(video) Noul Hyundai Avante/Elantra facelift. Ce s-a schimbat pe modelul popular
Hyundai lansează un facelift pentru Elantra. Şi dacă în urmă cu trei ani a debutat în America a șaptea generație, acum premiera modelului actualizat a avut loc în Coreea de Sud, unde se numeşte Avante. Oricum, toate noutăţile vor fi aplicate şi variantei de export sub denumirea bine cunoscută inclusiv în Republica Moldova.
Hyundai spune că pentru mulţi şoferi modelul dat este primul automobil, motiv pentru care încearcă să satisfacă așteptările clienţilor, menținând în acelaşi timp un preţ accesibil.
Principalele modificări sunt destul de vizibile. Farurile, bara de protecție frontală și aripile față sunt toate noi, deși conceptul de design nu s-a schimbat. Iar în loc de un singur scut de grilă, acum există două secțiuni cu forme şi texturi diferite. Prizele de aer laterale din bara de protecție nu sunt false: prin ele chiar pătrunde aerul spre pasajele roţilor.
Noua bară de protecție posterioară are o inserție mare contrastantă, inclusiv cu un pseudo difuzor. Stopurile au rămas cele vechi. Cu noul kit de caroserie sedanul a devenit cu 60 mm mai lung – 4.710 mm. În cele din urmă, diferite mai sunt aplicațiile de lângă montanții posteriori, au apărut noi modele de jante la alegere și noi culori pentru caroserie.
Interiorul însă aproape că nu s-a schimbat: în continuare pe bord sunt două monitoare de 10.25 inchi, iar între scaune există un tunel central masiv. Dar există câteva modificări minore. De exemplu, au apărut porturi USB Type-C (unul în față și două în spate) și o nouă opțiune de tapiţerie într-o nuanţă verde pal, care include materiale reciclate.
Se anunță lucruri noi interesante în echipament. Elantra/Avante facelift a devenit primul model din clasa de masă C+ cu airbaguri laterale pe al doilea rând de scaune, standard. O opţiune este o cameră de bord integrată, iar imaginea de la o cameră frontală separată poate fi vizualizată „în direct” pe un smartphone printr-o aplicație. Ar mai fi de notat noua funcţie de oprire întârziată a sistemului de climatizare: după ce maşina este încuiată acesta continuă să mai funcționeze o vreme pentru a usca aerul din cabină.
Sub capotă nu s-a schimbat nimic. În Coreea de Sud, Avante este oferit cu un benzinar natural aspirat de 1.6 litri + CVT (123 CP), un benzinar 1.6 LPI ce consumă şi GPL + cutie automată în şase trepte (120 CP) şi o unitate de propulsie hibridă formată din benzinarul de 1.6 litri, un motor electric şi o cutie preselectivă robotizată cu şase trepte (141 CP).
Suspensia tuturor versiunilor a fost reajustată pentru un confort sporit: hibridul are o punte spate multi-link, iar celelalte două versiuni au o suspensie semi-independentă. Mecanismul de direcție a devenit mai precis datorită noilor rulmenți.
Suita de sisteme de asistenţă a fost completată cu unele noi. Iar prin aplicarea Digital key 2 touch pentru prima dată în clasa sa, este de așteptat ca mai mulți clienți să se poată bucura de experiența de viață digitală a mașinii prin extinderea gamei de control și partajare a vehiculelor cu smartphone-uri pe bază de Android şi iOS. Mai poate fi comandat un sistem audio Bose Premium şi un încărcător wireless pentru telefon.
În Coreea de Sud, vânzările de sedanuri actualizate au început deja. Preţurile încep de la 15.000 de dolari.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise