(video) Mercedes-Benz începe să comercializeze sistemul DRIVE PILOT. Iată de ce este capabil şi cât costă
Mercedes-Benz începe să comercializeze sistemul DRIVE PILOT în Germania. Sistemul de conducere automatizată condiționată de nivel 3 poate fi comandat din 17 mai 2022 ca opțional suplimentar pentru Clasa S (5.000 de euro fără TVA) și pentru EQS (7.430 de euro fără TVA).
Acest lucru face ca Mercedes-Benz să fie primul producător auto din lume cu o certificare internațională valabilă pentru conducerea automatizată condiționată, ce îi permite să ofere un astfel de sistem ca opțiune pentru vehiculele de producţie.
DRIVE PILOT permite clienților să predea sarcina de conducere sistemului electronic, în anumite condiții, în situații de trafic intens sau de congestie, pe tronsoane de drum adecvate din Germania, până la o viteză de 60 km/h. Pentru posesorii automobilelor menționate, acest lucru înseamnă cea mai bună experiență de conducere: ei se pot relaxa sau de a lucra, câștigând înapoi timp prețios.
Caracteristici cheie:
- După activarea DRIVE PILOT, sistemul controlează viteza și distanța și ghidează vehiculul pe banda sa. Profilul itinerarului, evenimentele care au loc pe traseu și indicatoarele rutiere sunt toate analizate și luate în considerare. DRIVE PILOT reacționează, de asemenea, la situațiile neașteptate din trafic și le gestionează independent, de exemplu prin manevre evazive în interiorul benzii sau prin manevre de frânare.
- Sistemul Mercedes-Benz pentru conducere automatizată condiționată se bazează pe tehnologia de detectare a vehiculului din Driving Assistance Package și include senzori suplimentari pe care producătorul îi consideră indispensabili pentru o funcționare în siguranță. Printre acestea se numără în principal radare, un LiDAR și camere, dar și senzori cu ultrasunete și de umiditate, care oferă date valoroase.
- Funcționarea condiționată a vehiculului în conformitate cu SAE-Level 3 necesită un design al sistemului care trebuie să permită gestionarea în siguranță a oricăror defecțiuni – atât simple, cât și mai grave.
- Arhitectura redundantă include sistemul de frânare, direcția, sursa de alimentare, precum și părți ale tehnologiei senzorilor, cum ar fi cele pentru conștientizarea mediului și calcularea dinamicii de conducere.
- Bateria, motorul de direcție, senzorii de viteză a roților și diverșii algoritmi utilizați de sistem pentru a calcula datele au, de asemenea, un design redundant.
- În plus, părți ale tehnologiei senzorilor sunt, de asemenea, redundante din punct de vedere funcțional, deoarece se completează reciproc cu diferitele lor concepte fizice (de exemplu, unde optice, ultrasonice, radio), permițând astfel transferul de date în condiții de siguranță. Mercedes-Benz stabilește astfel standarde complet noi de siguranță în conducerea automatizată.
- În cazul puțin probabil al unei defecțiuni, vehiculul rămâne manevrabil datorită designului redundant al sistemului, permițând DRIVE PILOT să efectueze o predare în siguranță către șofer.
- În cazul în care șoferul nu respectă cererea de preluare în timpul maxim alocat de zece secunde, de exemplu din cauza unei urgențe medicale, DRIVE PILOT inițiază imediat o oprire de urgență care este sigură atât pentru vehicul, cât și pentru traficul ce îl urmează. În acest scop, Intelligent Drive Controller calculează continuu traiectoria optimă pentru a ajunge la o oprire în siguranță.
- Între timp, manevrabilitatea DRIVE PILOT este concepută pentru a menține vehiculul pe banda sa și pentru a evita coliziunile cu alți participanți la trafic și obiecte de pe șosea.
- Locația exactă a unui Mercedes echipat cu DRIVE PILOT este determinată cu ajutorul unui sistem de poziționare de înaltă precizie, care este mult mai puternic decât sistemele GPS tradiţionale.
