altele prin folosirea unui sistem de suspensie spate cu două braţe. Datorită centrului scăzut al greutății și rigidității ridicate a corpului, suspensia nu trebuie să fie întărită exagerat pentru a atinge obiectivele dinamice. Cu toate acestea, au fost făcute ajustări precise la aceasta pentru a se concentra pe un confort mai bun al călătoriei, inclusiv o reglare mai amplă a amortizoarelor și o optimizare a punctului de amplasare a brațelor de tracțiune.

Faptul că TNGA introduce atât de multe părți standardizate “sub piele” simplifică procesul de dezvoltare, oferind designerilor mai mult timp și domeniu de aplicare pentru a crea un aspect complet nou, în interior și în exterior. Liniile exterioare și detaliile din cabină sunt influențate de forme regulate, poligonale.

Designul puternic se combină cu noua propulsie hibridă, care oferă noilor RAV4 calitățile excepționale necesare atragerii clienților într-o piață extrem de competitivă, în special cucerirea clienţilor noi pentru model, dar şi pentru brandul Toyota în sine. Elementele cheie în generarea acestui impact includ creșterea gărzii la sol a noului RAV4 (+15 mm), utilizarea roților cu diametru mare și transformarea mașinii în una cu mai multe tipuri de utilizare.

Aspectul exterior este puternic și individual, cu o formă solidă care se extinde din partea din față a vehiculului de-a lungul laturilor spre spate, oferind senzația de masă puternică și capabilități SUV autentice. În față, accentul se pune pe lățimea și forța cu un volum suplimentar adăugat la secțiunea inferioară a barei de protecție și există un efect similar la spate, unde linia orizontală creată de stopuri/geamuri spate se clasează brusc în jos la fiecare margine.

Cabina se caracterizează printr-o calitate tactilă ridicată și printr-o execuție precisă. Suprafețele soft-touch abundă, inclusiv bordul și panourile ușilor. Sunt aplicate modele consistente de texturi, culori și iluminare ambientală, cu forme simetrice și utilizarea motivului “poligon”, văzut pe conceptul Toyota FT-AC. Levierul cutiei de viteze este nou, alături de butoane integrate clar și comenzi plăcute tactil, cum ar fi cele ale panoului de control a climatizării.

Panoul de instrumente care intră în bord şi pleacă în jos reprezintă un beneficiu suplimentar al platformei TNGA. Planşa de bord are linii orizontale puternice care curg în panourile ușilor, subliniind lățimea generoasă a cabinei și dând șoferului o vedere mai clară asupra drumului. O consolă centrală mai mare, deschisă, între scaunele din față este în conformitate cu un interior primitor, funcțional al unui SUV. O atenție deosebită a fost acordată furnizării unui spațiu de stocare util și ușor accesibil pentru șofer și pasagerul din față.

Caracteristicile care vor fi disponibile standard sau ca opțiuni, în funcție de nivelul de echipare a modelului, vor include: un acoperiș panoramic acționat electric, scaune ventilate, încărcare fără fir pentru smartphone-uri și până la cinci porturi USB prin cabină pentru conectarea mai multor dispozitive.

Chiar și în nivelul de echipare de bază, lista de dotări va include: jante din aliaj de 17 inci, railings-uri pe acoperiș, faruri cu LED-uri, buton de pornire a motorului, un monitor de 7 inci pentru sistemul multimedia și un afișaj multifuncțional TFT de 4.2 inch pe panoul de bord. Alte dotări cum ar fi: jantele din aliaj de 18 inci, smart entry, tapițeriile soft touch sau din piele, ecrane mai mari, farurile cu proiectoare LED, geamurile spate fumurii și un hayon acționat electric vor fi, de asemenea, disponibile.

În nivel de echipare Style, noul RAV4 va avea o caroserie finisată în două culori, faruri cu proiectoare LED, jante negre din aliaj de 18 inci, scaune sport acoperite cu piele neagră şi cu accente de culoare albastră. O gamă largă de pachete de opțiuni și accesorii vor fi disponibile suplimentar, astfel încât proprietarii să-și echipeze noul RAV4 până nu îşi vor satisface perfect preferințele stilului de viață.

Platforma TNGA ajută la asigurarea unui spațiu impresionant al cabinei, a celui mai bun spațiu de încărcare din clasă și a confortului total. Reducerea consolelor printr-o combinație de 35 mm (-5 mm față, -30 mm spate) înseamnă că noul model este mai scurt în ansamblu cu 5 mm (4.600 mm) și își păstrează manevrabilitatea agilă, iar ampatamentul mărit cu 30 mm (2.690 mm) asigură o cabină mai spațioasă.

Pentru a adăuga la poziția largă a modelului, lățimea totală a crescut cu 10 mm (1.855 mm). În același timp, înălțimea totală a fost redusă cu 10 mm (până la 1.650 mm). Capota stă mai jos cu 15 mm, iar oglinzile exterioare au fost deplasate într-o poziție inferioară pe ușile din față. Montanţii frontali au fost subțiați, marginea inferioară a geamurilor laterale şi a parbrizului de asemenea au coborât, iar şoferul va beneficia astfel de o vizibilitate îmbunătăţită, inclusiv datorită geamurilor posterioare mărite, dar şi a unei noi oglinzi retrovizoare digitale.

Punctul șoldului șoferului a fost redus cu 15 mm, iar reglajul volanului a crescut cu 50%. Acestea, împreună cu o posibilităţile generoase de ajustare a scaunelor, poziționarea precisă a pedalelor și a cotierelor, asigură clienților mai multe oportunități de a-și găsi poziția ideală atunci când conduc.

Confortul pentru pasagerii din spate a fost îmbunătățit, cu o distanță de 40 mm adăugată atât din partea stângă cât şi cea dreaptă, alături de spații mai mari pentru picioare și două deflectoare a sistemului de climatizare. Creșterea unghiului de deschidere a ușilor din spate facilitează accesul și ieșirea din vehicul, dar şi face comodă instalarea/demontarea scaunelor pentru copii.

Spațiul de încărcare a bagajelor a fost făcut mai mare și este mai ușor de utilizat, mai ales datorită unei podele perfect drepte și a unei lungimi mărite cu 60 mm pentru a asigura cea mai bună capacitate din clasă, cu 79 de litri mai mult (580 de litri) decât în ​​RAV4-ul care intră în istorie. Flexibilitatea este proiectată astfel încât spațiul să poată fi adaptat cu ușurință pentru a obține mai mult spațiu de încărcare atunci când este necesar: cu scaunele din spate rabatate, noul RAV4 poate găzdui o bicicletă de munte de 29 de inci, fără a fi necesară scoaterea roților sale.

Mai există o placă cu două niveluri de reglare pe înălțime, care poate fi inversată atunci când trebuie să fie transportate obiecte murdare. Scaunele din spate au o funcție de rabatare în proporţie 60:40 și există plase de depozitare pe fiecare parte a portbagajului. Însuşi hayonul poate fi acţionat electric şi poate fi dotat cu senzori sub bara de protecţie pentru deschidere fără mâini.

Noul RAV4 va fi disponibil în Europa cu două motoare, mai puternice și mai eficiente decât cele din modelul actual. O unitate hibridă, cu benzinar Dynamic Force de 2.5 litri la bază, cu patru cilindri şi sistem de injecţie directă/indirectă, combină eficiența consumului de combustibil, un nivel scăzut de emisii și funcționare silențioasă, cu o putere mai mare și o mai mare reacție. Sistemul hibrid din a 4-a generație are mai multe beneficii. Componentele cheie, inclusiv unitatea de comandă a puterii (PCU) și bateria Ni-MH, sunt mai compacte și mai ușoare, fiind proiectate pentru a reduce pierderile electrice și mecanice.

Puterea totală a sistemului este de 222 CP, comparativ cu cei 197 de CP a celui din modelul actual. Acceleraţia 0-100 de km/h o poate realiza în 8.1 secunde, iar viteza maximă se opreşte la 180 de km/h. Consumul mixt este declarat unul sub 5.0 litri.

Această propunere de “putere fără compromis” oferă noului RAV4 un avantaj unic în clasa sa și, cu avantajul performanțelor sale îmbunătățite, manevrabilitate și eficiență, este de așteptat să reprezinte o proporție și mai mare a vânzărilor. Toyota prezice că aceasta va crește de la actualul nivel al vânzărilor de 85%, la 90% pentru noul model în Europa de Vest.

Un nou motor pe benzină de 2.0 litri va fi de asemenea disponibil, cu o gamă de transmisii manuale sau automate. Specificaţiile acestuia nu se cunosc deocamdată.

Noul RAV4 Hybrid este echipat cu un sistem electric de tracţiune integrală, îmbunătățit și mult mai capabil, care nu are nici o penalizare: returnează o mai bună economie de combustibil în condusul urban, are performanțe mai silențioase la viteze mari și o tracțiune mai bună în condiții alunecoase. Este, de asemenea, mai compact și mai ușor decât sistemele mecanice AWD, astfel încât consumul de carburant și ambalajul vehiculului nu sunt compromise

Sistemul generează eficient cuplul de antrenare utilizând puterea din sistemul hibrid al vehiculului și un motor-generator suplimentar pe axa din spate. Această combinaţie reduce pierderile de energie, economisește greutatea și optimizează funcționarea AWD în condiții de conducere diferite.

Comparativ cu modelul actual, nivelul de cuplu care poate fi direcționat pe roțile din spate a fost mărit cu 30%, permițând o împărțire a acestuia între punţile față/spate în raport de 100:0 până la 20:80, în funcție de necesităţi. Cuplul maxim pe care îl pot prelucra roţile spate a crescut de la 953 la 1.300 Nm, un cuplu care se potriveşte sau chiar îl depăşeşte pe cel obținut de sistemele mecanice și care oferă performanțe mai sigure, de exemplu, atunci când se tractează suprafețe libere de denivelări sau pietriş, alunecoase.

Sistemul electric AWD optimizează automat acest raport de cuplu în funcție de condițiile de condus, oferind o manevrabilitate îmbunătățită, stabilitate și performanță în off-road, oferind șoferului un sentiment puternic că toate cele patru roți sunt în contact bun cu drumul.

Noul RAV4 va avea şi un sistem de tracţiune integrală mecanic, pe maşina cu motor pe benzină de 2.0 litri şi CVT. Standard, 50% din cuplul generat de motor este transmis punţii din spate şi la necesitate acesta mai poate fi distribuit între roţile spate pentru a fi îmbunătăţită astfel manevrabilitatea. Atunci când nu este nevoie, de exemplu în călătorii pe autostrăzi, există ambreiaje noi care decuplează puntea din spate şi respectiv tracţiunea este asigurată de puntea din faţă.

Sistemul de tracţiune integrală este îmbunătățită și mai mult prin introducerea AIM (AWD Integrated Management AWD), o caracteristică unică în segment. Aceasta ajustează automat diferite sistemele ale maşinii – asistența la direcție, frâna și accelerația, modelul de schimbare a treptelor și distribuția cuplului în funcție de modul de conducere selectat. Pe noul RAV4 Hybrid, șoferul poate trece de la modul Normal la Eco, sau Sport. Atunci când este ales modul Sport, AIM modifică asistența de direcție, programul de schimbare a controlului accelerației și distribuția cuplului, pentru a obține o performanță mai bună pe șosea.

Modelul RAV4 Hybrid mai capătă un nivel mai ridicat de capacitate prin introducerea unui nou sistem automat de control al diferențialului cu alunecare limitată, Trail Mode, care asigură cea mai bună aderență și control în condiții alunecoase. De asemenea, poate oferi asistență valoroasă atunci când şoferul se va confrunta cu diverse provocări în condiții off-road.

Maşina RAV4 Hybrid din generaţia actuală poartă riscul de a se bloca dacă o roată pierde contactul cu solul pe un teren foarte neuniform. Pe noul model, prin activarea modului Trail (prin intermediul selectorului de pe consola centrală), roata care se învârte liber este oprită şi cuplul dedicat acesteia este direcţionat către roata care stă blocată în pământ, de exemplu. Controlul accelerației și modelul de schimbare a treptelor sunt, de asemenea, adaptate pentru a ajuta șoferul să mențină vehiculul în mișcare.

Printre alte dotări la care vor avea acces clienţii europeni, pentru a fi montate pe noul Toyota RAV4, se numără:

  • În premieră, o oglindă retrovizoare digitală – poate fi utilizată ca una obişnuită cu funcţie anti-orbire sau ca un monitor digital ce oferă un câmp vizual mult mai larg. La atingerea unui comutator special, aceasta prezintă imagini în timp real, transmise de o cameră reglabilă, de înaltă definiție, montată în partea superioară a lunetei. Şoferul poate utiliza butoanele tactile pentru a regla imaginea, inclusiv o funcție de zoom.
  • Monitor Panoramic View – oferă șoferului o vizualizare în timp real de 360 ​​de grade a zonei din jurul vehiculului, inclusiv sub aspect de vedere de la înălţimea unui zbor de pasăre. Acest lucru este valabil atât pe teren off-road, pentru a analiza mai bine terenul dificil, cât și în manevrarea în spații închise unde pericolele pot fi ascunse în afara câmpului vizual al șoferului.
  • Panoramic Moonroof – acoperiş panoramic cu trapă ce se poate deschide electric.
  • Sistem audio JBL cu nouă difuzoare, Horn Tweeters, un subwoofer puternic şi tehnologie Clari-Fi.
  • Complex Toyota Safety Sense 2, pus standard pe toate maşinile indiferent de nivelele de echipare! Conţine sisteme bazate pe camere şi radare ca: Pre-Collision System with Pedestrian Detection (PCS w/PD, cu recunoaşte a bicicliştilor la viteze între 10-80 km/h, interval de funcţionare general 0-180 de km/h), intelligent Adaptive Cruise Control (iACC), Lane Departure Alert with Steering Assist (LDA w/SA), Road Sign Assist (RSA) şi Automatic High Beam (AHB), pe lângă Lane Tracing Assist (LTA).
  • Servicii Last Mile guidance, Send to Car navigation, Find my Car, Driving analytics şi Maintenance Reminder, disponibile în dependenţă de piaţă.

Pe unele pieţe europene, vânzările noii generaţii Toyota RAV4 au demarat până la sfârşitul anului trecut. În Republica Moldova, potrivit informaţiilor furnizate de dealerul oficial Toyota Centru Chişinău “Continent”, primele automobile (non-hybrid) vor ajunge deja peste 2-3 săptămâni!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/