(video) Max Verstappen este noul campion mondial în Formula 1

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Final dramatic de sezon în Formula 1, în seara zilei de ieri la Abu Dhabi. Pilotul olandez Max Verstappen, în vârstă de 24 de ani, a cucerit primul său titlu de campion mondial, învingându-l pe rivalul său Lewis Hamilton în ultimul tur, fără mare efort, într-o cursă care nu a dus lipsă de momente controversate.

Echipa din Milton Keynes şi pilotul său au avut de profitat de circumstanțele create în ultimele tururi, deşi Hamilton se îndreptase în mod clar spre victorie.

Totuși, titlul mondial la constructori a revenit echipei Mercedes-AMG pentru al optulea an consecutiv.

Menţiune: Pentru că videoclipurile din articol sunt protejate de drepturi de autor, acestea pot fi vizualizate doar pe Youtube şi nu direct de pe blog. Însă un click merită pentru a vedea cele mai tari momente ale cursei!

Hamilton, care a încheiat astfel la opt puncte de noul campion mondial, la finalul unui sezon “de care ne vom aduce aminte peste 10 sau 20 de ani”, conform lui Verstappen, va trebui să aştepte pentru un al optulea său titlu mondial record.

După imaginea acestui sezon, ultima etapă pe care cei doi rivali au abordat-o la egalitate de puncte (369.5 fiecare) – situaţie nemaiîntâlnită decât o singură dată în istorie, în 1974 – a fost intensă şi a cunoscut o serie de controverse, incidente şi reveniri.

Până în ultimul tur, titlul părea să fie promis lui Hamilton, aflat la conducerea cursei. Dar o violentă ieşire în decor a canadianului Nicholas Latifi (Williams), cu cinci tururi înainte de sosire, a schimbat complet toată povestea. Intervenţia maşinii de securitate după accident a redistribuit cărţile şi i-a permis lui Max Verstappen să revină şi să-l depăşească pe pilotul Mercedes.

În timp ce monopostul lui Latifi era degajat de pe pistă, cursa a fost plasată sub drapel galben şi în momentul în care comisarii de cursă au reluat startul, Hamilton şi Verstappen s-au aflat deja roată lângă roată. Olandezul nu a lăsat să-i scape ocazia de a-l dubla pe Hamilton, profitând de un schimb de pneuri recent, contrar pilotului britanic.

Verstappen, care a plecat din pole-position, a fost depășit chiar la start de Hamilton, însă au fost două momente-cheie care au decis totul: în turul 20 și în turul 53. În turul 20 a avut loc un moment incredibil. Colegul lui Verstappen, Sergio Perez, a trecut de Hamilton cu o manevră spectaculoasă, însă pilotul de la Red Bull a fost depășit la rându-i de Hamilton.

În câteva secunde, Perez a profitat din nou de a doua zonă DRS și l-a depășit iarăși pe pilotul de la Mercedes, care s-a speriat și s-a plâns celor de la boxe că a fost o manevră periculoasă făcută de Perez. Hamilton a pierdut 4 secunde în câteva viraje, dar a trecut în cele din urmă de Perez și a revenit pe primul loc. Oricum a fost o strategie incredibilă pusă la punct de Red Bull, care a făcut ca Verstappen, care era pe locul 3, să se apropie foarte mult de Hamilton.

După ceea ce s-a întâmplat în turul 20 a urmat momentul culminant, care a avut loc în turul 53. “Mâna destinului” a făcut ca Nicholas Latifi (Williams) să joace un rol crucial, după ce a intrat în parapet și a fost nevoie ca safety car-ul să intre pe circuit, din cauza bucăților de monopost împrăștiate pe pistă.

Pentru că nu sunt permise depășirile în perioada rulării safety car-ului, plus că viteza trebuie redusă cu 40 la sută, a fost momentul în care Hamilton a conștientizat că lupta la titlul mondial poate fi dată peste cap, iar reacția sa a spus totul: „E incredibil, frate!”

Steagul galben s-a ridicat în ultimul tur, atunci când Hamilton mai era lider. Verstappen a profitat imediat de pneurile soft pe care le avea și care aveau aderență mai bună decât cele hard ale lui Hamilton, nu a mai așteptat liniile drepte de viteză și l-a depășit pe britanic în virajul 5.


Lewis Hamilton a ţinut să-l felicite pe noul campion mondial şi echipa acestuia după cursă:

„Mai întâi, felicitări lui Max şi echipei sale. El a făcut o treabă fantastică anul acesta. Toată echipa mea, toată lumea de la uzină şi aici, am muncit din greu anul acesta. A fost unul din cele mai dificile sezoane. Sunt foarte mândru că am împărțit acest drum cu ei. Am dat totul în cursul acestui final de sezon, nu am abandonat nicio clipă şi asta este cel mai important aspect.”

Emoțiile au fost uriașe după cursă, însă totul a fost fair-play din partea lui Hamilton. Chiar dacă era îngrozitor de dezamăgit că nu a bătut recordul de 8 titluri mondiale, britanicul de la Mercedes l-a felicitat personal pe rivalul său, iar discursul său de la interviuri a fost unul sincer.

Un moment special însă a avut loc și în “backstage”, înainte ca olandezul să urce pe podium pentru festivitatea de premiere. După o cursă atât de epuizantă, Max s-a așezat și a discutat momente bune cu tatăl său, Jos Verstappen, care a fost și el pilot în Formula 1.

Însă la scurt timp și-a făcut apariția și tatăl lui Lewis Hamilton, Anthony. Acesta a încercat să-și mascheze tristețea și i-a felicitat atât pe Max, cât și pe Jos, un gest de imens fair-play, după o cursă cu o încărcătură psihică atât de mare.


Cuprins de emoţie, pilotul olandez Max Verstappen a calificat drept “nebun” drumul său către titlul mondial al piloţilor:

„Este complet nebun. Ţelul meu când eram copil, era să fiu pilot de Formula 1. Am visat la podiumuri şi la victorii, dar când ţi se spune că eşti campion mondial, este ceva incredibil.

Nu ştiu ce să zic. Echipa mea şi Honda merită acest titlu. Toată cursa, am continuat să atac şi să cred în victorie. Iar uneori miracolele se întâmplă.

Am avut un pic de şansă. Vreau să-i mulţumesc lui Checo (porecla lui Perez). El a fost un coechipier strălucit.

Echipa mea ştie că o iubesc şi sper să continuăm împreună pentru 10 sau 15 ani. Nu vreau să schimbăm nimic, vreau să rămân cu ei pentru tot restul carierei mele, dacă vor să mă păstreze. Atunci când am început, scopul nostru era să câştigăm campionatul şi iată că am făcut-o.

Lewis este un pilot şi un adversar fantastic.”

La puțin timp după ce a devenit campion mondial în Formula 1, Max Verstappen a mai scris un mesaj pe rețelele de socializare în care a vorbit despre reușita sa:

„Campion mondial! Asta este de necrezut. Am început să mă întrec alături de tatăl meu în urmă cu mulți ani. Visam să devin campion mondial și acum am reușit. Le mulțumesc tuturor celor de la Red Bull Racing și de la Honda pentru o mașină senzațională. Băieți, ați fost minunați din nou.

Sergio Perez, ai fost un animal astăzi pe circuit. Familiei și prietenilor mei – vă mulțumesc mult pentru sprijinul vostru pe care mi l-ați arătat în toți acești ani. Nu aș fi reușit fără voi.

Acum, o să mă bucur de acest moment. Armata Portocalie, ați fost incredibili încă o dată. Sper că vă bucurați de această reușită la fel cum o fac eu.”


Christian Horner, șeful Red Bull Racing, a declarat că succesul lui Max Verstappen a venit datorită unui noroc uriaș, anume din incidentul în care a fost implicat Nicholas Latifi. Horner a mărturisit la finalul cursei că, în ultimele zece tururi ale circuitului de la Abu Dhabi, nu credea că Max Verstappen mai avea vreo șansă să devină campion mondial.

„La final, strigam să îi lase să se întreacă. A fost o strategie extraordinară să facă oprirea la standuri și să ia anvelopele soft. Apoi, totul a ținut de Max.

Au dorit să se reia cursa cât mai repede. Au făcut alegerea potrivită. Sunt foarte mândru de Max și de restul echipei pentru ceea ce au realizat în acest an. Știam că Max nu va renunța.

A ajuns foarte departe anul acesta și să îl văd cum încheie sezonul în calitate de campion mondial este un sentiment incredibil. În ultimele zece tururi mă gândeam ce să îi spun la sfârșitul cursei lui Max pentru a-l încuraja, dar a avut foarte mult noroc cu safety car-ul.”


Mercedes-AMG a depus două reclamații privind maniera în care s-a desfăşurat perioada maşinii de securitate pe finalul cursei, care i-a permis lui Verstappen să treacă în avantaj în faţa lui Hamilton în ultimul tur. Dar contestația celor de la Mercedes a fost respinsă de oficialii FIA.

Reprezentanții de la Mercedes au argumentat, făcând referire la regulament, că piloții nu au voie să depășească un alt monopost în perioada în care pe circuit se află mașina de siguranță și că era necesar ca toți piloții să depășească mașina de siguranță înainte ca întrecerea să fie reluată în turul următor.

Oficialii FIA au fost de acord că Verstappen a trecut în fața lui Hamilton pentru o scurtă perioadă în timp ce mașina de siguranță se afla pe circuit, dar că pilotul olandez a revenit în spatele britanicului înainte ca safety car-ul să părăsească pista. Astfel, prima contestație depusă de Mercedes a fost respinsă!


GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/