(video) Noile KIA Concept EV3 şi Concept EV4 se vor transforma în modele de serie în 2024

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cele două concepte prezentate astăzi de KIA în cadrul EV Day 2023, alături de o strategie globală pentru electromobile şi noul EV5, se vor transforma în modele de serie în 2024. Se numesc EV3 şi EV4, ultimul fiind un succesor electric pentru Stinger!

În acelaşi timp, compania a dezvăluit mai multe detalii despre interioarele conceptelor, despre materialele și metodologiile eco-friendly, avangardiste folosite pentru a le crea. Acestea care vor juca un rol esențial în tranziția mărcii către un furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă.

KIA Concept EV3: Oferă tehnologia, caracterul practic și designul SUV-ului emblematic într-o formă compactă

  • Conceptul EV3 reprezintă viziunea mărcii pentru un CUV compact electric care îmbină fără efort caracterul practic cu bucuria de a conduce. Oferă utilizatorilor tehnologia, caracterul practic și designul lui EV9 într-o formă compactă și accesibilă.
    • Deși aceste calități pot părea incompatibile pentru unii, furnizarea de soluții de design creative și inovatoare prin fuzionarea surselor aparent contrastante se află în centrul filosofiei Opposites United. Și în cazul Conceptului EV3, designerii s-au inspirat într-o mare măsură de la pilonul Joy for Reason.
    • Conceptul de design al cabinei, cu parbrizul împins înainte și linia lungă a plafonului în pantă, creează o siluetă unică. Arhitectura robustă a arcurilor pătrate ale roților, tăiate în unghiuri asimetrice, rezultă într-o logică neașteptată și creează o impresie puternică. Acest lucru, la rândul său, este în contrast cu geamul ce înconjoară mașina și montantul C deconectat, care leagă suprafețele vitrate și conferă plafonului un efect de plutire.
    • În cazul ambelor concepte lipsește montantul central şi portierele se deschid de la mijloc.
  • În interior îmbină caracterul practic excepțional cu ambianța și designul transformator al cabinei.
    • Ca și în cazul exteriorului automobilelor, pilonul Joy for Reason are o influență fundamentală, îmbinând valori aparent opuse pentru a executa un limbaj precis de design al produsului, rezultând o cabină în care se simte un sentiment de bucurie în timpul călătoriei, oferind în același timp spațiu amplu pentru a susține un stil de viață activ odată ce ocupanții ajung la destinație.
    • De asemenea, habitaclul său oferă un mediu care promovează bunăstarea emoțională. Îmbunătățită de sistemul de iluminare delicat, forma și suprafața convingătoare, ultra-curată a tabloului de bord, realizate prin linii de caracter rafinate, creează un simț vizual expansiv pentru a oferi posibilitatea de oportunități nelimitate în fiecare călătorie.
  • Designul avansat al scaunelor ergonomice și materialele ecologice, în conformitate cu spiritul mărcii de a atinge sustenabiltatea la scară, se combină cu mese mici care se rotesc pe lungime, poziționare și unghi.
    • Împreună cu mișcarea scaunelor, mesele acceptă patru moduri de îmbunătățire a experienței clienților – Focus, Social, Refreshing și Storage.
    • Scaunul din spate rabatabil de tip bancă este la fel de flexibil și poate fi pliat fără efort în sus, permițând depozitarea bagajelor voluminoase, cum ar fi scuterele și bicicletele electrice.
  • Atunci când a creat interiorul conceptului EV3, echipa de design CMF (Color, Materials, Finish) s-a inspirat din elementul Aer cu utilizarea optimă a luminii și a transparenței în cabină.
    • Ca și în cazul Concept EV4, echipa CMF a folosit, de asemenea, o gamă largă de materiale inovatoare sustenabile care reduc impactul pe care îl au automobilele asupra mediului, oferă o mai mare libertate de design și niveluri fără precedent de alegere a culorilor și finisajului.
    • Pentru Concept EV3, echipa CMF a implementat structuri din fibră naturală – spre deosebire fibra de carbon – pentru a oferi un design de scaun mai ușor și mai subțire. Țesătura de fibre excepțional de puternică și durabilă permite o estetică mai elegantă și modernă, completată de tonuri naturale liniștitoare.
    • Iar pentru husele scaunelor, echipa CMF a aplicat tehnologia 3D Knit. Acest proces nu numai că are ca rezultat un efect 3D uimitor din punct de vedere vizual, cu o suprafață foarte moale, dar oferă și o eficiență de top cu cusături și îmbinări reduse, plus zero deșeuri de material.
    • Interesant mai este de remarcat că materialul ales pentru masa din consola interioară a Concept EV3 nu a fost fabricat, ci a fost cultivat, după cum explică Marília Biill, Head of CMF Design. Miceliul, care provine din rădăcini de ciuperci, combină rezistența excelentă cu o suprafață extrem de moale. Dezvoltarea materialelor cultivate, un proces denumit bio-fabricație, este un obiectiv major pentru KIA.

„Folosirea miceliului ne permite să imităm procesele pe care le vedem în natură și să le folosim pentru a proiecta soluții mai sustenabile – materialul poate fi cultivat în orice formă doriță folosind o matriță. Utilizarea miceliului este încă într-un stadiu incipient și, ca parte a strategiei de sustenabilitate, lucrăm cu parteneri pentru a accelera dezvoltarea materialului. Într-o zi, prin creșterea propriilor materiale, vom fi capabili să simplificăm procesele, să adaptăm forme și, cel mai important, să fim mai aproape de natură în esența ei.”

KIA Concept EV4: redefinirea esenței unui sedan electric

  • Conceptul EV4 reprezintă simplitatea pilonului Power to Progress al filozofiei de design Opposites United. Pilonul se concentrează pe abilitățile, expertiza și creativitatea dezvoltate în timpul recentei ere a transformării conduse de design a mărcii. Această abordare alimentează crearea de produse inovatoare care transcend stabilirea de noi standarde pentru designul automobilelor individuale pentru a redefini sectoare întregi. Acesta este cazul conceptului EV4.
    • Formatul său cu patru uși ar putea sugera că ar trebui să fie clasificat ca un sedan. Cu toate acestea, liniile puternice și de impact ale modelului reprezintă nu doar un alt sedan, ci un tip complet nou de sedan electric, care reprezintă un simbol al inovației.
    • Inspirat de pilonul Power of Progress și manifestat printr-o fuziune armonioasă a liniilor diagonale geometrice încrezătoare și a suprafețelor ample, dar tehnice, Concept EV4 reprezintă o nouă valoare, abordare, experiență pentru clienți și tipologie. Aspecte precum grila evocatoare joasă, silueta alungită și dinamică și spoilerul tehnicizat al plafonului, toate atributele amintesc de mașinile sport de curse și afirmă statutul Concept EV4 ca un tip complet nou de sedan electric.
    • O expresie facială agresivă completează silueta progresivă, tehnologică a modelului Concept EV4. Având o atitudine impunătoare, cu faruri amplasate vertical la marginile exterioare ale capotei și barei de protecție față, modelul simbolizează și mai mult hotărârea mărcii de a depăși limitele și de a accelera revoluția EV.
  • Interiorul prezintă o structură orizontală elegantă și spațioasă, încorporând elemente de design stilate care acordă prioritate șoferului fără a-i împiedica vederea. Pentru a realiza acest lucru, designerii KIA au plasat un panou de control al aerului condiționat care poate fi ascuns în consola centrală atunci când nu este utilizat și au aplicat orificii de aerisire „pin-style” care oferă flexibilitatea de a schimba structura, printre alte rafinamente ale designului interior.
    • Ambianța de tip „cocon” a cabinei permite șoferului să interacționeze cu automobilul într-un mod nou și discret. Prezentat prin intermediul ecranelor digitale duble, un panou de instrumente subțire oferă niveluri subtile de orientare pentru șofer, ajutându-l să-și elibereze mintea de distrageri ale atenției și să se pregătească pentru sarcinile viitoare.
    • Concept EV4 vine cu o nouă caracteristică Mind Modes care ajustează iluminarea ambientală și modelele animate de ventilație. În modul Perform, șoferului i se prezintă toate informațiile de care are nevoie pentru a performa în mod optim și pentru a profita la maximum de timpul său. În schimb, modul Serenity oferă o gamă largă de grafici digitale pentru a crea o ambianță mai relaxată pentru reflecție și refacere.
  • Pentru crearea cabinei Concept EV4, echipa CMF s-a inspirat din elementul Pământ. Aplicând coloranți naturali pe bumbac 100% reciclat, folosind rădăcini de roibă și coji de nucă, echipa poate profita de o gamă aproape nesfârșită de tonalități și nuanțe, datorită naturii.
    • Hotărâtă să ofere cabinei Concept EV4 o ambianță de unicitate și o calitate excepțională, echipa a țesut manual dungi din material textil și le-a aplicat pe zona de depozitare a mașinii și pe tabloul de bord. Această abordare realizată manual creează un efect 3D la fel de uimitor și la fel de frumos în execuție precum finisajul 3D Knit utilizat în husele pentru scaunele Concept EV3.
    • Pentru a spori atractivitatea estetică și funcționalitatea suprafeței consolei Concept EV4, designerii CMF s-au orientat către fibrele de cânepă

„Cânepa este o plantă cu creștere rapidă, care necesită resurse minime pentru cultivare. Nu numai că este extrem de sustenabilă, dar este și foarte modelabilă, ceea ce înseamnă că este un material foarte versatil cu care se poate lucra, plus că îmbunătățește cabina conceptului EV cu culoarea sa frumoasă și bogată.”

În timp ce multe dintre materialele și metodologiile utilizate în automobilele concept EV3 și EV4 prezintă soluții pe care KIA investighează să le implementeze la scară în viitor, marca are o lungă istorie de integrare a materialelor sustenabile în produsele sale, începând cu utilizarea bioplasticului și a fibrelor bio din trestie de zahăr pentru modelul Soul EV 2014.

La începutul acestui an, odată cu lansarea SUV-ului electric emblematic EV9 în martie, KIA și-a amplificat și mai mult angajamentul de a minimiza impactul asupra mediului atunci când produce automobile, cu introducerea a 10 articole sustenabile indispensabile pentru toate noile linii de modele.

Cele 10 articole sustenabile obligatorii includ bioplastic. Produs din surse de biomasă, cum ar fi uleiuri vegetale, extract de porumb, rumeguș și trestie de zahăr, bioplasticul este utilizat în componentele automobilelor, cum ar fi panourile de bord, consolele, stâlpii și elementele ornamentale.

De asemenea, KIA a identificat Bio Polyurethane-ul (PU) ca un înlocuitor optim al pielii, deoarece materialul încorporează componente pe bază de plante și oferă suport, amortizare și durabilitate exemplare. Covorașele pentru automobile pot fi create din PET 100% reciclat şi se oferă opțiunea ca o parte din acest material să fie provenită din plase de pescuit reciclate.

Cmentariile sunt închise