- În plus față de datele anonimizate colectate de LiDAR, cameră, radar și senzorii cu ultrasunete, o hartă digitală HD oferă o imagine tridimensională a drumului și a împrejurimilor, cu informații privind geometria drumului, caracteristicile traseului, indicatoarele rutiere și evenimentele speciale de trafic (de exemplu, accidente sau lucrări rutiere).
- Această hartă de înaltă precizie diferă de hărțile pentru dispozitivele de navigație, printre altele, prin precizia sa mai mare în interval de centimetru, mai degrabă decât metru și modelul său detaliat de joncțiune și rută.
- Datele hărții sunt stocate în centre de date backend și actualizate în mod constant. Fiecare vehicul stochează, de asemenea, o copie a acestor informații de hartă la bord, le compară în mod constant cu datele backend și actualizează setul de date local după cum este necesar.
- Toate acestea permit o poziționare stabilă și precisă printr-o reprezentare a împrejurimilor, care este independentă de factori precum umbre sau senzori murdari.
- Mercedes-Benz s-a asigurat că noua tehnologie este pusă pe șosea într-o manieră conformă cu legislația. Inginerii, avocații, managerii de conformitate, responsabilii cu protecția datelor și experții în etică au lucrat împreună în procesul de dezvoltare.
- O bază pentru conducerea automatizată este oferită de mecanisme de control suplimentare, de exemplu: pentru funcțiile relevante pentru siguranță, cum ar fi detectarea pietonilor, inginerii Mercedes-Benz nu utilizează în mod deliberat algoritmi, de exemplu prin abordări de auto-învățare. Accentul se pune pe ceea ce se numește “învățare supravegheată” – asta înseamnă că Mercedes-Benz definește și controlează ceea ce inteligenței artificiale îi este permisă să învețe!
- Înainte ca software-ul AI să fie utilizat pe șosele, se efectuează teste extinse de validare pentru a se asigura că AI funcționează după cum se doreşte în condiții reale de trafic. În cazul detectării pietonilor, AI ajută sistemul să identifice rapid și în siguranță obiectele și situațiile de pe și de lângă drum.
- Cerința etică a producătorului auto este ca procesul de detectare să fie nediscriminatoriu. Acest lucru înseamnă că diferiții senzori ai vehiculului monitorizează permanent drumul și marginea drumului, pentru a detecta întotdeauna oamenii în mod corect, indiferent de îmbrăcăminte, dimensiunea corpului, postură sau alte caracteristici.
- Odată cu deschiderea Legii privind traficul rutier (StVG) pentru sistemele de nivel 3 în 2017, Germania a fost prima țară care a creat o bază legală pentru utilizarea prevăzută a acestor sisteme. Regulamentul de aviz tehnic, cu care un astfel de sistem poate fi certificat, nu a intrat în vigoare decât la începutul anului 2021. De atunci, acesta poate fi implementat în Europa – o oportunitate de care Mercedes-Benz a profitat rapid. Mercedes-Benz este prima companie de automobile din lume care îndeplinește cerințele legale exigente ale Regulamentului ONU nr. 157 pentru un sistem de nivel 3.
- În detaliu, acest lucru are ca rezultat cerințe pentru vehicul și îndatoriri pentru șofer: în modul de conducere automatizat condiționat, vehiculul trebuie să stăpânească sarcina de conducere în siguranță și să respecte toate reglementările de circulație. Șoferul mai are atribuții în traficul rutier public, în special să respecte alte reguli de circulație. În acest scop, șoferul trebuie să rămână pregătit să preia și să reia controlul la cererea DRIVE PILOT sau din cauza unor circumstanțe evidente.
- Iar când vine vorba de parcare, marca germană face un pas mai departe – cu preinstalarea INTELLIGENT PARK PILOT, care va permite parcarea complet automatizată, fără șofer, până la nivelul SAE 4 în viitor.
În paralel cu lansarea cu succes a DRIVE PILOT în Germania, Mercedes-Benz își propune să obțină aprobarea seriei de reglementare pentru cele două state americane California și Nevada până la sfârșitul anului curent, cu condiția ca situația juridică să permită funcționarea sistemului.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise