(video) Los Angeles 2019: Premieră mondială – Noul Aston Martin DBX
S-a întâmplat şi asta! Compania Aston Martin şi-a prezentat primul său SUV din cei 106 ani de istorie, botezat DBX, în cadrul unui eveniment special organizat în capitala Chinei (unde s-a anunţat din start), dar şi paralel în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles, ceea ce a fost o surpriză pentru mulţi.
Maşina care a început să fie dezvoltată din 2015 pare a fi executată excelent în toate privinţele, combinând un off-roader de lux cu un nivel de performanţă dinamică similară coupeurilor sportive.
Noul DBX a fost gândit pentru a concura cu noile Lamborghini Urus şi Bentley Bentayga V8, iar ceea ce a ajuns să fie la poziţionat chiar între ele în termeni de sportivitate şi lux. Deşi, la capitolul dimensiuni, este mai compact decât cele două: 5.039 x 1.998 (fără oglinzi) x 1.680 mm în lungime, lăţime şi înălţime respectiv. Jantele vin standard în mărime de 22 de inci!
Producătorul britanic menţionează despre el că este construit pe baza unei platforme absolut noi, dedicate, ceea ce poate fi numită o raritate în segment. Folosind aluminiu lipit printr-o metodă de construcție pe care deja a experimentat-o pe larg pe ale sale coupeuri sport, structura corpului SUV-ului este pe cât de uşoară, pe atât şi de rigidă, contribuind la formarea unei mase totale de 2.245 de kg (54/46%).
Caracteristica cheie a acestei platforme, unificate parţial cu cea a modelelor sport DBS şi DB11 este că motorul a fost împins în limitele ampatamentului, motiv pentru care DBX măsoară aici tocmai 3.060 mm şi are console scurte! Pentru comparaţie, ampatamentul pe Urus constituie 3.002 mm, iar pe Bentayga – 2.992 mm.
La capitolul suspensie aflaţi că are una pneumatică adaptivă cu trei camere, combinată cu un sistem electric de control anti-ruliu alimentat de la un sistem electric individual de 48 V (eARC) şi amortizoare adaptive reglabile electronic. Prin intermediul modurilor de rulare sau la alegere, garda la sol a maşinii poate fi mărită cu 45 mm sau coborâtă cu 50 de mm, pentru a putea ieşi cu uşurinţă şi în afara asfaltului, şi de a profita pe deplin de un mod de conducere agil pe asfalt (minim 140, maxim 235 mm, standard e 190 mm).
eARC – capabil de 1.400 Nm de forță anti-ruliu per osie – poate limita ruliul lui DBX pentru o mai bună manipulare. Se mai menţionează că SUV-ul poate trece liber prin vaduri de apă cu o înălţime de până la 500 de mm, însă cine va încerca…
Panourile caroseriei sunt realizate din aluminiu şi alte materiale compozite, portierele nu au rame la geamuri, iar mânerele sunt integrate în ele. O atenţie specială a fost acordată aerodinamicii, motiv pentru care pe caroserie nu se vor putea găsi elemente care să iasă în profil, şi nici chiar un ştergător pentru lunetă nu există (creatorii spunând că fluxul de aer care va intra prin spoiler îl va curăţa de praf).
Garniturile de etanşare au fost ascunse în mod ingenios, motiv pentru care locul dintre panoul unei uşi şi geam arată curat, iar elementele de pe montanţi sunt din sticlă, creând un efect vizual al unei suprafeţe întregi.
Sub capotă a primit un motor V8 twin-turbo de 4.0 litri, marca Mercedes-AMG, care se găseşte şi pe noile DB11 şi Vantage, dar cu setări proprii. Produce în total 550 de CP şi 700 Nm de cuplu. Sunetul şi-l face auzit printr-un eşapament cu supape active. Mai are apropo şi un sistem de deconectare a patru cilindri.
Transmiterea acestei puteri și a cuplului la sol este asigurată de o cutie de viteze automată cu convertizor de cuplu şi cu nouă trepte (marca Mercedes-Benz), către un sistem de tracțiune integrală (cu cutie de transfer cu ambreiaj pentru conectarea punţii faţă la nevoie, similar cu cel de pe Mercedes-Benz GLE) cu diferențiale active proprii (diferențial central activ și un diferențial electronic spate cu alunecare limitată (eDiff)). Acest lucru îi permite cuplului să fie distribuit în mod automat atât între punţi, cât și între roţile punţilor spate.
Atunci când este combinat cu un sistem de direcție personalizat, care a fost setat pentru a oferi un simţ și o reacție asemănătoare cu cea a unei mașini sport, DBX împinge șoferul cu un sentiment imperativ de control, indiferent de condiții.
Acceleraţia de pe loc şi până la 100 de km/h o poate realiza în 4.5 secunde. Viteza maximă se opreşte la 291 de km/h. Despre prezenţa unui sistem Launch Control nu se menţionează. Totuşi caracteristicile dinamice nu le-au depăşit pe cele ale lui Porsche Cayenne Turbo, după cum se vehicula, însă sunt practic identice cu cele ale Bentley Bentayga V8.
Frânarea va fi asigurată de mecanisme cu discuri ventilate din oţel: 410 mm cu şase pistoane în etrierii faţă din aluminiu şi 390 mm pe spate, cu etrieri flotanţi. Despre unele opţionale carbo-ceramice nu se menţionează.
Noul Aston Martin DBX are un interior complet cu cinci locuri pentru pasageri, locurile din spate fiind realizate sub forma unei banchete tradiţionale. Echipamentul standard include tapiţerie cu piele, chiar şi peste grilele difuzoarelor sistemului audio (se pot comanda țesături scumpe cu un conținut de lână de 80%), climatizare pe trei zone, încălzire pentru toate scaunele și un acoperiș panoramic (panoul mare de sticlă este lipit strâns și nu are o secțiune mobilă).
Conform tradiţiei, comenzile pentru controlul transmisie sunt realizate sub forma unor butoane pe consola centrală. Tot în zonă sunt şi o serie întreagă de echipamente electronice preluate de la Mercedes-Benz: panou de bord digital de 12.3 inci, sistem multimedia cu ecran de 10.25 inci, un controller tactil pe tunelul central, dar şi marea majoritate a sistemelor de siguranţă şi asistenţă. De exemplu, un asistent de frânare automată nu a mai fost văzut niciodată pe un Aston Martin, la fel cum este şi în cazul sistemului de tracţiune integrală.
Volumul portbagajului îi măsoară 632 litri, iar spătarul banchetei se poate rabata individual în raport de 40:20:40. În plus, la nevoie, DBX poate trage şi o remorcă cu o greutate de până la 2.7 tone. SUV-ul mai poate fi dotat şi cu o mulţime de accesorii de firmă, inclusiv pentru îngrijirea patrupezilor sau pentru păstrarea de arme (vezi detalii în comunicatul ataşat).
Noul Aston Martin DBX va fi produs la uzina St Athan din Wales, Marea Britanie, şi poate fi comandat acum, cu livrări programate începând din al doilea trimestru al anului 2020. În viitor ar mai putea apărea o versiune cu motorizare hibridă, dar şi una de top cu motor V12!
Preţurile de start sunt: de la 158.000 de lire sterline în Marea Britanie, de la 193.500 de euro în Germania şi de la 189.900 de dolari în SUA.
Poţi afla mai multe detalii şi specificaţii tehnice din comunicatul de presă ataşat mai jos.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/All-new-Aston-Martin-DBX-Full-Press-Release.pdf”]Evenimentul de prezentare în reluare:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise