(video) Noul prototip Mercedes-Benz EQC 4×4² arată că şi SUV-urile electrice pot face off-road

Până apare noul G-Class 4×4², despre care există o confirmare că se dezvoltă, prototipuri de teste camuflate fiind deja văzute pe drumuri publice, Mercedes-Benz a realizat un nou experiment – studiul EQC 4×4²!

Prin el se doreşte a arăta că şi SUV-urile electrice pot face off-road, şi nu numai asta. Pe acesta s-ar testa unele tehnologii care s-ar putea găsi şi pe viitorul G-Class electric, model confirmat la nivel oficial că se pregăteşte.

Caracteristici cheie:

  • Este al treilea membru din familia 4×4², după G 500 4×4² şi E 400 All-Terrain 4×4².
  • La bază are un Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC, cu două motoare electrice ce generează în total 408 CP și 765 Nm, nemodificate.
  • Principalele modificări au afectat şasiul electrificat. Suspensia independentă a fost complet schimbată cu noi braţe, arcuri și amortizoare. Se folosesc de fapt punţi de tip portal, cu mai multe braţe de legătură: spre deosebire de osiile convenționale, roțile nu se află la înălțimea centrului osiilor, ci sunt situate mult mai jos pe butucii osiei datorită treptelor de viteză de tip portal. Sau invers, întregul vehicul este ridicat în sus. Suspensia 4×4² este atașată la aceleași puncte de montare a caroseriei ca și suspensia standard.
  • Garda la sol a fost mărită cu alţi 153 mm, până la 293 mm (cu 58 mm mai mare decât a unui G-Class de nouă generaţie). Unghiul de atac constituie 31.8 grade (standard 20.6, pe G-Class sunt 28 grade), cel de degajare 33 de grade (20.0), iar cel de rampă – 24.2 grade (11.6). Adâncimea vadului de apă pe care îl poate trece fără probleme este de 400 mm (+150 mm mai mult).
  • Maşina este mai înaltă cu aproximativ 20 de centimetri decât un EQC obişnuit, iar pe lăţime este mai mare cu 200 mm, datorită noilor extensii din plastic pe aripi, care măsoară câte aproximativ 10 cm de fiecare parte.
  • Anvelopele Cooper Zeon măsoară 285/50 R20. Pentru un look mai deosebit caroseria i-a fost acoperit cu autocolant mat în nuanţă metallic gun-metal grey, iar pentru contrast extensiile de pe aripi sunt negre.
  • Pentru o cursă off-road încrezătoare, modelul beneficiază de două moduri de conducere special dezvoltate – Offroad și Offroad+ – în care sistemul electronic anti derapare funcționează în baza unui algoritm special, iar răspunsurile la apăsarea pedalei de accelerație sunt cât se poate de relaxate. De asemenea, un rol important în joacă unghiul mare de întoarcere a roţilor frontale, tipic pentru EQC, datorită căruia şi raza de întoarcere este mică.
  • O altă dotare interesantă a maşinii este experiența sonoră cu propriul peisaj sonor. Producția acustică cuprinde sunete care oferă șoferului feedback cu privire la disponibilitatea sistemului și parcarea vehiculului, precum și un sunet de conducere interactiv, emoțional. Acesta este influențat de diverși parametri, cum ar fi poziția pedalei de accelerație, viteza dezvoltată sau viteza de recuperare a energiei. Tehnologia utilizează algoritmi inteligenți de proiectare a sunetului pentru a calcula sunetele provenite de la amplificatorul sistemului de sunet în timp real și difuzoarele interioare pentru a le reproduce.
    • Modelul de producţie EQC utilizează un generator de zgomot extern (Acoustic Vehicle Alert System, AVAS) impus de lege pentru a reproduce sunetele. EQC 4×4² are un AVAS mai puternic compus special pentru el și utilizează farurile ca difuzoare externe în acest scop. Dat fiind faptul că experții în sunet de la Mercedes-Benz au făcut uz creativ de spațiul de instalare disponibil în carcasele farurilor, aşa s-au născut aşa-zisele “lampspeakers”.

Mercedes-Benz EQC 4×4² este doar un prototip, deşi funcţional. Să nu uităm că anteriorul Mercedes-Benz G 500 la pătrat a fost inițial un showcar și abia mai târziu s-a decis asupra unei producții la scară mică. Să ne aşteptăm la o istorie similară în cazul lui EQC?

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-mai-interesant-decat-un-g-class-iata-de-ce-este-capabil-e-class-all-terrain-4×4%C2%B2-in-off-road/

Iată reportajele video cu maşina, care există la momentul publicării articolului, pe YouTube:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/