(video) MINI îşi doreşte un monovolum? Conceptul digital Vision Urbanaut a devenit realitate

Odată cu prezentarea conceptului virtual MINI Vision Urbanaut în noiembrie 2020, marca britanică a dezvăluit o nouă interpretare a mobilităţii printr-o interpretare inovatoare a spaţiului. Acum BMW Group este pregătit să dezvăluie o versiune reală a automobilului care va permite publicului să se apropie mai mult de conceptul de spaţiu şi materialele durabile folosite.

Modelul fizic MINI Vision Urbanaut îşi marchează astăzi premiera mondială la conferinţa DLD Summer de la München.

„La MINI considerăm că este responsabilitatea noastră să păstrăm şi să dezvoltăm caracteristicile unice ale mărcii noastre în următorii ani şi în viitor. Vision Urbanaut reprezintă imaginea noastră despre modul în care principiul <Utilizarea inteligentă a spaţiului> ar putea oferi un răspuns la nevoile oraşelor şi stilurilor de viaţă viitoare”, explică Bernd Körber, directorul MINI.

Caracteristici cheie:

 • Are o lungime de doar 4.46 metri, înălţimea sa îi permite să ofere un spaţiu interior care poate fi utilizat în multe moduri diferite şi oferă o uşurinţă cu totul nouă de mişcare în interiorul maşinii.
 • Sistemul de propulsie electric asigură o mobilitate fără emisii locale.
 • Un alt aspect este domeniul de utilizare a automobilului în scopuri dincolo de mobilitate. MINI Vision Urbanaut creează şi un spaţiu urban atunci când staţionează, crescând semnificativ timpul în care utilizatorii vor dori să-l folosească sau doar să stea în el.
 • Vehiculul are trei aşa-numite moduri de funcţionare MINI moments – Chill, Wanderlust şi Vibe. Exteriorul şi interiorul automobilului se schimbă pentru a reflecta momentul ales şi, astfel, oferă experienţei de la bord cel mai bun mediu scenic şi spaţial posibil. O experienţă multisenzorială: aromele, sunetul şi iluminarea ambientală continuă să îmbogăţească starea iniţială iniţiată de momentul MINI ales.
 • Momentul Chill te invită să respiri şi să te opreşti, savurând momentul. Maşina devine un refugiu, un adăpost în care vă puteţi relaxa sau puteţi lucra cu concentrare deplină. În timp ce bancheta (Cozy Corner) oferă diverse poziţii de şezut şi întindere, sistemul Loop cu iluminare din spate are un aspect inspirat de un baldachin verde de pădure şi poate fi, de asemenea, estompată. În zona centrală, instrumentul circular se pliază pentru a deveni o lampă de masă, eliminând afişajele sau comutatoarele care ar putea aminti clientului de mediul în care se află.
 • Wanderlust este singurul moment MINI în care MINI Vision Urbanaut este condus sau rulează cu funcţii de condus autonom. În acest moment, interiorul devine locul ideal pentru a conduce maşina sau pentru a fi condus de aceasta şi le permite celor de la bord să redescopere emoţia călătoriei. Când clientul doreşte să conducă personal, o atingere a logoului MINI scoate la iveală volanul şi pedalele. Iar interfaţa de utilizator de pe instrumentul circular central îşi adaptează grafica: alături de o animaţie a traseului, informaţii suplimentare despre călătorie – cum ar fi atracţiile turistice şi ora sosirii – sunt afişate aici pentru cei de la bord.
 • Momentul Vibe pune petrecerea timpului liber alături de prieteni în centrul scenei – în toate modurile. Deschiderea uşii laterale şi rabatarea parbrizului creează o scenă primitoare care estompează limitele dintre exterior şi interior. Instrumentul circular central devine un centru de control media. O animaţie de egalizatoare grafice pentru muzică este proiectată pe suprafeţele din faţă, spate, roţi şi sistemul Loop deasupra banchetei, creând o atmosferă de club.
 • Există şi o a patra opţiune, „my moment” personalizabilă, care oferă utilizatorilor posibilităţi suplimentare de adaptare a designului automobilului la nevoile şi dorinţele lor
 • MINI Vision Urbanaut îşi propune şi să utilizeze resursele în mod responsabil. Pentru aceasta, de la începutul fazei de concept, echipa s-a concentrat pe reducerea constantă a numărului de componente şi evitarea utilizării inutile a materialelor. Acest lucru a fost realizat prin dezvoltări, inclusiv funcţionalitate dublă inteligentă pentru tabloul de bord (se poate transforma într-un pat de zi) şi prima apariţie a unui afişaj central OLED circular – care se transformă într-o lampă elegantă în momentul Chill – deasupra mesei.
 • Maximizarea duratei de utilizare prin asigurarea înlocuirii materialelor este, de asemenea, o prioritate. Husele modificabile sunt un bun exemplu al modului în care se poate realiza acest lucru. În plus, interiorul a fost creat fără utilizarea de crom sau piele, o abordare care va fi lansată şi la următoarea generaţie de modele MINI.
 • Interiorul MINI Vision Urbanaut prezintă o proporţie mare de materiale reciclate, iar materialele utilizate sunt aproape exclusiv regenerabile şi reciclabile. Materialul dominant în interior îl reprezintă textilele realizate din materiale reciclate (inclusiv lână, poliester şi Tencel) care îmbină confortul şi calitatea.
 • De asemenea, designerii au acordat o atenţie suplimentară soluţiilor compuse dintr-un singur tip de material – care sunt cunoscute sub numele de „monomateriale”. Acestea sunt uşor de reciclat şi pot fi transformate în produse noi. Utilizarea plutei regenerabile şi reciclabile pe volan şi secţiunile podelei adaugă o notă specială datorită senzaţiei sale naturale şi asigură un climat interior plăcut şi autentic.
 • MINI Vision Urbanaut acoperă toate unghiurile senzoriale, creând experienţa perfectă la bord. Prin urmare, un element-cheie al designului interior este o abordare atentă a parfumului şi a sunetului. O semnătură distinctivă de parfum rămâne în minte (pentru prima dată identitatea mărcii MINI s-a dorit a fi legată cu o semnătură de parfum) şi poate reaminti despre o atmosferă şi o experienţă generală pozitivă.
 • Aducând echilibru experienţei senzoriale, Renzo Vitale, director de sound design, conferă diverselor texturi ale parfumului scenariului de bun venit o formă sonoră. Pe lângă sunetul de bun venit, a compus şi muzica pentru momentele Chill, Vibe şi Wanderlust. În momentul Chill, automobilul îl învăşuie pe utilizator în peisajele sonore subtile ale unei păduri, cu frunze ce foşnesc şi apă curgătoare care umple interiorul – un complement potrivit pentru efectul de baldachin de pădure reglabil. Sunetele acustice pun sigiliul experienţei bogate de relaxare. Momentele Wanderlust şi Vibe sunt însoţite de o acustică de muzică special compusă, care poate fi redată atât în interiorul, cât şi în exteriorul automobilului.
 • Un alt obiectiv al momentelor MINI a fost utilizarea integrării digitale pentru a intensifica sau a îmbogăţi experienţa analogică. Această abordare „dragoste analogică, conexiune digitală” se desfăşoară în întregul automobil. Un nivel digital suplimentar a fost integrat sub mai multe dintre suprafeţele analogice. Exemple includ masa din interiorul automobilului (care iniţiază momentele MINI când MINI Token este plasat într-una dintre fante), lampa cu afişaj OLED şi matricile LED în interior sub un strat de material textil sau în faţa şi în spatele automobilului.

În calitate de concept car dedicat spaţiului inovator, MINI Vision Urbanaut a fost proiectat din interior spre exterior. Designerii au creat experienţa interioară spaţioasă înainte de a dezvolta exteriorul, folosind planuri de podea, piese de mobilier plus modele din lemn pentru a oferi un reper al dimensiunii. Pe parcursul proiectului, realitatea augmentată a fost folosită pentru a crea un model digital, care apoi a fost optimizat sistematic. Ulterior, modelul fizic al MINI Vision Urbanaut a dezvoltat integral la studioul MINI Design din München.

De fapt, MINI Vision Urbanaut nu este doar un model static, ci unul care poate fi condus şi folosit! Fiecare piesă a fost concepută special, fabricată cu precizie folosind instrumente de ultimă generaţie şi realizată manual. Să ne aşteptăm la o interpretare în serie?…

Cmentariile sunt închise