(video) Noul Opel Manta GSe ElektroMOD marchează cei 50 de ani de la apariția modelului Manta

O mașină plină de emoție – legendarul Opel Manta a fost transformat în Opel Manta GSe ElektroMOD fără emisii poluante, cu o parte frontală nouă și modernă.

Sub capota iconică neagă, specifică mărcii, motorul cu patru cilindri face loc unui motor electric puternic. Litera “e” din denumirea GSe simbolizează acum electrificarea.

https://www.youtube.com/watch?v=7seM10WTdAs

Puțină istorie întâi: Modelul sport Manta, numit în cinstea unui pește, a debutat în septembrie 1970, iar anul trecut a împlinit 50 de ani de la apariție. Prezentarea sa a avut loc în mod adecvat la Timmendorfer Strand de pe coasta Germaniei din Marea Baltică. Pentru Opel, Manta a fost un pas către un nou teritoriu.

Era o mașină nouă, inteligentă și sportivă, perfect sincronizată la aceste capitole, mai ales că modelele coupe care puteau găzdui până la patru pasageri erau foarte populare la acea vreme, iar individualitatea la modă, forma și liniile Manta erau exact ceea ce căuta piața.

În primul an complet de vânzări, Opel a vândut 56.200 de unități, iar un număr de 498.553 de exemplare au părăsit fabrica în total. Modelul împărțea cu Ascona platforma, suspensia și motoarele. Cel mai puternic motor de pe Manta a fost benzinarul cu patru cilindri 1.9 S cu 90 CP, folosit și de Opel Rekord.

Gama Manta a început cu versiunea cu motor de 1.2 litri (60 CP) în 1972, urmată în luna noiembrie din același an de luxoasa echipată Manta Berlinetta. Echipamentul standard a inclus un volan sport, lunetă încălzită, faruri cu halogen, duze pentru parbriz acționate electric și un acoperiș din vinil. Cei cinci ani de producție au fost îmbogățiți de numeroase variante speciale – Holiday, Plus, Swinger și Summer Bazar – care au combinat specificațiile de piață cu prețuri modeste. 

Modelul Manta GT/E, propulsat de un motor de 1.9 litri cu 105 CP, cu injector de combustibil Bosch L Jetronic, a apărut în 1974. Tendința către finisajul mat în loc de unul cromat a continuat cu Manta GT/E. Iar ultimul model special a sosit în 1975, cu puțin timp înainte de debutul noului Manta B. Black Magic, bazat pe GT/E, era negru cu dungi portocalii pe flancuri.

În 1975, următorul Manta a debutat în versiunea B. Marca germană avea două variante în gamă: un coupe notchback și un Combi-Coupe CC (din 1978) cu un posterior în stil hatchback și hayon mare.

Popularitatea sa de lungă durată i-a asigurat un rol special în istoria automobilistică de 120 de ani a companiei. Niciun alt model nu a rămas neschimbat pe piață mai mult decât modelul Manta B – prezentat în toamna anului 1975, a doua generație Manta a fost lansată de 557.940 de ori de pe linia de asamblare, până în 1988.

La fel ca și predecesorii săi, Manta B a împărtășit platforma, suspensia și motoarele cu Ascona. Gama de motoare cu patru cilindri a inclus 14 versiuni cu volume cuprinse între 1.2 și 2.4 litri pe întreaga perioadă de producție. Puterea variase de la 55 la 144 CP.

Noile modele (SR, Berlinetta, GT, GT/J și GT/E) și motoare au completat și extins în mod constant seria și au menținut-o tânără.În 1979, motoarele nou dezvoltate de tip OHC (cu arbore cu came în chiulasă) au înlocuit unele dintre cele mai vechi care aveau arbori cu came laterale. Modelul de top GT/E a dezvoltat 105 și 110 CP cu motorul de 2.0 litri și a fost redenumit în GSi în 1984.

Cel mai rar și mai puternic Manta B a fost modelul 400, prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 1981. Manta 400, care și-a luat numele din cele 400 de unități necesare omologării pentru participare în motorsport în group 4, avea un motor DOHC cu patru cilindri de 2.4 litri (arbori cu came duble) cu tehnologie cu patru supape și 144 CP. Anume cu un Manta 400, Guy Colsoul și Alain Lopes au câștigat clasa cu tracțiune pe o singură punte a Raliul Paris-Dakar din 1984, finisând pe locul patru în clasamentul general, în spatele a trei vehicule cu tracțiune integrală.

Ultimele două versiuni ale Manta B au fost modelul GSi de top și GSi Exclusiv produse într-un număr mic de atelierul de tuning Irmscher. În total, peste un milion de exemplare Manta A și Manta B au ieșit de pe linia de asamblare.


Inclusiv pentru a marca cei 50 de ani de la apariție, Opel s-a gândit la un proiect one-off, un restomod (mașină veche restaurată și modificată cu piese noi). Opel Manta GSe ElektroMOD combină cele mai bune din ambele lumi: aspectul clasic al unei mașini iconice stilate împreună cu tehnologia de ultimă generație pentru un motor durabil.

Modelul a devenit cel mai puternic Manta din istorie, adoptând un agregat electric ce produce 147 CP și 255 Nm de cuplu. Șoferul are opțiunea de a schimba manual treptele cutiei de viteze originale cu patru trepte sau pur și simplu de a include viteza a patra pentru conducere automată. Puterea este transmisă întotdeauna roților din spate.

Bateria litiu-ion are o capacitate de 31 kWh, permițând o autonomie medie de aproximativ 200 de kilometri. Ca și în cazul producției Opel Corsa-e și Opel Mokka-e, Manta GSe poate recupera energia de frânare și o poate stoca în baterie. Încărcarea regulată are loc printr-un încărcător de bord de 9.0 kW (AC, monofazată și trifazată), ceea ce înseamnă că încărcarea completă durează mai puțin de patru ore.

Vizual, Manta GSe prezintă noua față Opel. În timp ce Manta A a fost inspirația pentru Opel Vizor de pe noile Mokka și Crossland, ElektroMOD are acum un Opel Pixel-Vizor întins pe toată lățimea vehiculului. Manta GSe poate comunica astfel cu mediul său pe întreaga suprafață a acestui ecran LED, care poate afișa diverse inscripții, grafică și alte animații. Tehnologia LED este utilizată și în lămpile de zi integrate, farurile principale și stopurile tridimensionale izbitoare.

https://youtu.be/xHdFfv8aXpU

Vopseaua neon yellow se potrivește cu cea folosită de companie la nivel corporativ, recent actualizată, încadrând capota vopsită în signature black într-un contrast vibrant. Arcurile roților găzduiesc niște jante din aliaj ușor de 17 inci, special concepute de Ronal, cu anvelope de mărimi 195/40 R17 în față și 205/40 R17 în spate. Designerii Opel s-au distrat puțin cu legendarul logo Manta și l-au proiectat sub forma unui cod QR aplicat pe aripile laterale.

Interiorul are cea mai recentă tehnologie digitală Opel. Instrumentele clasice rotunde sunt istorie, în spatele volanului instalându-se un Opel Pure Panel larg, la fel ca în noua Mokka. Cele două ecrane largi integrate, orientate spre șofer, de 12 și 10 inci, prezintă informații importante despre mașină, cum ar fi starea de încărcare și autonomia. Muzica se face auzită printr-o boxă cu Bluetooth marca Marshall – un clasic modern într-un clasic modern.

Scaunele sport cu linii decorative galbene centrale au fost dezvoltate odată pentru Opel ADAM S. Ele oferă acum un nivel de confort și suport lateral mult mai superior decât cele din Manta originală. Volanul Petri cu trei spițe a fost refăcut de Opel, păstrând un stil al anilor 70, alături de introducerea unui marcaj la ora 12 drept notă sportivă. 

În plus, suprafețele din cabină și panourile ușilor sunt acum gri mat, ceea ce se potrivește perfect cu celelalte elemente de culoare galbenă și neagră ale neoclasicului. Tavanul este căptușit cu Alcantara fină și completează atmosfera elegantă.

Cmentariile sunt închise