(video) Moldova săracă și mașinile de lux. Cum se explică ceea ce mulți văd incompatibil

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Multă lume care nu are cunoștințe sau activitate în domeniul automotive poate atribui eticheta ”mașină de lux” unui model care nici pe departe nu este așa. Dar această calificare reiese și din prețul automobilului, sumă de bani care pentru mulți este un lux considerabil. Nu în ultimul rând, ideea a fost propagată de autorități, în urma introducerii taxei de lux din 2018.

FOTO: instagram.com/cristian_carspotts

Curios este că de la începutul aplicării noi taxe, un “autoturism de lux” era cel al cărui valoare în vamă constituie 1.5 milioane de lei şi mai mult, adică de peste 75.000 de euro). Exclusiv pentru aceste vehicule se prevedea o cotă de acciz suplimentară și unică: 2% din valoarea în vamă.

Însă autoritățile au decis în timp să scoată mai mulți bani din oameni și au început să taxeze suplimentar, dar și progresiv, toate mașinile noi cu o valoare de peste 600.000 de lei (circa 31.000 de euro). Astfel, în prezent, un model precum Skoda Octavia este văzut deja ca fiind de lux, ceea ce pare și este absurd.

Însă cum se explică fenomenul pe care mulți nu îl pot înțelege până în ziua de astăzi? Cum se întâmplă ca într-o țară, care este departe de a fi prosperă inclusiv la capitolul infrastructură și veniturile populației majoritate sunt mici, să apară tot mai multe automobile scumpe, care costă cel puțin 75-100-150 de mii de euro?

Răspunsul e simplu: precum în orice altă țară, există o categorie de oameni prosperi, mulți dintre care au afaceri mari, iar cu banii câștigați legal își permit o astfel de delectare. Nu trebuie de uitat că oricine face astfel de achiziții scumpe este obligat să demonstreze proveniența banilor!

Altă problemă însă rămâne invidia, mai ales a celor care nu muncesc pentru a-și realiza visele sau se lasă manipulați…

Subiectul mașinilor de lux a fost discutat într-o ediție recentă a emisiunii Moldova Gândește:

Vezi și: De unde au moldovenii din Republica Moldova bani pentru maşini scumpe? Ce răspunde inteligenţa artificială

Cmentariile sunt închise