(video) Modelul Voyah Free a fost actualizat şi ieftinit cu aproape 10.000 de dolari
De regulă, în industria auto contemporană, mașinile care se vând în masă au ciclu de viaţă de opt ani pentru o generație, cu un facelift la jumătatea acestui termen. Însă există producători auto care fie îşi permit din punct de vedere financiar, fie vor să menţină activ interesul publicului asupra produselor, astfel încât îşi actualizează maşinile mult mai des.
Un exemplu îl reprezintă şi tânăra marcă chineză Voyah. Primul său model de producţie FREE, introdus pe piaţă în decembrie 2020, trece acum printr-un proces de actualizare.
Caracteristici cheie:
- Designul a fost schimbat ușor, astfel încât clienţii să nu se îndepărteze de vreun look radical. Diferite sunt doar barele de protecţie, grila radiatorului, jantele de 20 inchi. Spoilerul de pe hayon este acum făcut în trei secţiuni.
- Cea mai vizibilă schimbare în cabină este noul tunel central, pe care, în loc de butoane și un levier al cutiei de viteze, există acum doar două platforme pentru încărcarea wireless a smartphone-urilor compatibile. Maneta dreaptă din spatele volanului este acum responsabilă de controlul cutiei de viteze. Funcționalitatea altor comenzi fizice anterioare, în mare parte, acum este integrată în sistemul multimedia.
- Panoul frontal cu trei ecrane este același, însă procesorul modern Qualcomm Snapdragon SA8155P este acum responsabil pentru gestionarea grafică şi a tuturor proceselor. Se menţionează că performanţa a crescut de opt ori, comparativ cu sistemul de pe maşina 2020. Totodată, procesorul aduce funcţii noi.
- Utilizarea procesorului de ultimă generaţie a permis şi introducerea noului sistem de pilotare semi automatizată Apollo, dezvoltat de gigantul chinez Baidu. Se afirmă că este corespunzător celui de-al patrulea nivel de autonomie! Cu acesta, fără intervenția şoferului, Voyah Free poate schimba benzile, poate face manevre în limitele benzii și se poate deplasa prin intersecții sau noduri rutiere.
- SUV-ul actualizat este prezentat deocamdată într-o singură versiune hibridă.
- Mașina este condusă de două motoare electrice cu o putere totală de 490 CP/720 Nm (cel frontal produce 218 CP, iar cel posterior 272 CP).
- Capacitatea bateriei litiu-ion este de 39 kWh (nu s-a schimbat).
- Modificările au afectat motorul cu ardere internă, care nu are nicio legătură cu roțile și funcționează exclusiv în calitate de generator de energie electrică, care e stocată în baterie. Benzinarul turbo de 1.5 litri şi cu patru cilindri produce acum 150 CP şi 220 Nm.
- Acest lucru nu a afectat autonomia maximă combinată de croazieră (1.200 km), dar acum motorul cu ardere internă va putea încărca bateria mai repede, prevenind o scădere critică a puterii și dinamicii.
- Cu o baterie încărcată complet, maşina poate face 0-100 km/h în 4.8 secunde. Viteza maximă este limitată la 200 de km/h.
Modelul actualizat este disponibil deja pentru comandă în China şi interesant este că nu s-a scumpit cum se întâmplă de regulă în industrie, ci din contra s-a ieftinit! Şi încă considerabil! Anterior această versiune hibridă costa minimum, echivalentul a 46.000 de dolari. Noul preţ de start este de 37.000 de dolari. Mai mult, pilotul automat Apollo este oferit inițial ca opțiune gratuită!
Actualizările urmează să afecteze mai târziu şi versiunile pur electrice.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise