(video) O altă viaţă pentru Hilux! Toyota intenționează să pună modelul pe hidrogen
Toyota a dezvăluit primele detalii despre un autovehicul experimental curios. Este vorba despre HiluxH2, din numele căruia este uşor de ghicit că va folosi pentru mişcare hidrogen în loc de benzină sau motorină. Proiectul are perspective, dat fiind faptul că în UE va fi interzisă comercializarea maşinilor non-electrice.
Condusă de evoluția cererii clienților și de abordarea holistică a Toyota în ceea ce privește mobilitatea în toate sectoarele, compania a identificat astfel o nouă oportunitate pe piața vehiculelor comerciale în ceea ce privește o ofertă de produse cu emisii zero.
Din punct de vedere al designului exterior nu diferă deocamdată prin nimic faţă de maşina care se vinde şi în Republica Moldova, cu excepția unei livrele aplicate pe caroserie, în scop publicitar şi ilustrativ. Probabil şi în habitaclu e identic. Principala deosebire este însă în ce se ascunde sub corp.
Sub capotă, în locul unui motor cu ardere internă şi componentele sale aferente, se prevede instalarea unei unități de propulsie care generează electricitate din pile de combustie pe bază de hidrogen. Toate agregatele vor fi împrumutate de la noul Mirai.
În pilele de combustie, hidrogenul este transformat printr-o reacție electrochimică în energie electrică care alimentează motorul ce pune în mişcare maşina. Vedem că gazul va fi stocat la fel în trei cilindri, însă în cazul lui Hilux toţi sunt identici ca volum şi există suficient loc pentru a fi montați toţi paralel, sub podea, în interiorul cadrului. Energia electrică generată va fi stocată într-o baterie litiu-ion, care se doreşte a fi localizată între benă şi cabină, probabil sub bancheta din spate.
Pe Mirai, puterea singurului motor electric posterior este de 185 CP, iar cuplul este de 300 Nm. Autonomia electrică se poate ridica până la 650 de km. Tracţiunea este pe puntea din spate doar.
Interesant este că dezvoltarea acestui HiluxH2 este realizată de către divizia britanică a concernului japonez şi are o orientare spre aria vehiculelor comerciale, mai degrabă decât cele dedicate transportului de pasageri.
Proiectul se bucură de sprijinul financiar al guvernului britanic, astfel că japonezii şi-au permis să atragă o serie de companii de inginerie pentru a lucra mai rapid şi mai eficient asupra maşinii, printre care Ricardo, ETL, D2H și Thatcham Research, pentru ca să o aducă din stare de concept în una de prototip, cel puţin.
Când exact se va reuși lansarea unui produs de serie nu s-a comunicat deocamdată. În cadrul planului, prototipuri inițiale de vehicule vor fi produse la sediul TMUK din Burnaston în cursul anului 2023. În urma rezultatelor de performanță de succes, obiectivul este de a pregăti o producție de serie mică.
Cmentariile sunt închise