(video) Moldova în 2022: Plătim zilnic câte un leu pentru drumuri și câte trei pentru că nu le avem

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În 2021 au fost reabilitați doar 90 din cei 5.400 km de drumuri naționale, iar în 2022 urmează să fie reparați alţi peste 100 km. Cu paşi mici, ici-colo apar carosabile bune, însă amploarea acestora nu pare că le depăşeşte pe cele proaste. Cel puţin aşa se simte şi aşa se vede.

Potrivit analistului economic Veaceslav Ioniță, moldovenii plătesc zilnic câte un leu pentru drumuri și câte trei pentru că nu avem drumuri (anual în medie câte 6.000 de lei pentru drumuri şi alte 20.000 pentru lipsa lor). Atunci când un drum este într-o stare foarte proastă, costurile unui utilizator al acestui drum creşte cu 32%, conform unor calcule.

Din cauza drumurilor rele, țara noastră în general și cetățenii, în special, anual, suportă prejudicii în valoare de 11.000.000.000 (miliarde) de lei anual. Este vorba despre cheltuielile pentru piesele de schimb și combustibili, dar și veniturile ratate din motiv că oamenii circulă cu viteză redusă și pierd timp în trafic!

Tot anual sunt alocate mijloace financiare de aproximativ 2% din Produsul Intern Brut pentru întreținerea drumurilor și restabilirea celor care sunt într-o stare proastă, însă totuşi nu sunt de ajuns. De cealaltă parte, unii conducători de automobile spun că ar vrea să vadă rezultate și din banii pe care-i achită drept taxe, însă marea majoritate nu le văd!

VĂ RECOMANDĂM audiţia întregii analize economice la subiectul: Infrastructura rutieră și impactul ei asupra economiei!

Iată şi dezbaterea publică organizată astăzi de IDIS Viitorul cu tema „Infrastructura rutieră – finanțarea construcției și întreținerii drumurilor publice, calea europeană de transformare a Republicii Moldova.”

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/