(video) New York 2022: DEUS Vayanne este un viitor hipercar cu 2200 CP, desenat de un tânăr de 20 de ani din România
Continuăm să mai explorăm premierele Salonului Auto Internaţional de la New York şi una dintre ele vine de la o tânără companie despre care nu aţi auzit cu siguranţă, deşi până să înceapă această expoziţie, folosind diverse canale de informare, a anunţat că are să prezinte o maşină curând.
Este vorba despre compania austriacă DEUS Automobiles. Aceasta a fost fondată în 2020 și este asociată cu un anumit concern industrial privat care nu este numit (un grup de afaceri cu peste 30 de ani de succes în industrii).
Mai interesant este cine o conduce: tânărul designer şi antreprenor Adrian-Filip Butuca (aici poţi citi pe scurt biografia sa), născut în 2002 în România. Anume el este atât fondatorul, cât şi responsabilul de aspectul mașinilor DEUS. Directorul general este un oarecare Dierk Schröder.
Primul model este inspirat de numele capitalei austriece Viena – Vayanne.
Ce se cunoaşte la acest moment:
- La Salonul Auto de la New York se prezintă în aceste zile prototipul funcţional al maşinii, adică nu avem în faţa noastră o simplă machetă al cărei viitor este incert.
- În dezvoltarea modelului au mai fost implicate companiile Italdesign şi Williams Advanced Engineering!
- Caroseria modelului este din aluminiu și compozite, iar în cabină, pe lângă ecrane, există multe butoane și comenzi fizice. Aceasta din urmă este o decizie fundamentală a dezvoltatorilor, astfel încât șoferul să fie mai puțin distras de la control, pentru că este vorba totuşi despre o maşină foarte performantă.
- Se menţionează că Vayanne este cea mai puternică mașină electrică făcută până în prezent, deşi până la momentul startului producţiei lucrurile s-ar putea schimba, dacă Rimac sau Bugatti nu vor lansa ceva între timp.
- Are la bază o platformă flexibilă elaborată de WAE, numită EVX.
- Va propune peste 2.230 CP şi peste 2.000 Nm, dar DEUS Automobiles nu precizează la această etapă nici numărul de motoare şi nici capacitatea bateriei, printre altele.
- Va fi deci un rival cu Pininfarina Battista (1.900 CP), Rimac Nevera (1.914 CP) și Lotus Evija (cel puţin 2.028 CP), deşi primele două la moment îl depăşesc pe debutant la cuplu – 2.300 şi 2.360 Nm respectiv.
- Cu astfel de forţe, noul Vayanne cu o greutate proprie de 1.810 kg va putea realiza 0-100 km/h în mai puţin de 1.99 secunde, în drum spre o viteză maximă de peste 400 km/h.
- Autonomia declarată la acest moment este de 500 km. Dezvoltatorii promit că sistemul electric al hipercarului poate fi adaptat cu ușurință pentru un sedan sau crossover, iar capacitatea maximă suportată a bateriei este de 160 kWh.
- Are o gardă la sol de doar 12 cm și un anumit spațiu de depozitare utilizabil.
- Forma grilelor din față și din spate este făcută pentru a reprezenta bucla infinită.
- Grilele parametrice transmit și mai mult o abordare holistică prin modelul aliniat meticulos, care crește treptat în intensitatea decolorării. Modelul grilelor parametrice este reprezentat de forme hexagonale care curg continuu unele în altele pentru a crea efectul dorit ca aripile de înger să fie închise de banda neîntreruptă a stopurilor din spate și pentru a crește și mai mult senzația premium a poziției mașinii în față. Astfel, fluxul de aer necesar pentru sistemul de răcire și performanța aerodinamică este asigurat, păstrând în același timp forma simbolului infinitului.
- În plus, pentru fiecare conductă de aer există un alt canal de aer potrivit pentru a menține stilul în linie cu simetria, asigurând în același timp că unghiurile acestor conducte sunt aliniate geometric. Acesta este rezultatul departamentelor de stil și inginerie DEUS și Italdesign care lucrează mână în mână pentru a nu face compromisuri între design și fezabilitate și pentru a obține performanță maximă.
- La interior:
- Panoul de bord şi un afişaj de control din dreapta sa sunt complet digitale.
- Pielea naturală selectată pentru tapițerie a fost tratată și produsă combinând soluții sustenabile, avansate din punct de vedere tehnologic, pe tot parcursul procesului de producție, cu un angajament ferm față de zero deșeuri pentru un model de economie circulară.
- DEUS este primul jucător din industria auto care implementează aşa-numita oglindă Halo Infinity în interiorul vehiculului. Această caracteristică de design inovatoare, așa cum este aplicată în Vayanne, este vitală pentru a prelua tema infinită de la exteriorul conceptului de hipercar, orientat spre producție, la interior. Aceasta îmbrățișează întregul interior de la uși pe tot tabloul de bord.
- Un DEUS Active Sound configurabil va îmbunătăți și mai mult experiența de condus prin modul în care automobilul va suna în timpul mişcării.
Deus Automobiles a deschis o carte de comenzi pentru primul său model, ale cărui livrări promite să le înceapă în 2025 abia. Vor fi produse doar 99 de exemplare. Un preţ nu a fost comunicat.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise