(video) Noul BMW X5 Protection VR6 nu are nici o frică faţă de gloanţe de calibru 7.62 mm

Deja de 15 ani în familia de versiuni a modelului BMW X5 există şi una blindată. O astfel de maşină mai este solicitată în prezent pe piaţă şi cel mai mult în ţări din America de Sud, Africa şi chiar Federaţia Rusă. Acum a venit timpul ca şi noua generaţie a SUV-ului să îmbrace această “haină groasă”.

Interesant este totuşi că posibilitatea de a pune pe acest model armură a fost prevăzută în construcţia sa încă din faza incipientă a dezvoltării, asta pentru a-i simplifica producţia şi de a-l face maxim asemănător cu exemplarele “civile” care pot fi deja văzute pe drumurile noastre.

După cum îi sugerează și numele, noul BMW X5 Protection VR6 este protejat sau corespunde clasei a şasea a standardului VPAM. Aceasta reprezintă un nivel mediu de protecţie, mai mari fiind disponibile doar pentru vehicule speciale şi mai grele.

Cu toate acestea, BMW X5 are sub panourile exterioare ale caroseriei un strat de armură din oțel dur, iar dedesubtul maşinii este acoperit suplimentar şi cu un scut anti fragmente din aluminiu. Geamurile automobilului la fel sunt noi, au o grosime de 33 de mm şi încă un strat din policarbonat, material deosebit de eficient în caz de subminare.

Astfel, această combinaţie este capabilă să reziste şi să nu permită pătrunderea la interior a gloanţelor de calibru 7.62 × 39 FeC sau 7.62 × 39 SC, trase cu un AK-47 – cea mai populară armă din lume. Maşina va rezista şi în faţa unei explozii de la o grenadă de mână DM51 aruncată dedesubt, precum şi unei explozii cu 15 kg de trotil de la o distanţă de cel puţin patru metri.

Compartimentul pentru bagaje are doar o protecție parțială: în spatele banchetei posterioare există doar un zid blindat cu sticlă intermediară (aceasta este o soluție comună pentru astfel de maşini). În mod prestabilit, doar geamul uşii şoferului poate fi deschis/închis, iar la comandă se instalează un mecanism şi pentru cel paralel. Bucata groasă de sticlă nu va coborî mai mult de 10 cm, un spaţiu destul pentru a transmite prin crăpătură acte sau permise de trecere.

Din nou la comandă se poate comanda un panou ranforsat de protecţie a dedesubtului (împotriva grenadelor mai puternice de tip HG85) sau a acoperişului (împotriva a 200 de grame de explozibil C4).

Greutatea unui X5 VR6 este de aproximativ 3.2 de tone. Pentru ca acesta să se descurce cu o astfel de masă, dar şi cu cea a pasagerilor, creatorii i-au modificat suspensia și i-au instalat mecanisme de frânare noi și mai puternice. Mai mult decât atât, suspensia SUV-ului blindat foloseşte arcuri obişnuite în loc de perne de aer (sunt considerate mai fiabile), dar în echipare standard mai vin amortizoare adaptive, stabilizatori activi anti ruliu şi un sistem de roţi directoare spate.

Roţile includ jante de 20 de inci şi anvelope runflat speciale care permit deplasarea pe o distanţă de câţiva zeci de kilometri chiar dacă acestea au fost sparte.

Sub capotă are cel mai puternic motor pe benzină care există pe noul M50i – un V8 twin turbo de 4.4 litri cu 530 de CP şi 750 Nm de cuplu la activ. Cutia de viteze cu opt trepte şi sistemul de tracţiune integrală au rămas cele originale. Toate îl ajută să facă 0-100 km/h în 5.9 secunde (4.3 secunde pe modelul “civil”), iar viteza maximă îi este limitată la 210 km/h.

Ca şi pe alte maşini din segment, noul BMW X5 Protection VR6 are un sistem electric de rezervă, interfon, sistem de climatizare automată în patru zone, parbriz şi o partea a geamurilor laterale (din zona oglinzilor retrovizoare) încălzite, staţie radio, girofaruri, sistem de alarmă, megafon, microfoane, elemente suplimentare de iluminare, suport pentru drapele la solicitare, rezervor pentru combustibil care se auto sigilează, un sistem special care nu permite deconectarea motorului în cazul unei coliziuni, sistem soft close pentru uşi, alături de multe alte opţiuni disponibile şi pentru un X5 obişnuit.

Maşinile pregătite pentru a fi blindate vor fi făcute pe aceeaşi linie de producţie cu cele obişnuite, la uzina mărcii din Statele Unite ale Americii. Pentru procesul de blindare şi asamblare finală vor fi trimise la o uzină specială din Toluca, Mexic. Vânzările vor demara din 2020 înainte de o premieră publică chiar la Salonul Auto de la Frankfurt.

Apropo, de acum încolo modelul va mai avea un concurent: noul Volvo XC90 T6 AWD Armoured intră şi el în scurt timp pe piață și este protejat în conformitate cu clasa VR8.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise