(video) O şcoală auto din Japonia le permite cursanților să încerce să conducă beţi pentru a se expune pericolelor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Poliția și instructorii auto din orașul japonez Fukuoka au adoptat o abordare neortodoxă în ceea ce privește siguranța rutieră, în speranța de a reduce incidența consumului de alcool la volan: șoferilor le-a fost permis să consume alcool înainte de a conduce automobilul!

Școala de șoferi Chikushino din orașul Fukuoka, din sud-vestul Japoniei, a început recent să ofere experiențe controlate de a conduce un vehicul fiind în stare de ebrietate, ca parte a unei campanii a poliției care vrea să îi convingă pe șoferii „excesiv de încrezători” să nu bea și să conducă vreodată sub influenţa alcoolului.

Inițiativa a fost lansată aproape de împlinirea a 17 ani de la moartea a trei copii din oraș, doi băieți de patru și trei ani și sora lor în vârstă de un an, care au murit când mașina familiei lor a fost lovită de un angajat municipal care conducea sub influența alcoolului.

Ataşăm trei experimente cu trei oameni diferiţi:

Șoferii care au luat parte la recentul experiment au inclus și doi reporteri de la Mainichi Shimbun, unul care a băut și a condus, iar altul care și-a observat colegul în calitate de pasager care nu a consumat alcool sau alte substanțe interzise. Șoferii au fost rugați mai întâi să parcurgă trei secțiuni de drum, care includeau un slalom, o curbă în S și o serie de curbe strânse, în timp ce sunt treji.

Reporterul Hyelim Ha a băut apoi o cutie de bere de 350 ml, precum și o ceașcă de vin de prune umeshu și tărie de shochu, ambele amestecate cu apă, în decurs de aproximativ o oră. Un test făcut cu etilotestul pe Ha a detectat apoi 0.30 mg/l de alcool în aerul expirat, de două ori peste pragul de 0.15 mg/l. În ciuda faptului că avea mâinile reci, ritmul cardiac crescut și fața roșie, Ha a spus că se simțea capabilă să conducă, un sentiment asemănător fiind exprimat în timpul interogatoriului de către șoferul care a provocat coliziunea fatală din 2006. Încrederea pe care o avea Ha era însă o iluzie!

Colega ei, Rokuhei Sato, a fost zdruncinată puternic în timp ce Ha a accelerat în mod repetat și a încetinit în mod inutil de-a lungul unei porțiuni drepte de drum. Ea a reușit să treacă de traseul unde trebuia să facă slalom, dar a fost oprită de șeful școlii auto, Shojiro Kubota, înainte de a lua curba în S. Spre surpriza lui Ha, Kubota i-a spus că a intrat într-o curbă cu o viteză mai mare după ce a băut și, la un moment dat, s-a rătăcit pe banda opusă.

„Chiar dacă băutul de alcool afectează abilitățile de care oamenii au nevoie pentru a conduce, cum ar fi capacitatea cognitivă, raționamentul și capacitatea de manevrare a vehiculului, șoferul presupune că va conduce în siguranță, iar acesta este pericolul real de a conduce în stare de ebrietate”, a spus Kubota, potrivit publicației Mainichi.

Agenția națională de poliție din Japonia spune că mulți șoferi care beau și conduc fără incidente dezvoltă un sentiment de invincibilitate și continuă să repete aceleași comportamente periculoase. Autoritățile citate au invocat date care arată că probabilitatea ca un accident rutier să implice un deces este de șapte ori mai mare atunci când șoferul a băut alcool, comparativ cu accidentele în care șoferul este treaz.

„Solicităm oamenilor să gestioneze în mod corespunzător riscurile înainte de a bea, cum ar fi, în primul rând, să nu conducă spre cârciumă, pe baza premisei că, odată ce sunt beți, nu pot face judecăți normale”, a declarat Yoichi Furukawa, șef adjunct al diviziei de trafic a poliției prefecturiale.

Conform legislației nipone, se consideră condus în stare de ebrietate dacă se depistează cel puţin 0.15 mg/l de alcool în aerul expirat. O concentrație cuprinsă între 0.15-0.25 mg/l rezultă în suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile, drept pedeapsă administrativă. 

Dacă nivelul depășește 0.25 mg/l, șoferul este catalogat drept persoană în stare de ebrietate avansată și i se retrage permisul pentru o perioadă de 2-3 ani. În caz în care se comite vreo infracţiune în timpul şofatului în stare de ebrietate, pedepsele sunt mai drastice: până la 15 ani de închisoare cu muncă şi amenzi mari.

Potrivit Poliției Prefecturii Fukuoka, dintre cele 1.391 de persoane arestate sub suspiciunea sau acuzate în alt mod de conducere în stare de ebrietate în 2022, 80.7%, sau 1.122 de persoane s-au dovedit a fi în stare de ebrietate avansată. Între ianuarie și iulie 2023, 672 din 883 de persoane reţinute (76.1%) au fost depistate în aceeaşi stare, ceea ce indică faptul că tendințele continuă.

Cmentariile sunt închise