(video) Noul Mercedes-Benz eSprinter se prezintă în detalii
Cu emisii reduse, fiabil și flexibil – noul Mercedes-Benz eSprinter combină toate atributele prin care sunt măsurate vehiculele dintr-o flotă auto modernă. Fiind al doilea model comercial după eVito, acesta vine pe piaţă să continue electrificarea consecventă oferită de către divizia Mercedes-Benz Vans și, între zilele de 9 și 17 decembrie, a fost prezentat presei comerciale din șase mari orașe germane.
Pe scurt, fondatorul segmentului său este, prin urmare, disponibil și pentru clienții comerciali care livrează mărfuri fără emisii locale, conduc către șantiere sau se ocupă de lucrările de întreținere.
Noul Mercedes-Benz eSprinter este destinat să acopere cea mai largă autonomie posibilă de utilizare în logistica urbană. În consecință, inițial este oferit sub formă de autoutilitară cu o greutate maximă permisă de 3.500 kilograme. Volumul său maxim de încărcare este de 10.5 m³, la fel cum are Sprinter-ul cu un motor cu combustie.
Ca și în cazul motorului diesel entry-level de pe modelul non-electric, unitatea de propulsie de pe eSprinter pune în mişcare roţile faţă prin cei 85 kW (116 CP) și 295 Nm de cuplu generaţi de un electromotor. În plus, un concept flexibil de încărcare a mărfurilor și a bateriei permit adaptarea la nevoile individuale pentru utilizare practică.
Autonomia cu o baterie de 55 kWh (utilizabilă 47 kWh) este declarată ca fiind de până la 168 de kilometri dacă se cară până la 891 de kilograme. O a doua opțiune de baterie ține cont de alte priorități în parametrii de utilizare: configurația cu o capacitate de 41 kWh (utilizabilă 35 kWh) permite o autonomie de până la 115 kilometri, însă se pot transporta până la 1.045 de kilograme deja.
Funcția de încărcare rapidă integrată asigură, de asemenea, flexibilitate, datorită căreia bateria se poate reîncărca de la 10 la 80% în doar 30 de minute de la un terminal DC 80 kW (sau în aproximativ 6 ore de la un terminal AC 7.4 kW). Viteza maximă poate fi configurată pentru a se potrivi sarcinii la îndemână: 80, 100 sau 120 de km/h.
La urma urmei, flexibilitatea este la fel de importantă în disciplina recuperării: diverse moduri reglează gradul de recuperare a energiei generate în timpul frânării și pot fi configurate în mod optim cu padelele din spatele volanului. Cele patru nivele de recuperare (D-, D, D+ și D++) sunt selectate prin ele. În aşa-zisa treaptă D-, conducerea proactivă este posibilă doar cu o pedală. În modul D++ se poate mişca din inerţie fără consum de energie.
Cele trei moduri de rulare numite E+, E și C sunt selectate prin intermediul unei comenzi dedicate de pe consola centrală. În funcție de selecție, eSprinter poate fi condus fie deosebit de eficient, fie cu o concentrare pe un confort mai mare, în care climatizarea este ajustată în favoarea unei autonomii mai mari, de exemplu.
În timpul recuperării, energia este captată dacă vehiculul decelerează. De exemplu, bateria se încarcă atunci când coboară pe un drum în pantă în loc să o piardă energia la frânare. Setarea respectivă pentru programul de rulare și nivelul de recuperare este afișată pe panoul de instrumente. Cu această strategie de mod de operare bazat pe traseu, economia autoutilitarelor poate fi optimizată în continuare în funcționarea zilnică.
Preţul de start al noului Mercedes-Benz eSprinter nu a fost anunţat deocamdată, însă producţia modelului a început deja din ziua de 12 decembrie 2019 la uzina din Dusseldorf. Tot acolo se face şi noul Sprinter, care, din 2018 şi până în prezent, a părăsit linia de asamblare în peste 200.000 de unităţi!
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise