(video) Noul MINI Cooper SE îşi arată interiorul şi sunetele pe care le va produce

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Designul exterior al noii generaţii MINI Hatch nu mai este de mult timp un secret, însă interiorul îl vedem pentru prima dată, acum în mod oficial. Şi aflaţi că modelul compact va introduce o premieră mondială în industria auto: MINI Interaction Unit este primul afişaj OLED rotund cu un design revigorant al interfeţei de utilizator. Monitorul cu formă netradiţională va domina centrul planşei de bord.

La exterior, maşina se cunoaşte cum arată din decembrie 2021, însă mai devreme în acest an MINI a publicat câteva fotografii cu modelul fără camuflaj, a unui exemplar folosit pentru realizarea materialelor promoţionale, care era intens “pândit” de fotografii spioni prin Los Angeles.

Acum să revenim la interior. MINI, marca britanică cu o istorie bogată, face un salt important în era digitală prin noua sa familie de modele. În centrul acţiunii se află instrumentul central emblematic – MINI Interaction Unit. Ecranul OLED rotund, cu diametrul de 240 mm şi culori bogate, se îmbină perfect în interiorul noii familii MINI. Poziţionarea sa în habitaclu îi permite să fie utilizat confortabil atât de către conducător, cât şi de pasagerul din faţă.

O privire de ansamblu asupra aspectelor digitale ale noii familii MINI*:

  • Premieră pentru industria auto: MINI Interaction Unit este primul afişaj OLED rotund, pentru interfaţa de utilizator. Vine cu un design modern, dar care pastrează un caracter distinctiv MINI.
    • Noul limbaj de design “Charismatic Simplicity” se reflectă şi în estetica interfeţei de utilizator, care reuneşte elemente funcţionale şi emoţionale. Designul redus foloseşte o grafică complet nouă pentru a crea un aspect extrem de modern. Elementele statice şi dinamice se îmbină în mod natural în forma circulară a afişajului OLED, urmând o structură clară.
    • Animaţiile detaliilor îmbunătăţesc interacţiunea, deja extrem de intuitivă, a conducătorului cu instrumentul central şi subliniază caracterul digital al noii familii MINI.
  • Sistemul de operare MINI 9 se remarcă printr-un design specific MINI, emoţional, optimizat pentru controlul tactil. Este o dezvoltare internă a BMW Group şi se bazează pentru prima dată pe un set software Android Open Source Project (AOSP).
    • În centrul ecranului se află meniul de pornire, unde conţinutul personalizat poate fi selectat şi lansat prin swipe în lateral.
    • În secţiunea inferioară a ecranului se află bara principală de meniu care conţine elementele “Navigation” (naviagaţie), “Media”, “Telephony” (telefonie), “All Apps” (Toate aplicaţiile) şi, în funcţie de situaţie, “Home” (Acasă), care pot fi selectate direct.
    • Swipe în sus de la marginea inferioară a ecranului dezvăluie o serie de funcţii, un proces cu care clienţii vor fi familiarizaţi de la multe dispozitive electronice de larg consum. Funcţiile preferate pot fi stocate aici şi apelate din nou rapid – de exemplu, destinaţii de navigaţie şi posturi de radio. Setul de funcţii poate fi activat şi prin intermediul butonului-stea de pe volanul multifuncţional.
    • Zona superioară a ecranului este rezervată conţinutului relevant pentru condus, cum ar fi viteza automobilului şi informaţiile importante despre starea maşinii. Dar un Head-Up Display opţional poate arăta cele mai importante informaţii pentru conducător în câmpul vizual al acestuia.
    • Temperatura pentru conducător şi pasagerul din faţă este afişată permanent pe marginea din stânga şi din dreapta a ecranului. Setările de control al climatizării sunt integrate în MINI Interaction Unit şi pot fi ajustate întotdeauna folosind comenzi touch sau comandă vocală.
  • Până la opt moduri MINI Experience oferă o experienţă de condus deosebit de captivantă prin utilizarea orchestrată a luminii, a designului interfeţei de utilizator, a setărilor de condus şi a sunetului.
    • În funcţie de modul Experience selectat, o singură atingere pe afişajul vitezei transformă întreaga MINI Interaction Unit într-un vitezometru tipic MINI.
    • Un proiector de lumină opţional în spatele MINI Interaction Unit inundă întregul tablou de bord în culori şi modele pentru a se potrivi cu modul Experience selectat.
    • De asemenea, prezentarea conţinutului în Head-Up Display-ul opţional este adaptată corespunzător.
    • Modurile MINI Experience sunt:
      • Core: În prim-plan, când este selectat modul Core, se află meniul principal cu widgeturile MINI. Interfaţa de utilizator este în nuanţa de culoare MINI Laguna, o alegere elegantă, cu aspect modern. Proiecţia şi iluminarea ambientală se adaptează automat la această culoare. Tabloul de bord este cufundat în designul de proiecţie al modului Core. Sunetul de condus “Core” devine noul sunet electric al mărcii MINI şi este singurul ton care poate fi auzit nu numai în interior, ci şi din exteriorul maşinii (ca protecţie acustică pentru pietoni). Acesta este un sunet îmbietor, energizant şi stimulant al mărcii MINI.
      • Go-Kart: Ultra-dinamic şi plin de ADN din motorsport, modul Go-Kart învăluie afişajul şi interiorul în totalitate în nuanţele Antracit şi Roşu. MINI Interaction Unit adoptă un vitezometru sportiv – dacă şoferul doreşte, pe toată suprafaţa sa. Proiecţia şi iluminarea ambientală sunt ajustate automat la culorile Go-Kart. Tabloul de bord este acoperit cu modelul de proiecţie al modului Go-Kart, iar răspunsul acceleraţiei este optimizat pentru un condus dinamic. Sunetul de condus Go-Kart – menit să amplifice experienţa de condus sportiv şi, prin urmare, oferă un peisaj sonor potrivit pentru condusul agil şi dinamic.
      • Green: Concentrându-se pe detaliile esenţiale, acest mod cu nuanţe verzi accentuează partea mai durabilă a mobilităţii MINI. Iluminarea ambientală este verde. Animaţiile animale indică atât prin colorare, cât şi prin caracterul lor la ce nivel de eficienţă (înalt, mediu, scăzut) este conducătorul în prezent. Răspunsul la acceleraţie este optimizat pentru un condus eficient.
      • Balance: culorile, animaţiile şi aspectul din acest mod purist sunt în mod deliberat calme şi discrete. Sunetul de conducere Balance se bazează pe zgomotele auzite într-o pădure în diferite momente ale zilei şi ale nopţii – de la curgerea unui pârâu şi sunetul greierilor până la foşnetul vântului printre crengile copacilor. Peisajul sonor creat va oferi o senzaţie de relaxare şi wellbeing la bordul viitoarelor modele MINI.
      • Timeless: în acest mod, moştenirea modelelor MINI clasice este adusă în prim plan cu un tip de literă Serif şi vitezometru mare şi este prezentată cu un element ornamental modern pe un fundal deschis. De asemenea, modul Timeless va fi o opţiune foarte atractivă pe timp de noapte, cu designul şi proiecţiile adaptate în consecinţă. Tradiţia şi progresul se contopesc în sunetul de condus MINI Timeless. Aici, sunetele de motor generate de modelele cu propulsie convenţională – de la clasicul MINI la MINI John Cooper Works GP – sunt eşantionate şi combinate cu o interpretare futuristă a sunetului de condus MINI Core pentru a crea o călătorie acustică în timp.
      • Vivid: Acest mod se concentrează pe prezentarea conţinutului media. Culorile din designul interfeţei de utilizator şi pentru proiecţiile şi iluminarea ambientală din interiorul maşinii provin din coperta de album a muzicii redate folosind tehnologia de selecţie automată a culorilor.
      • Personal: Posibilităţile sunt nelimitate cu Personal Picture Upload (încărcarea imaginilor personale). Modul Personal deschide noi baze în ceea ce priveşte personalizarea şi ajustarea. Aici, clienţii îşi pot selecta propriile imagini pentru a fi folosite pentru fundalul MINI Interaction Unit prin intermediul aplicaţiei MINI. Ca şi în modul Vivid, o culoare potrivită este selectată automat din imaginea relevantă pentru iluminarea interiorului şi proiecţia tabloului de bord.
      • Trail: Trail va fi modul Experience pentru aventurierii şi exploratorii de la bordul MINI Countryman. O busolă virtuală şi datele de înclinare a automobilului afişate simbolizează bucuria de a descoperi teritorii noi în afara şoselelor.
  • Design sonor inconfundabil pentru modelele electrice: repertoriul acustic cuprinde sunete de condus complet noi în interior, un sunet deosebit de distinctiv al mărcii MINI pentru a marca identitatea automobilului din exterior, seturi sonore pentru noile moduri MINI Experience şi 30 de semnale sonore noi cu funcţii de informare şi avertizare.
    • Repertoriul include sunete de condus complet noi în interior, precum şi un sunet inconfundabil pentru o prezenţă distinctivă la exterior, jingle-uri pentru noile moduri MINI Experience, precum şi noi audiograme pentru funcţiile de informare şi avertizare.
    • Modurile MINI Experience “Core”, “Go Kart”, “Timeless” şi “Balance” oferă sunete de condus personalizate, care se transmit conducătorului un feedback acustic al accelerării. Aceste sunete pot fi auzite în interiorul viitoarelor modele MINI, oferind emoţie experienţei de condus şi, de asemenea, transmiţând o impresie autentică, dar informativă a situaţiei de condus.
    • Universul sonor implicit pentru noua familie de modele MINI va fi sunetul de condus “Core”. Este singurul mod de sunet care nu se aude doar în interiorul vehiculului, ci şi în afara acestuia, ca protecţie acustică pentru pietoni.
  • Asistentul Personal Inteligent MINI este activat prin comanda vocală “Hei, MINI!” şi poate fi utilizat cu vizualizările “MINI” sau “Spike” (opţional). Asistentul Personal permite clienţilor să controleze funcţii importante prin comandă vocală, permite comenzi legate de călătorie şi distinge între comenzi venite de la conducător sau pasagerul din faţă în funcţie de poziţia celui care vorbeşte.
    • Este pentru prima dată când un asistent vocal cu capacitate completă va fi inclus în modelele mărcii MINI.
    • Asistentul Personal Inteligent MINI poate fi activat folosind mesajul de salut “Hei, MINI!” sau apăsând butonul push-to-talk de pe volan. Interacţiunea controlată prin voce pe afişajul rotund OLED are loc sub forma unei animaţii formate din elemente grafice şi un avatar.
    • Două microfoane aflate în partea din faţă a tapiţeriei plafonului permit sistemului să detecteze automat dacă este vorba de conducător sau pasagerul din faţă.
    • În Regatul Unit, Asistentul Personal Inteligent MINI se va baza deja, încă de la momentul lansării pe piaţă, pe tehnologia AI a Alexa Custom Assistant, ceea ce îi ca permite să se angajeze într-un dialog natural cu conducătorul cu o voce definitorie  pentru brand. Pe multe alte pieţe, noua voce şi alte funcţii activate tot prin utilizarea Alexa Custom Assistant vor fi introduse over-the-air într-o etapă ulterioară.
  • Noul sistem de navigaţie MINI, bazat pe cloud, oferă un calcul deosebit de rapid şi precis al traseului. Cele mai recente date ale hărţii sunt transmise întotdeauna în timp real în automobil. 
    • Planificarea traseelor optimizată pentru încărcare înseamnă că utilizatorii modelelor MINI electrice îşi pot organiza mai bine călătoriile. În mod implicit, sistemul este setat să se asigure că automobilul ajunge atât la destinaţia finală, cât şi opririle de încărcare se fac la un nivel al bateriei de cel puţin 10%. Conducătorii pot ajusta această setare de încărcare.
    • Opţiunea Augmented View oferă conducătorilor un flux video live în MINI Interaction Unit, cu informaţii suplimentare adăugate pentru o orientare optimă pentru navigaţie. În plus, informaţii despre reglementările locale în vigoare privind parcările apar şi în streamul video live sub formă de realitate augmentată.
    • Clienţii pot alege dintre diferite modele de hărţi şi, de asemenea, pot activa o opţiune de vizualizare cu clădiri 3D.
    • Când este selectată aplicaţia de navigaţie, harta ocupă întregul afişaj rotund. Schema de culori pentru grafica hărţii se modifică pentru a se potrivi cu modul MINI Experience selectat.
    • Alte funcţii inovatoare de navigaţie, cum ar fi vizualizările precise ale orientării pe bandă, fac parte din pachetul MINI Connected opţional.
  • MINI Connected Store oferă acces opţional la o gamă largă şi în continuă evoluţie de aplicaţii practice şi distractive, de ex. jocuri AirConsole, muzică şi streaming video (conţinutul disponibil variază în funcţie de ţară).
    • De exemplu, aplicaţiile de streaming muzical, cum ar fi Spotify, au fost adaptate pentru sistemul de operare MINI 9, astfel încât să se integreze perfect în MINI Interaction Unit. Acest lucru le permite clienţilor MINI să se bucure de o experienţă de streaming muzical intuitivă şi foarte atractivă din punct de vedere vizual. Contul Spotify al utilizatorului poate fi conectat prin simpla scanare a unui cod QR.
    • Serviciile MINI Connected vor fi lansate în peste 40 de ţări când noua familie MINI va ajunge pe piaţă.
  • Acces digital la automobil cu dispozitive compatibile Apple, Google şi Samsung: MINI Digital Key Plus, disponibilă opţional, oferă conducătorului acces flexibil la automobil, fără a fi nevoit să scoată smartphone-ul din buzunar. Cheia poate fi transmisă digital altor persoane folosind funcţia de partajare.
  • Conectivitate de mare viteză şi capacitate 5G opţională.
    • Actualizări software de la distanţă: acum, automobilele MINI primesc upgrade-uri gratuite de calitate, în mod regulat, prin actualizări de software over-the-air.
    • În funcţie de ţară, modelul automobilului, echipamentul şi starea maşinii, este posibil să primiţi gratuit chiar şi funcţii noi suplimentare sau actualizări funcţionale gratuite.
    • Ca membru al familiei BMW Group, marca MINI beneficiază de peste cinci ani de experienţă în actualizări over-the-air cu BMW.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise