(video) Nissan Bluebird a devenit electromobil cu o ocazie specială

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nissan a dezvăluit un restomod complet electric, bazat pe hatchback-ul cu cinci uși Bluebird din anii 1980 (cunoscut în alte ţări şi sub denumirea Altima). Electromobilul unic a fost construit în Marea Britanie, la comandă, pentru a sărbători cea de-a 35-a aniversare a producției modelului la fabrica din Sunderland. Primul Bluebird a părăsit linia de asamblare locală în 1986.

Interesant este că automobilul retro a putut adopta unitatea de propulsie montată în cel mai nou Nissan LEAF! Deci, cu optimism şi dacă există dorinţă, ni se demonstrează că şi modelele deja uitate de lume pot începe o cu totul altă viaţă.

De propulsie răspunde un singur motor electric, un invertor şi o baterie de 40 kWh. Totuşi, această transformare a necesitat schimbări majore în designul mașinii: de exemplu, suspensia a fost întărită semnificativ pentru a susține greutatea bateriilor. Au mai fost făcute actualizări și modificări la sistemele de servodirecție, frânare și încălzire pentru a le permite să fie alimentate electric.

Pachetele de baterii sunt situate în podea pentru o distribuție optimizată a greutății, între compartimentul motor și portbagaj, iar portul de încărcare (acceptă maxim 6.6 kW) este situat în locul bușonului rezervorului de benzină. Indicatorul de combustibil de pe tabloul de bord afișează acum starea de încărcare a bateriilor.

Mașina, redenumită în Newbird, poate accelera până la 100 km/h în mai puţin de 15 secunde, iar autonomia-i maximă poate depăşi 200 de km. Va rămâne în continuare un prototip şi nu poate fi condus legal pe drumurile publice. În context producătorul nu a anunţat nici despre o posibilitate de transformare similară a altor Bluebird deja lansate.

Creatorii Newbird sunt deosebit de mândri de faptul că transformarea într-o mașină electrică nu a afectat în niciun fel aspectul. Noua esență a restomodului la exterior este dată doar de logoul frontal iluminat în fundal de pe capotă.

Conversia a fost gestionată de Kinghorn Electric Vehicles, o companie (afacere de familie) cu sediul în Durham, nord-estul Angliei (la doar 15 mile de uzina din Sunderland). Kinghorn EV este specializată în conversia mașinilor clasice în full electrice folosind motoare Nissan LEAF second-life, invertoare și baterii.


Uzina din Sunderland a fost deschisă oficial în septembrie 1986 și funcţionează până în prezent. Producția totală din 1986 până acum este de peste 10.5 milioane de mașini. Numărul de angajați a crescut de la 430 în 1986 la 6.000: 19 din cei 430 muncesc şi astăzi acolo.

Prima mașină de pe linia de producție din Sunderland, Bluebird Job 1, este piesa centrală a unui muzeu local care comemorează semnificația primului vehicul.

Producția de Bluebird a totalizat 187.178 de unități între 1986 și 1990. Când producția a crescut, a durat peste 22 de ore pentru ca fiecare Bluebird să fie construit! Acum, 35 de ani mai târziu, tehnologiile de fabricaţie de ultimă oră au redus timpul de producție la 10 ore pentru un Nissan LEAF, făcut deja în peste 200.000 de unități.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise