(video) O nouă pierdere pe circuitul Spa. Un pilot de doar 18 ani s-a stins din viaţă în weekend

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dilano Van’t Hoff, un pilot olandez de 18 ani care participa în Campionatul European de Formula Regional (FRECA) 2023, a murit sâmbătă, 1 iulie, în timpul cursei desfășurate pe circuitul Spa-Francorchamps (Belgia). Pilotul echipei MP Motorsport s-a stins din viață în urma unei ciocniri violente, cauzată de condițiile meteorologice de la ora cursei.

Agățat din spate, monopostul lui Van’t Hoff s-a răsucit în mijlocul pistei. Vizibilitatea redusă a făcut ca Adam Fitzgerald, aflat în urma olandezului, să-l lovească pe acesta din plin, la mare viteză.

FRECA a emis un comunicat la scurt timp după tragicul accident:

„Condoleanțele noastre pentru familia, echipa și prietenii săi. Suntem devastaţi de pierderea unuia dintre cele mai mari talente olandeze ale noastre, care a adus atât de multă energie echipei în anii petrecuţi alături de noi. Dilano a făcut parte din familia MP Motorsport încă de la început, în 2021.″

Dilano era la al doilea său sezon în FRECA. În 2022, el s-a clasat pe locul 19 în clasamentul general, cu un podium obținut spre finalul sezonului, în prima cursă a etapei de la Barcelona. Mai devreme, Van’t Hoff a câștigat campionatul spaniol F4 din 2021. Campionatul European de Formula Regional by Alpine este o serie europeană de curse de Formula 3, menită să fie o treaptă spre Campionatul FIA de Formula 3.

Pilotul Aston Martin de Formula 1, Lance Stroll, a cerut sâmbătă schimbări pe circuitul belgian Spa-Francorchamps, după ce pilotul olandez a murit. Această tragedie aminteşte de cea a lui Anthoine Hubert, care a decedat pe acelaşi circuit belgian la 31 august 2019, în timpul unei curse de Formula 2.

„Este o zi tragică pentru motorsport. Am pierdut un pilot astăzi, așa că vreau ca toată lumea să se gândească la asta. Gândurile mele sunt cu el astăzi. Mi se rupe inima pentru ceea ce s-a întâmplat și cred că Eau Rouge de la Spa are nevoie de o analiză, deoarece am pierdut doi piloți acum în decurs de patru sau cinci ani. Este un viraj foarte periculos și o spunem în fiecare an și nu este corect ce s-a întâmplat astăzi. Cred că acel viraj trebuie să se schimbe. Cred că este mult prea periculos și cred că de fiecare dată când trecem pe acolo este un accident care așteaptă să se întâmple. Astăzi s-a întâmplat din nou și am pierdut un copil și nu este corect.”

Eau Rouge este numele dat celui mai faimos viraj de pe un circuit cu un record mortal care se întinde pe zeci de ani, dar acea curbă la stânga duce la curba rapidă și abruptă de la dreapta și la creasta Raidillon. Pilotul francez Anthoine Hubert a murit în august 2019 într-un accident cu mai multe mașini anume la ieșirea din Raidillon. Organizatorii au făcut modificări în acea parte a circuitului după acel accident, în special prin extinderea zonelor de ieșire din decor și mutarea înapoi a barierelor.

Și dublul campion mondial Fernando Alonso, cel mai experimentat pilot de Formula 1 și coechipier al lui Stroll, a declarat că procedurile pe vreme ploioasă trebuie analizate, vizibilitatea fiind o problemă reală.

„Nu putem vedea nimic. Așa că, dacă există o mașină în mijlocul liniei drepte sau orice altceva, acesta este adevăratul pericol. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu ar trebui să se repete. Pulverizarea pe care o lasă în urmă mașinile trebuie studiată pentru a o reduce… Nu știu dacă Spa este problema. Cred că la Monza va fi același lucru dacă dai peste o mașină în mijlocul liniei drepte. Nu vei putea să o vezi, iar aceasta este adevărata problemă.”

Cmentariile sunt închise