(video) MAI: Primăria Chişinău tergiversează implementarea unui plan de acţiuni pentru a evita accidentele şi a fluidiza traficul
Primăria Chişinău tergiversează implementarea unui plan de acţiuni pentru a evita accidentele şi a fluidiza traficul, deşi are o undă verde, în sensul direct al expresiei, de a evita ambuteiajele!
Despre acest lucru afirmă Ministerul Afacerilor Interne, ca răspuns la unele declaraţii făcute ieri de primarul Ion Ceban, reiterând încă o dată că nu este de competenţa poliţiei să asigure fluidizarea circulaţiei rutiere în capitală decât cu unele excepţii.
Zilnic, în municipiul Chișinău, este implicat 75% din întreg efectivul INSP în activități de fluidizare a traficului în orele de vârf de dimineață și seară. Poliția realizează această activitate pentru ca oamenii să ajungă la timp la muncă, la școală, la grădiniță sau acasă. În pofida acțiunilor întreprinse de poliție, din cauza gestionării ineficiente a infrastructurii drumurilor, cetățenii pierd ore în șir în ambuteiaje.
Pentru evitarea situației actuale pe drumurile din capitală, încă la data de 21 septembrie 2021 Ministerul Afacerilor Interne a organizat prima ședință a grupului de lucru comun, în cadrul căreia specialiștii INSP au prezentat Direcției Transport Public a Primăriei mun. Chișinău un plan de acțiuni privind reorganizarea circulației rutiere pentru a diminua ambuteiajele în municipiul Chișinău.
În planul prezentat de poliție sunt incluse 49 de acțiuni care trebuiau urgent întreprinse de către autoritatea de gestionare a drumurilor din capitală, pentru a evita atât accidentele rutiere, cât și pentru a asigurarea deplasarea fără impedimente pe drumurile din capitală.
Până în prezent, MAI afirmă că Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație a realizat doar o acțiune – neaplicarea marcajului rutier pe timp de zi, celelalte fiind lăsate fără acțiuni, precum ar fi: reorganizarea circulației rutiere pe arterele principale ale orașului, neadmiterea cazurilor de executare a lucrărilor de construcție în orele de vârf, amenajarea parcărilor publice cu stabilirea modului de amplasare a vehiculelor în staționare, revizuirea amplasării trecerilor pietonale ș.a.
La fel, în perioada lunilor septembrie-decembrie 2021, către Primăria Municipiului Chișinău au fost înaintate prescripții și sesizări tematice, majoritatea dintre care, au fost ignorate!
Este important de menționat că în conformitate cu Legea siguranței traficului rutier (nr. 131/2007, art. 16), de competența Administrației Publice Locale este întocmirea și actualizarea planurilor de organizare a traficului în localitățile urbane pentru îmbunătățirea fluenței și siguranței acestuia.
Prin urmare, asigurarea fluidizării circulației rutiere nu este de competența INSP al IGP. De atribuțiile poliției țin activitățile de asigurare a securității circulației rutiere și fluidizare doar în cazuri de urgență sau calamități, precum ar fi: accidente rutiere, situații de avariere, condiții meteo nefavorabile, ș.a.
Pentru a asigura cetățenilor municipiului Chișinău condiții de trafic optime, MAI solicită Primăriei Municipiului Chișinău și Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație acțiuni proactive și informarea Grupului Comun de lucru despre măsurile întreprinse.
Ieri primarul capitalei a avut de asemenea nişte cereri, dar şi obiecţii faţă de poliţie:
Cmentariile sunt închise